Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:

Morgenfriske mænd har de mest stabile parforhold

Forhold varer længst, når manden er A-menneske, viser undersøgelse.

Livsstil
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det er ikke befordrende for samlivet med kæresten eller ægtefællen at sove længe om morgenen - i hvert fald ikke, hvis man er mand. Sådan lyder en af konklusionerne i en omfattende kortlægning af danskernes søvnmønstre.

Rockwool Fondens Forskningsenhed har blandt andet undersøgt søvnmønsterets betydning for indkomst, sundhed og parforhold. Og der er en entydig tendens til, at mænd, der står tidligt op, har større sandsynlighed for at være i et langtidsholdbart parforhold end andre.

Måske en traditionel forklaring
I undersøgelsen har forhold med to Amennesker i gennemsnit varet 21,2 år, og forhold med en A-mand og en B-kvinde har varet 21,5 år. Hvis manden derimod sover længe, og hans kone gør det samme, er parforholdslængden kun 18,8 år.

Og lever B-manden sammen med en morgenfrisk A-kvinde er vi helt nede på 15,5 år.

»Mit bud er, at der ligger noget traditionelt gemt i det. Hvis manden ikke kan komme op om morgenen, er han ikke så meget værd som én, der står op og udretter noget. Det kan handle om nogle kønsstereotyper og forskellige forventninger til kønnene«, siger seniorforsker Jens Bonke, som står bag undersøgelsen.

Opfattes som mere disciplinerede
Han peger på, at A-menneskers døgnrytme typisk vil passe bedst til arbejdsmarkedet, men understreger, at det ikke har været en del af projektet at finde årsagen til A-mændenes evne til at have stabile forhold.

Mandeforsker ved RUC Kenneth Reinicke er dog helt enig i, at vores stereotype ideer om ' rigtige mænd' må være en vigtig del af forklaringen. Han mener, at A-mennesker generelt opfattes som mere disciplinerede end B-mennesker.

Og netop den egenskab bliver mænd i høj grad målt på.

»Der ligger helt sikkert noget kontrol og disciplin i det at have kontinuitet i sit liv, og hvis du kan komme tidligt ud af sengen, vil du sikkert få den mest positive respons fra omgivelserne:

»Ja, han møder altid tidligt og kommer hurtigt i gang«. Mænd bliver stadig målt meget på deres arbejdsidentitet som tabere eller vindere, så hvis du som mand svigter på de her parametre, bliver det sværere at opretholde din attraktion. Det er mindre afgørende for kvinder«, siger han.

Forskellige sengetider
Måske kan det også forklare, at de allermest stabile forhold er dem, hvor manden går sent i seng og står tidligt op og er et såkaldt C-menneske eller shortsleeper, og hvor kvinden er D-menneske eller longsleeper. Disse forhold har en gennemsnitslængde på 23,4 år, mens vi er nede på 18,1 år for den omvendte kombination.

LÆS OGSÅ

Undersøgelsen viser i øvrigt, at de færreste danske par går i seng og står op på samme tid. På en tilfældig hverdag sker det kun i 8 procent af hjemmene. Og det kan både være godt og dårligt for samlivet, mener psykolog og forsker ved Sexologisk Klinik Rigshospitalet Gert Martin Hald.

»Langt det meste seksuelle samkvem foregår i sengen om aftenen eller om morgenen, så det kan påvirke intimiteten, hvis man sjældent går i seng eller står op samtidig. Når man arbejder terapeutisk med par, er det almindeligt at se på søvnmønstre og strukturere tiden, så de også har tid sammen i sengen«, siger han.

Kvinder sover mere end mænd
Synkroniserede sengetider er dog ikke nødvendigvis opskriften på det perfekte forhold. Forskellige døgnrytmer kan lige så vel være udtryk for en slags frihed.

»Langt de fleste har brug for tid til sig selv uden børn eller partner. Det kan være ganske fint for parforholdet, at der er plads til individuel tid til rutiner som eksempelvis at sidde med avisen om morgenen«, siger Gert Martin Hald.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Kvinder sover i gennemsnit 8 timer og 8 minutter hver nat. Det er 13 minutter mere i døgnet - eller en ekstra nat om måneden - i forhold til mænd. Ifølge professor i neuroanatomi ved Københavns Universitet Morten Møller er der ingen biologisk forklaring på, at kvinder sover mest.

»I stedet kunne det måske skyldes, at kvinder i visse perioder af livet arbejder mere end mænd, når man regner husarbejdet med«, siger han.

Overvægt og søvn hænger sammen
Der er de seneste år kommet mere forskning i søvnens betydning, og den viden kan være med til at forbedre både vores livskvalitet og selveste samfundsøkonomien, siger Jens Bonke. Hans egen kortlægning kan vise, hvor uhensigtsmæssige søvnmønstre udgør et potentielt problem.

Hvis søvnvaner medvirker til, at parforhold går i stykker, er det ikke alene ulykkeligt for den enkelte familie; det koster også samfundet penge i form af for eksempel sygemeldinger og retssager. Det gælder også de andre områder, rapporten beskæftiger sig med.

»Det er faktisk tankevækkende, at man har været så lidt optaget af søvnen, når vi for eksempel ved, hvor meget det betyder for sundheden, og at der er en tæt sammenhæng mellem overvægt og manglende søvn. Nu har vi et instrument, som skoler og myndigheder kan bruge til at give de rigtige råd om en sund livsstil«, siger Jens Bonke.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden