Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
THOMAS BORBERG
Foto: THOMAS BORBERG

Igennem fire år fik et antal forsøgspersoner undersøgt deres vægt. De som fortsat røg igennem hele projektperioden, tog på - og mere end dem, der slet ikke røg. Det får forskerne til at stille spørgsmålstegn ved myten om, at rygning skulle være slankende. Arkiv

Livsstil
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ny forskning: Rygning gør dig tyk

Er du bange for øget vægt, hvis du stopper rygning? Det kan være lige omvendt.

Livsstil
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Lad være med at bekymre dig om vægten, hvis du stopper med at ryge. Trøst dig med, at du alligevel bliver tyk, hvis ikke du holder op.

Ny forskning viser nemlig, at hvis du ikke stopper med at ryge, vil du alligevel tage mere på, end hvis du var ikke-ryger.

At folk der holder op med at ryge har en periode, hvor de har en tendens til at tage på, blev bekræftet, men det nye er, at rygere som bliver ved med at ryge, tager mere på end de, som ikke ryger.

Resultaterne kommer af et fire års studie på det spanske Universidad de Navarra, hvor det blev dokumenteret, at det var dem, der aldrig havde røget, der tog mindst på i vægt henover forsøgsperioden.

Det skriver den norske netavis dinside.no

LÆS ARTIKEL

Francisco Javier Basterra-Gortari, som er hovedforsker og forfatter bag studiet på Institut for Forebyggende Medicin ved universitetet, fortæller, at analysen blev lavet på baggrund af 7.565 mennesker over 50 måneder.

»Vi baserede undersøgelsen på deltagernes alder, køn, BMI og livstil. Vi så på fysisk aktivitet, energi- og fiberindtag, snacks mellem måltiderne, sodavand, fast food og alkohol«, fortæller forskeren, som har offentliggjort sit arbejde i Revista Española de Cardiología.

Forskningen viser, at vægten hos dem, der kvittede smøgerne under projektet, blevet øget afhængig af, hvor meget de røg i perioden op til projektet. Jo mere de røg, jo mere tog de på, da de stoppede.

LÆS ARTIKEL

De som fortsat røg igennem hele projektperioden, tog også på - og mere end ikke-rygerne.

Det får forskerne til at stille spørgsmålstegn ved myten om, at rygning skulle være slankende.

Forskerne har også undersøgt sammenhængen mellem risikoen for hjertesygdomme hos rygere, både hos dem der tager på ved rygestop og dem, som ikke stopper med at ryge.

Ekspertene mener, at vægtøgning kan være et argument for i nogle tilfælde ikke at stoppe med at ryge. Vægtøgningen, som rygestoppet kan påføre en person, kan nemlig være specielt farligt i forbindelse med visse hjertesygdomme.

LÆS ARTIKEL

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden