Foto: NIELS HOUGAARD
Livsstil

Kosttilskud kan skade nervesystemet og hormonerne

Fødevarestyrelsen advarer mod alternative kosttilskud med skadelige planter

Livsstil

Eksotiske kinesiske navne er fællestrækket for fem sundhedsskadelige kosttilskud, som alternative behandlere over hele landet har solgt.

Kosttilskuddene baserer sig på farlige planteingredienser, der kan føre alvorlige bivirkninger med sig. For eksempel kan planterne skade centralnervesystemet og påvirke kroppens hormonelle system, oplyser Fødevarestyrelsen.

De fem farlige kosttilskud er:

• Geng Nian An Pian

• Liu Wei Di Huang Pian

• Jin kui Shen Qi Pian

• Mingmu Dinhuang Wan

• Jingxin Menocare Essence

Styrelsen opfordrer til, at forbrugere, der har købt en eller flere af disse kosttilskud til at smide dem ud eller levere dem tilbage til stedet, hvor de er købt.

LÆS ARTIKEL

Har man indtaget kosttilskud af denne slags og oplever man bivirkninger, bør man kontakte egen læge.

Hørsholm-firma importerede farlige kosttilskud

De ulovlige og farlige kosttilskud er importeret af virksomheden SinoDane i Hørsholm, der primært har solgt produkterne til alternative behandlere over hele landet, som har videresolgt produkterne i forbindelse med deres behandlingsaktiviteter.

Fødevarestyrelsen ved ikke, hvilke lidelser de fem kosttilskud efter behandlernes mening skulle afhjælpe.

»Der står ikke noget på produkterne om, hvad de skulle hjælpe imod. Den form for markedsføring foregår som regel mund til mund, så det er meget svært for os at konstatere«, siger jurist i Fødevarestyrelsen, Maria Christensen.

GUIDE

SinoDane har desuden markedsført cirka 125 andre kosttilskuds-produkter, som ikke har været registrerede, og dermed ikke har været underlagt fødevareregionens kontrol.

»Det er virksomhedens ansvar, at de produkter den sælger er sikre. Men det har virksomheden ikke kunnet dokumentere overfor os, siger Maria Christensen.

LÆS ARTIKEL

SinoDane havde anmeldt de fem farlige kosttilskud til styrelsen, som i et rutinetjek opdagede, at der var problematiske planteingredienser i produkterne.

Virksomheden har fået påbud om tilbagetrækning af de farlige kosttilskud og alle ikke registrerede produkter er blevet beslaglagt af Kosttilskuds-gruppen fra Fødevarestyrelsen.

GUIDE

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce