Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
THOMAS BORBERG
Foto: THOMAS BORBERG
Livsstil
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ekspert: Cykelhjelmen giver falsk tryghed

Hjelm-kampagner får folk til at køre risikabelt ræs, lyder kritikken.

Livsstil
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Den stigende brug af cykelhjelme i Danmark er langtfra den positive fortælling, som Rådet for Sikker Trafik informerer om i kampagner.

Det mener den selvstændig rådgiver om cykeltrafik, tidligere direktør i Dansk Cyklistforbund, Thomas Krag, der langer kraftigt ud efter slogans som: »Min far er klogere, han bruger cykelhjelm«.

Den slags budskaber er ligefrem farlige, mener han. Det skriver Berlingske.

Større ricisi end uden hjelm

Den stærke fokusering på hjelmens gode effekt får nemlig en del danskere til at afholde sig fra at cykle, da de på baggrund af budskabet opfatter det som risikabelt.

Den påstand er der ifølge australske undersøgelser kraftige indicier for, siger han. Samtidig vil en del cyklister tro, at den hellige grav er velforvaret, hvis de tager cykelhjelm på.

Og derfor kører de ræs og udsætter sig selv for risici, der er større end dem, som cykelhjelmen afbøder.

LÆS OGSÅ

»Det er ikke en offentlig opgave at reklamere for noget, der er så fagligt svagt funderet som virkningen af cykelhjelme. Rådet for Sikker Trafik interesserer sig kun for de positive effekter og vil slet ikke tale om de negative. Jeg er ikke imod cykelhjelme. Men hjelmen skal være et personligt valg, og der skal ikke være noget med løftede pegefingre, hvis man ikke tager den på,« siger Thomas Krag.

Vigtigst hvordan man kører
I Australien, New Zealand og flere stater i Canada og USA er antallet af cyklister faldet i forbindelse med, at brug af cykelhjelme er blevet gjort obligatorisk. Derudover tyder flere faglige studier ifølge Thomas Krag på, at cyklister kører mere risikovilligt, når de har taget en hjelm på.

»Hjelmen har en vis effekt, selv om den kan være omdiskuteret. Den kan afbøde visse typer af fald og ulykker. Men effekten er ikke større end, at der er alt muligt andet, som kan gå galt. Det vigtigste er, hvordan man kører«, siger Thomas Krag.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden