online. Med smartphonen er arbejdet kommet endnu mere hjem i stuen, i bilen, bussen, toget og biografen.

online. Med smartphonen er arbejdet kommet endnu mere hjem i stuen, i bilen, bussen, toget og biografen.

Livsstil

Lav smartphone-regler og undgå stress

Eksperter mener, at smartphones er medskyldige i hvert tredje tilfælde af stress.

Livsstil

For meget arbejde, problemer med familien og mangel på anerkendelse er nogle af de typiske årsager til, at folk bliver stresset. Men gennem de seneste par år har en ny stressfaktor vundet indpas i de danske hjem. Smartphonen. Den bliver af flere stressklinikker vurderet til at være en stressfaktor hos hver tredje stressklient.

Med telefonen er arbejdet kommet endnu mere hjem i stuen, i bilen, bussen, toget og biografen, så de godt to millioner danskere, der har en smartphone, har svært ved at give slip.

Vær bevidst om vanerne
Men vil du undgå, at smartphonen får dit liv til at gå i sort, skal du være bevidst om, hvordan du bruger den, påpeger en af Danmarks førende stressforskere Bo Netterstrøm, overlæge ved Arbejdsmedicinsk Afdeling, Bispebjerg Hospital.

LÆS ARTIKEL

»Først og fremmest skal du kun tjekke telefonen for e-mail og beskeder, når du har tid til at tage dig af det. Du skal ikke lade dig styre af telefonen og afbryde det, du er i gang med,« siger Bo Netterstrøm og påpeger, at man også skal huske at slukke smartphonen helt nogle gange.

Klare retningslinjer ønskes
En ny undersøgelse blandt mere end 1.000 danskere fra softwarevirksomheden Symantec viser, at hver fjerde af de adspurgte tjekker e-mail, sociale netværk eller nyheder på mobilen inden for den første halve time fra de er vågnet.

Stressforsker ved Københavns Universitet Naja Rod Nielsen opfordrer arbejdsgiverne til at lave klare retningslinjer for, hvordan det forventes, at medarbejderne anvender deres smartphones, når de får dem udleveret fra arbejdet.

LÆS ARTIKEL

Medarbejderne skal have at vide, hvornår det forventes, at de er til rådighed. Signalværdien i det vil gøre en stor forskel, mener hun.

Men du kan også gøre noget selv. Stresscoach Bjarne Toftegård er leder af firmaet Forebyg Stress, som er et af de største stressfirmaer i Danmark med 65 tilknyttede stresscoaches.

Han råder til, at du laver nogle klare retningslinjer for dig selv for, hvornår det er okay, at du bliver forstyrret af biplyde fra din telefon, og hvornår du vil have fred. For eksempel er det en god idé at forbyde smartphonen i soveværelset, ligesom den ikke skal være på lyd, når du dyrker sport.

Da det kan være svært for den enkelte at opdage, at man er stresset på grund af for eksempel sin smartphone, er det vigtigt, at man hjælper hinanden, selv om det kan være svært, fortæller Benita Holt Rasmussen, psykolog og leder af virksomheden Det danske Institut for Stress.

LÆS ARTIKEL

»Hvis vi var gode til at lytte til kroppens signaler og gøre noget ved problemerne i tide, ville stress ikke fylde så meget. Men typisk forbinder man i første omgang ikke søvnproblemer eller irritation med stress, men tænker, at det går over af sig selv«, siger Benita Holt Rasmussen, som derfor opfordrer til, at man reagerer, hvis man bemærker, at ens partner eller kollega konstant har øjnene på smartphonen.

»Mange er berøringsangste, fordi de ikke vil blande sig i den andens liv af høflighed. Men er man stresset, har man netop brug for, at nogen fortæller det til én, da det er svært selv at erkende,« siger hun.

Lyt til hinanden

Også Bo Netterstrøm opfordrer til, at man lytter til hinanden og observerer sine nærmeste. »Det er ofte ens omgivelser, som gør én opmærksom på, at man ser stresset ud. Derfor skal du lytte til, hvad familie og kollegaer siger«, siger Bo Netterstrøm. LÆS OGSÅJeanett Bonnichsen, psykolog og direktør i Center for Stress og Trivsel, tilføjer, at det er vigtigt, at man ikke virker anklagende over for den stressramte person, men at man derimod møder personen ud fra en medmenneskelig vinkel.

»Spørg personen, hvordan han eller hun har det, og fortæl derefter, at du er bekymret for ham eller hende. Det er vigtigt, at man henviser til noget konkret som for eksempel, at man har observeret, at de kigger på deres smartphone hele tiden«, siger Jeanett Bonnichsen.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  An image posted by Oscars show host Ellen DeGeneres (bottom row, 4th L) on her Twitter account shows movie stars, including Jared Leto, Jennifer Lawrence, Meryl Streep (bottom row L-3rd L), Channing Tatum, Julia Roberts, Kevin Spacey, Brad Pitt, Lupita Nyong'o, Angelina Jolie (top row L-R) and Bradley Cooper (bottom row, 2nd R), as well as Nyong'o's brother Peter (bottom row, R), posing for a picture taken by Cooper at the 86th Academy Awards in Hollywood, California March 2, 2014. The self-portrait tweeted by host DeGeneres and actors taken during Hollywood's annual Academy Awards ceremony on Sunday quickly became the most shared photo ever on Twitter. Picture taken March 2, 2014. REUTERS/Ellen DeGeneres/Handout via Reuters (UNITED STATES - Tags: ENTERTAINMENT MEDIA TPX IMAGES OF THE DAY PROFILE) ATTENTION EDITORS

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen
  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen

  Henter…

  På søndag er der Oscar-uddeling i Los Angeles. Og for første gang siden 1989 vil showet finde sted uden en vært – et job, som bliver kaldt det værste i Hollywood i øjeblikket. For i en tid, hvor alt er syltet ind i værdipolitiske diskussioner, kan ingen længere samle os alle i et fælles grin.

 • Kvinder efter flugt fra Baghouz i det østlige Syrien. Foto: Fadel Senna / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?
  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?

  Henter…

  USA’s tilbagetrækning fra Syrien har gjort spørgsmålet om de danske IS-krigere højaktuelt. Skal vi tage dem hjem igen, efter at de har kæmpet for et verdensomspændende islamisk kalifat? Og har vi en forpligtelse over for de danske børn, der er blevet født undervejs i kampene?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

Forsiden

Annonce