Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Niels Christensen
Foto: Niels Christensen

Svendborgprojektet har tidligere forsøgt at vise, at fire timer idræt om ugen gør en forskel. Det gjorde det ikke. Der skal seks til, viser de nye resultater.

Livsstil
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Flere idrætstimer giver færre børn sukkersyge

Seks timer idræt om ugen nedsætter risikoen for sukkersyge med 45 procent.

Livsstil
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Undgå sukkersyge - dyrk idræt seks timer om ugen.

Så kort kan de nyeste resultater af det store Svendborgprojekt nu formidles.

Med op til seks timers idræt om ugen nedsættes risikoen nemlig for at få sukkersyge hos børn med op til 45 procent.

De opsigtsvækkende resultater fra Svendborgprojektet, som er verdens største forskningsprojekt, blev offentliggjort ved en konference på Gymnastikhøjskolen i Ollerup ved Svendborg i dag.

LÆS ARTIKEL

Resultaterne stammer fra idrætsskolerne i Svendborg, hvor 1.200 børn på de syv skoler har haft seks lektioner idræt om ugen.

Igennem de seneste tre år er børnene blevet testet to gange årligt, fået taget blodprøver to gange og er blevet DXA-scannet to gange.

Professor Niels Wedderkopp, SDU, der er leder af projektet, ser store perspektiver i projektet, der skal fortsætte de kommende år.

»Der er ingen tvivl om, at de resultater vi har fået foreløbig, peger på, at der kan være penge at spare på forebyggelse ved at øge antallet af idrætstimer i skolerne«, siger Niels Wedderkopp.

Forskningen viser en markant forskel på risikofaktorer for type II diabetes, og selvom børnene endnu ikke har udviklet hverken diabetes eller hjertekarsygdomme endnu, er der er en nær sammenhæng mellem disse sygdomme og børns vægt, kondition og fysiske aktivitets niveau.

Antallet af tilfælde med diabetes II hos børn er stadig få i Skandinavien, men problemet er voksende i England og USA.

Når man tager i betragtning at en patient med diabetes II koster samfundet omkring 250.000 kroner om året, vil der samfundsmæssigt være store økonomiske gevinster ved at forebygge livsstilssygdomme.

Fra andre undersøgelser ved man, at fire lektioner om ugen ikke har kunnet vise en forskel, men med Svendborgprojektet kan man nu vise, at seks lektioner har en markant sundhedsmæssig effekt.

Effekten er især markant for de børn, der normalt ikke dyrker idræt i fritiden. Fra andre undersøgelser ved man, at disse børn ofte kommer fra såkaldt svage familier uden tradition for foreningsidræt, og idrætsskolerne er derfor især en gevinst for sundheden hos børn fra disse familier.

Svendborg Kommune har sammen med forskerne i Svendborgprojektet vist, hvordan man i skolerne kan lave sundhedsfremme og forebyggende tiltag for alle børn, og dermed vist hvordan idræt i skolen kan være et fundament for øget folkesundhed.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden