Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Druknet. Vil du undgå at dit afkom ender sådan her, kan en snak om alkoholvaner være en god ide.
Foto: MATHIAS CHRISTENSEN

Druknet. Vil du undgå at dit afkom ender sådan her, kan en snak om alkoholvaner være en god ide.

Livsstil
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Sådan taler du godt med dit barn om alkohol

Sundhedsstyrelsen giver en række råd til at få en god snak om alkoholvaner.

Livsstil
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Teenagere, der har talt med deres forældre om alkohol, drikker mindre og mere forsvarligt.

For selvom familiens aftaler ikke overholdes til punkt og prikke, når de unge fester igennem, så er fars og mors tydelige normer med til at præge indtaget af de våde varer. Det viser Sundhedsstyrelsens erfaringer.

LÆS OGSÅ

Mange forældre ved ikke hvordan de skal tage hul på emnet, men Sundhedsstyrelsen og Festivalernes interesseorganisation, Dansk Live, har en række gode råd til at få vendt de våde vaner med de unge:

  • Tag en åben samtale med dit barn om alkohol.
  • Lyt til dit barns ønsker og forventninger til alkoholforbrug på festivalen.
  • Fortæl om, hvordan alkohol kan gøre det vanskeligt at vurdere, hvad man siger og gør og vurdere, hvad der kan give pinlige situationer, uheld og fx uønsket sex.
  • Snak om, hvordan andres forbrug - eller forestillinger om andres forbrug - kan fungere som et drikkepres. Snak om hvordan man undgår at underlægge sig drikkepresset.

Lav aftaler
Når I har talt om det mere generelle, er det en god ide at lave konkrete aftaler. Selv om de ikke overholdes til punkt og prikke, kan de være med til at præge den unges alkoholindtag.

Aftaler med unge omkring deres alkoholindtagelse fungerer ofte bedre end forbud. Lad den unge føle, at han eller hun får medbestemmelse over aftalen. Det kan blandt andet gøres ved at lade dele af aftalen være faste, mens andre dele kan forhandles.

For eksempel kan det være en fast del af aftalen, at de ”Stopper før 5”, og at dit barn skal ringe hjem hver dag, hvis de for eksempel er på festival.

Samarbejd med vennernes forældre
Når dit barn drager på festival, er det ofte sammen med en gruppe gode venner. Undersøgelser viser, at unge fejlagtigt tror, at andre unge drikker mere, end de rent faktisk gør.

Samtidig sammenligner de unge alkoholaftaler med deres venner. Det er derfor en god ide at koordinere aftalerne imellem forældrene.

Fortæl om alkohol i forbindelse med sol, væskemangel og sult

Mange unge drikker på festival alkohol tidligere på dagen, end de normalt ville gøre derhjemme. Derfor indtages alkoholen ofte i solen og inden et stort måltid. Gør derfor din teenager opmærksom på, at sol samt mangel på væske og mad øger virkningen af alkohol samt risikoen for at dehydrere.

Giv dit barn alkoholfri drikkevarer med på festival Det er en god ide at give din teenager alkoholfri drikkevarer med på festival. Det sender et godt signal, og samtidig giver det de unge nemmere adgang til væske, når de er tørstige.

Lad din teenager vide, at der altid er hjælp at hente
Festivalerne har personale, der er uddannet til at håndtere beruselse. Lad de unge vide, at de altid kan søge hjælp, hvis der opstår et problem, som de ikke selv kan løse. Lad dem ligeledes vide, at de altid kan ringe hjem, hvis de får problemer.

Kilde: Sundhedsstyrelsen og Dansk Lives kampagne "Mindre druk. Mere fest."

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden