Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Fets. Danske unge har en helt anden alkoholkultur end unge i resten af Europa.
Foto: LÆrke POSSELT (arkiv)

Fets. Danske unge har en helt anden alkoholkultur end unge i resten af Europa.

Livsstil
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Fire ud af ti 15-16-årige har været fulde inden for den seneste måned

Dansk top-3-placering i Europa giver eksperterne dybe panderynker.

Livsstil
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det er en gammel historie, at de danske unge er glade for alkohol i al dens mangfoldighed og længe har været europamestre i druk.

Nu viser en ny undersøgelse, at de danske unge stadig drikker igennem – om end lidt mindre, end sidste gang deres forhold til våde varer blev sammenlignet med andre europæiske unges ditto.

Undersøgelsen er lavet af det fælleseuropæiske projekt ESPAD, der hvert fjerde år undersøger alkoholvanerne blandt unge i 35 lande i Europa.

De danske resultater ligger klar og viser, at fire ud af ti danske 15-16-årige har drukket sig fulde en eller flere gange inden for den seneste måned.

De unge fejlbedømmer situationen og kommer til at kysse med de forkerte»Det er uhensigtsmæssigt for unge i den alder at drikke sig fulde, for det har mange konsekvenser«, siger Svend Sabroe, der er leder af den danske del af undersøgelsen. Han forklarer, at de unge, der svarer ja til at have været fulde, har drukket mere end fem genstande på en gang.

En helt anden drukkultur
Af undersøgelsen fremgår det, at de danske unge har en helt anden alkoholkultur end unge i resten af Europa.

Eksempelvis er pigerne i Danmark nogenlunde på niveau med de danske drenge, mens unge kvinder i Middelhavslandene dårligt rører alkohol.

Den samlede ESPAD-undersøgelse offentliggøres primo 2012, og alt tyder på, at Danmark fortsat figurerer øverst på listen, vurderer Svend Sabroe.

»Jeg forventer, at danske unge fortsat ligger i top-3 (sammen med England og Irland, red.), hvilket er en rimelig bemærkelsesværdig placering ud af 35 lande«.

Der er skruet en anelse ned for forbruget
Siden sidste ESPAD-undersøgelse for fire år siden har den danske ungdom skruet en anelse ned for forbruget.

I 2007 svarede cirka 48 procent, at de havde været fulde inden for den seneste måned, mod cirka 39 procent i år. Faktisk har danske unges alkoholforbrug været faldende, siden ESPAD for første gang i 1996 undersøgte sagen.

Det synes Svend Sabroe, at man skal glæde sig over. Og når man har glædet sig et øjeblik, skal man i arbejdstøjet.

»Der er ingen tvivl om, at tallet stadig ligger for højt, og at der er al mulig grund til at fortsætte indsatsen«, siger han. Indsatsen har blandt andet bestået i en forhøjet aldersgrænse for køb af alkohol samt velmenende kampagner fra Sundhedsstyrelsen.

Konsekvensen af et højt alkoholforbrug blandt unge er til at få øje på, mener Henrik Rindom, der er misbrugskonsulent og overlæge ved Hvidovre Hospital. Han mener ikke, der er noget uskyldigt over en bytur en gang om ugen, hvor man drikker for at slippe hæmningerne og have det sjovt.

»Nogle får en særlig virkning af alkohol, som gør, at de får lyst til at gøre det igen, og dermed risikerer de at blive afhængige«, siger Rindom, der mener, at denne risiko er overhængende for de unge, der drikker sig fulde på månedsbasis.

Derudover har en ung hjerne ikke godt af alkoholpåvirkning, forklarer han.

»Når man er 15-16 år, er ens hjerne på et stadie i sin udvikling, hvor der er maksimal kapacitet til indlæring. Denne kapacitet bliver stærkt reduceret, hvis man ofte drikker sig fuld«.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

LÆS ARTIKEL Den mere kortsigtede risiko er at komme galt af sted i sin fuldskab. »De unge fejlbedømmer situationen, vælter på knallert, slår hovedet og kommer til at kysse med de forkerte«, siger Henrik Rindom. Med det sidste mener han, at de unge mangler dømmekraft, når de har alkohol i blodet. Undersøgelsen viser da også, at hver fjerde af de unge, der drikker sig fulde, har dyrket usikker sex eller har fortrudt at have dyrket sex. »Herved udsætter de sig selv for en lang række smitsomme sygdomme. F.eks. har vi i Danmark en lystig epidemi med alskens kønssygdomme med klamydia som den absolutte topscorer, hvilket i sidste ende kan betyde, at de unge kan få svært ved at få børn senere i livet«, siger Henrik Rindom. Ekspert: Regulér i EU

Derfor er vores top-3-placering ikke noget at være stolt af. Hvis de danske unge skal rangere lavere på næste undersøgelse fra ESPAD om fire år, er der kun en vej, mener misbrugskonsulenten: Afgifterne på alkohol skal op, og ikke kun i Danmark, for så tager de unge bare til grænsen og køber alkohol, men i hele Europa.

FACEBOOK

Læs mere:

Læs mere

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden