Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

gisp. Hvis man ikke kan få vejret, kan det være svært at have sex. Det erfarer mange astmatikere og allergikere.
Foto: PETER HOVE OLESEN (arkiv)

gisp. Hvis man ikke kan få vejret, kan det være svært at have sex. Det erfarer mange astmatikere og allergikere.

Livsstil
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Allergikere har ofte bøvl i sexlivet

Pollen, eksem og astma kan gøre sex besværligt at gennemføre.

Livsstil
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Huden klør og sprækker, næsen stopper, øjnene løber i vand og vejtrækningen er næsten umulig.

Allergikere og astmatikere har ofte gener, der kan risikere at give dem problemer under dynen.

Det skriver Astma-Allergi Danmarks medlemsblad, der i denne uge har sat fokus på kombinationen af sex og allergi.

En kombination, der for mange er svær og tabubelagt.

Forbigående eller kronisk

Astma-Allergi Danmark anslår, at 60 procent af danskere med høfeber ikke kan få sexlivet til at fungere uden problemer, når deres allergi er værst.

Samtidig viser en hollandsk undersøgelse, at op mod 100 procent af alle astmatikere har vejrtrækningsproblemer under sex - og blot to procent fortæller, at de ikke har gener.

»Hvis din krop reagerer på astma eller allergi, gør det noget ved både din lyst og din evne til at have sex. Det siger sig selv«, siger læge og formand i Sex & Samfund, Christian Graugaard til Politiken Tjek.

»Voldsom kløe eller vejrtrækningsbesvær kan helt konkret gøre det svært at gennemføre et samleje. Samtidig kan det påvirke ens kropsopfattelse og lysten til at være intim med et andet menneske i negativ retning«.

Christian Graugaard skelner dog mellem kronisk sygdom og sæsonbestemt allergi som for eksempel pollenallergi.

»En akut opstået, men forbigående tilstand er til at håndtere for de fleste. Ligesom en forkølelse går det over igen, og selv om det kan være irriterende og svært, så længe det varer, er det til at leve med at være sat ud af spillet et par uger om året«, siger Christian Graugaard.

Svær astma - der plager tusinder af danskere - kan derimod være enormt destruktivt i forhold til det at have et regelmæssigt sexliv.

»Hvis vejrtrækningsproblemer eller svær allergi er et dagligt anliggende, så kan det give store samlivsproblemer. Og desværre er det et kæmpe tabu i behandlingssystemet«, siger Christian Graugaard.

Flere undersøgelser viser, at læger ikke tager emnet op med patienterne, selv om de ved, at problemerne er udbredt hos kronisk syge. Et nyt studie viser, at under 10 procent af med astma har talt med deres læge om sex, selv om de gerne vil.

Ofte tænker lægerne, at patienterne nok ikke har problemer, når de ikke selv tager dem op. Tilsvarende tænker patienterne, at deres sexlivsproblemer er unormale, når lægerne ikke taler om det som en naturlig del af behandlingen.

Christian Graugaard kalder det for et 'tovejstabu':

»Det er helt klart noget, vi som sundhedsprofessionelle bør gøre noget ved. For det er enormt problematisk at blive ladt i stikken med noget, der er så væsentligt for ens livskvalitetet«.

FACEBOOK

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden