0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Billige knivslibere dur

Alle syv knivslibere i denne test dur, men strygestålet af mærket Sieger løfter sig alligevel fra de andre knivslibere.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Lyden fra metallet er det første, Svend Friis bider mærke i og kommenterer.

Livsstil
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Livsstil
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Alle knivslibere i denne test går an. De dur alle til at skærpe køkkenknivene – ikke slibe, men skærpe.

Svend Friis er faglærer på Hotel- og Restaurantskolen i København, og i dag tester han syv forskellige knivslibere.

Brugervenlige bordslibere De knivslibere, der stilles på bordet, så kniven kan køres igennem en rille med slibesten på begge sider, er Svend Friis lidt loren over for. Som kok med snart 40 år bag gryderne med især de klassiske retter, er det nu nok mest noget med vane at gøre, skynder han sig at tilføje. Bortset fra OBH’s elektriske model efterlader bordmodellerne ikke klingerne lige så skarpe som strygestålene. Men til gengæld er de langt mere brugervenlige. I modsætning til strygestålene, der kræver træning, er de lige til at gå til. Har man ikke den rette teknik, gør en tur med hvilket som helst strygestål mere skade end gavn. God lyd eller ej.

Prøv at lytte
Schhhwusch, schwusch, schwusch«, lyder det, når Svend Friis lader køkkenknivens blad og strygestålet glide mod hinanden, som om han var i gang med en fægtekamp mod sig selv.

»Prøv at lytte til den her. Man kan høre, at bladet glider lige så let hen over stålet«, siger han om Siegers strygestål, hvor det såkaldte ’stål’ godt nok er et keramisk materiale.

Sieger’en er Svend Friis’ favorit fra første øjekast. Selve ’stålet’ er lidt længere end de andre modeller, og det giver ifølge Svend Friis en mere naturlig bevægelse, hvor hele knivens blad kan løbe hen over keramikken.

»Det her er noget af det ypperste at arbejde med«, kommenterer han.

Blindtesten bekræfter
Da vi når til ’blindtesten’, hvor Svend skal snitte tynde skiver af syv fuldmodne tomater uden at vide, hvilken af de slebne knive han skærer med, vurderer han også, at den Sieger-slebne kniv er lidt skarpere end de andre.

Den glider gennem både de drilske tomater og et stykke kalkunkød med sener på toppen i en enkelt bevægelse.

Hvis køkkenkniven først for alvor bliver sløv, nytter det ikke at stryge den frem og tilbage på stålet. Den skal i stedet grundslibes på en rigtig slibesten – enten derhjemme eller hos en professionel knivsliber.

Ligesom luft i dækkene

»Ligesom man skal sørge for olie på bilen og luft i dækkene for at kunne køre«, funderer Svend Friis. Når det er sagt, er der dog gradsforskelle i den skarphed, knivene opnår ved de forskellige metoder. Fiskars Roll Sharp tager bundplaceringen med den sløveste kniv. Det er, som om Svend Friis allerede kan lytte sig til nuancerne, når han arbejder med strygestålene. »Hør! Den her er helt ulden i lyden«, siger Svend Friis om Diamond Steel, der dog også er en af bedste i testen. Raadvaden skriger ligefrem i kokkens ører, og lyden fra Globals strygestål beskriver han som alt for »metallisk«.





Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts