Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Festivitas. Tal med dit barn og vær med til at skabe en god alkoholkultur, lyder rådet fra Sundhedsstyrelsen.
Foto: ASTRID DALUM

Festivitas. Tal med dit barn og vær med til at skabe en god alkoholkultur, lyder rådet fra Sundhedsstyrelsen.

Livsstil
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Forældres samtale med unge reducerer deres festivaldruk

Lav regler - selvom de ikke overholdes helt, hjælper de alligevel, lyder rådet.

Livsstil
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Sammen med sommeren starter festivalsæsonen, og så drager tusindvis af unge ud i verden for at høre musik og drikke øl.

Men taler man åbnet med de unge om deres alkoholvaner, kan man få dem til at agere mere forsvarligt i sommerlandet.

Derfor starter også Sundhedsstyrelsens og Festivalernes interesseorganisation, Dansk Lives kampagne 'Mindre druk. Mere fest'.

Kampagnen er rettet mod unge, forældre samt barpersonale, og skal inspirere til åben dialog om ansvarligt alkoholforbrug blandt unge på landets festivaler.

Ingen løftede pegefingre
»Sundhedsstyrelsens erfaringer er, at forældre ikke tror, det nytter at tale med deres teenagere om alkohol«, siger specialkonsulent i Sundhedsstyrelsen, Kit Broholm.

Men det gør det. Amerikansk forskning viser, at børn, hvis forældre synes, det er okay, at de drikker, indtager op til ti gange så meget alkohol som børn, hvis forældre er klart imod.

Og selvom de unge ikke altid overholder aftaler til punkt og prikke, skal forældrene alligevel forsøge sig med at sætte grænser. At lægge et loft på for eksempel fem genstande er en norm, der kan være med til at begrænse forbruget, siger Kit Broholm.

»Det er også vigtigt, at forældre fortæller, hvorfor forbruget skal begrænses; at alkohol fx kan få én til at gøre og sige ting, man bagefter fortryder, og at uheld, ulykker og uønsket sex oftere forekommer, når man er fuld«.

Alkohols virkning forstærkes, når man drikker i solen, og ikke har fået så meget væske og mad, så derfor er det også vigtigt at unge indtager de daglige måltider og holder sig ude af solen i den tid, hvor solen er stærkes, selvom de er på festival.

Nibe Festival er en af de Festivaler, der deltager i kampagnen.

»Det er afgørende for os, at de unge får en god oplevelse på festivalen. Derfor er vi meget opmærksomme på at lære vores barpersonale at servere alkohol ansvarligt, dvs. ikke til unge under 18 år eller unge, der i forvejen er berusede«, siger Peter Møller Madsen, festivalleder på Nibe Festival.

»Vi vil også gerne som festival være med til at bidrage til en positiv alkoholkultur, ligesom forældre kan gøre meget for at forberede de unge inden festivalen. Det behøver jo ikke være med løftede pegefingre, men kan som kampagnen baseres på gode råd og åbenhed«.

FACEBOOK

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden