Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Smør kæden. Hvis cykelkæden holdes ren med lidt olie en gang om måneden, kan man ofte spare de penge, en ny ville have kostet.
Foto: Martin Lehmann

Smør kæden. Hvis cykelkæden holdes ren med lidt olie en gang om måneden, kan man ofte spare de penge, en ny ville have kostet.

Livsstil
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Reparer cyklen i tide og spar penge

Mange af os kører groft sagt vores cykler i sænk. Vedligeholdelse fylder ikke, så længe cyklen kan trille.

Livsstil
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hvis du ikke plejer din cykel så godt, som du måske synes, du burde, er du ikke alene. Alt det med at rense, smøre, stramme, pumpe og pudse får kun få af os gjort.

Måske har vi ikke tid, vi gider ikke, har aldrig lært det, går i sort over mekanik eller mangler det nødvendige grej. Men resultatet er det samme:

»Hverdagscykler? Nej, dem rører folk sgu ikke«, kommer det bramfrit fra cykelmekaniker Jesper Wyniger fra Alex Cykler, Amagerfælledvej i København.

LÆS ARTIKEL Bortset fra dyre racercykler og andre kvalitetscykler er cyklerne generelt i en sørgelig forfatning, når han modtager dem til lapning eller reparation. »Mange har svært ved at acceptere, at det kan være nødvendigt at åbne pungen. Kommer de for at få en ny slange til deres Bilka-cykel, bryder de sig ikke om at høre, at kæden også trænger til at blive skiftet«, siger Jesper Wyniger.

LÆS ARTIKEL

Samme oplevelse har Farid Buahan, indehaver af Superfar Cykler på Godthåbsvej, Frederiksberg:

»Sådan noget med at stramme, rense og justere overlader folk til os. Cyklerne ser tit virkelig skidt ud, når vi får dem til service«, siger han og fortsætter:

»Kan cyklen overhovedet køre, afslår ejeren typisk, hvis vi anbefaler, at et tandhjul eller lignende udskiftes. Når kunden så kommer igen et par måneder senere, bliver det så dyrt at reparere de ødelagte dele, at det næsten ikke kan betale sig. Det er faktisk lidt synd«.

Lille investering – stor gevinst

Cykelmekanikernes ord underbygges af tal fra Danmarks Statistik. I løbet af ti år er det beløb, en gennemsnitshusstand bruger på cykelreparation, faldet med 24 procent, udgiften til reservedele og tilbehør er faldet med 44 procent, mens udgiften til køb af cykel er steget med 21 procent. Udstyrsekspert Allan Carstensen fra Cyklistforbundet nikker genkendende: »Cyklen er blevet et brugsprodukt. Man kører på den, indtil den dør, og så får man cykelhandleren til at reparere den eller køber en ny, fordi udgiften næsten er den samme. I dag kan man jo købe en standardcykel for en ugeløn, mens den i gamle dage nærmere kostede en månedsløn«.LÆS ARTIKEL At vi er blevet mindre tilbøjelige til selv at klare småreparationer eller stå med klud og polish hver weekend, ser han ikke som et problem. »Mange føler, de burde, men det er da o.k. at overlade arbejdet til andre. Der er ingen grund til at forbinde cykling med sur pligt og dårlig samvittighed«. Vi skal bare skal lære at reagere i tide, så små skavanker fikses, inden de vokser sig store med det resultat, at regningen får fire cifre i stedet for tre.

Sund fornuft, men mange af os handler ikke derefter pga. en udbredt opfattelse af, at hverdagscykler – modsat bil og billet til bus eller tog – ikke må koste.

»Folk spenderer uden at blinke flere tusinde kroner på et par ski, de bruger en uge om året. Så bør det da også være i orden at sætte et mindre beløb af til cykelpleje«, mener Allan Carstensen.

Ved at være opmærksom på få ganske få ting, som vi har samlet her, vil man få færre ærgrelser, større køreglæde og en bedre cykeløkonomi i det lange løb.

FACEBOOK

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden