Sådan ser den ud, den allergifremkaldende bynke-ambrosie.

Sådan ser den ud, den allergifremkaldende bynke-ambrosie.

Livsstil

Ny allergiplante truer 100.000 danskere

Bynke-ambrosien vokser ofte i nærheden af foderbrættet. Den skal fjernes - men husk handskerne.

Livsstil

En af de mest allergifremkaldende planter i verden er ved at slå rod herhjemme.


Det drejer sig om bynke-ambrosien, som ifølge eksperter kan blive mere udbredt i landets haver i år, og i takt med et stadig varmere klima kan den bynkelignende plante blive en plage for allergiramte danskere.

Det oplyser DR Nyheder.

Hvis den uvelkomne ukrudts-plante som et botanisk sidestykke til dræbersneglen bider sig fast herhjemme, kan yderligere 100.000 danskere blive ramt af allergi, siger biolog Janne Sommer fra Astma-Allergi Danmark.

Aktiv efter den normale pollensæson
Bynkeambrosien er særlig ubehagelig, fordi den blomstrer og sender pollen i luften i sensommeren og de tidlige efterårsmåneder, hvor pollen-sæsonen normalt er slut herhjemme. Den vil derfor kunne forlænge sæsonen med 6-8 uger, vurderer hun.

Fire millioner europæere er allerede allergiske over for planten - og i Schweiz, hvor den grønne plage de senere år har bredt sig kraftigt, lider 12 procent af befolkningen af allergi på grund af bynke-ambrosien dér hvor den vokser.

Også i det østlige Tyskland og Polen rykker planten frem, og herhjemme kan den bide sig fast inden for få år, siger lektor på Institut for jordbrug og økologi på Landbohøjskolen, Johannes Kollmann:

Fuglevenner spreder planten
»En plage kan den blive, hvis vi får en række varme somre som den, der er udsigt til nu. Så kan planten ikke alene sætte blomster, men også udvikle frø, der så kan blive en frøbank i jorden, så den kan komme igen og igen.«

I øjeblikket spredes planten herhjemme via fuglefrø.

Ifølge beregninger fra Landbohøjskolen kommer der hvert år mere end halvanden milliard frø til Danmark som blinde passagerer i foder til vilde fugle og i mejsekugler. Det skyldes, at planten vokser som ukrudt i f.eks. ungarske solsikkemarker, hvor en stor del af fuglefoderet kommer fra.

Paradoksalt nok kan fuglevenner altså være med til at sprede den ubehagelige plante, og i år kan det på grund af den lange vinter være sket i større omfang, fordi vi har været ekstra flittige med at fylde frø på fuglebrættet.

Mange i nærheden af foderbrættet
Derfor råber flere eksperter vagt i gevær - blandt andre Janne Sommer fra Astma-Allergi Danmark:

»Vi frygter, at der vil være ekstra mange af de her planter der hvor der er fodret fugle i vinter.«

Også Skov- og Naturstyrelsen advarer om, at den uønskede vækst kan få større udbredelse ved landets fuglebrætter, siger biolog Camilla Uldal fra styrelsen:

»Risikoen kan være, at der er flere pollen fra bynkeambrosie i luften, så flere risikerer at få allergi.«

Husk handskerne
Sidste år blev der rapporteret 100 fund af planten til Skov- og Naturstyrelsen, der har åbnet for indberetning på styrelsens hjemmeside.

Det er dog muligvis kun toppen af isbjerget, og i takt med klimaforandringerne, vil planten blive udbredt herhjemme, hvis vi ikke griber ind nu, siger Johannes Kollmann: - Hvis vi kigger 15 eller 20 år frem, så tror jeg, at planten bliver et problem, hvad enten vi vil det eller ej, hvis vi ikke handler kraftigt, understreger han.

Skov- og Naturstyrelsen opfordrer haveejere til at tjekke, om planten er skudt op ved foder-brættet - og rykke den op. Men husk handsker - for plantens saft kan give nældefeber

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden