Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
JENS DRESLING
Foto: JENS DRESLING
Livsstil
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Fedme øger risiko for hjerteskader markant

Nyt studie viser for første gang klar sammenhæng mellem fedme og hjertesygdom.

Livsstil
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Et nyt studie med over 75.000 deltagere påviser for første gang en klar sammenhæng mellem fedme og risikoen for at udvikle livsfarlig hjertesygdom.

Studiet, der er offentliggjort i det anerkendte tidsskrift Plos Medicine, viser, at stigninger i det såkaldte BMI-tal (Body Mass Index) markant øger risikoen for hjertesygdom.

Det skriver Københavns Universitet, der har været med til at lave undersøgelsen, i en pressemeddelelse.

»Vores forsøg understøtter eksisterende observationsstudier, men vejer langt tungere som videnskabeligt argument«, siger professor og klinisk professor ved Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, Børge Nordestgaard fra Københavns Universitet.

LÆS ARTIKEL

Han forklarer, at et BMI-spring på 4 kg/m² øger risikoen for hjertesygdom med hele 52 procent. Det vil sige, at en person, der er 1,80 meter høj, øger sin risiko for hjertesygdom med 52 procent, hvis han tager cirka 13 kilo på.

16 procent af den voksne, danske befolkning er svært overvægtig.

Halv million dør om året i USA

Blodpropper, forsnævringer af kranspulsåren og hjertekrampe er den hyppigste dødsårsag blandt voksne i hele verden, og alene i USA dør en halv million mennesker om året af hjerterelaterede sygdomme, skriver Københavns Universitet.

Selvom der altså er dokumenteret en klar sammenhæng mellem fedme og risikoen for hjertelidelser, er det svært at sige noget entydigt om, hvorvidt fede personer med dårligt hjerte har fået dårligt hjerte af fedme, eller om de er blevet fede af et dårligt hjerte, påpeger Børge Nordestgaard.

LÆS ARTIKEL

Han understreger også, at det ikke er Danmark, der står med de største fedme-udfordringer.

»I vores del af verden er budskabet om sund livsstil efterhånden ved at sive ind. Men i Østeuropa og i de nye voksende økonomier er tallet støt stigende«, siger han.

FACEBOOK

ritzau

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden