Festivitas. Tal med dit barn og vær med til at skabe en god alkoholkultur, lyder rådet fra Sundhedsstyrelsen.
Foto: ASTRID DALUM

Festivitas. Tal med dit barn og vær med til at skabe en god alkoholkultur, lyder rådet fra Sundhedsstyrelsen.

Livsstil

Forældres samtale med unge reducerer deres festivaldruk

Lav regler - selvom de ikke overholdes helt, hjælper de alligevel, lyder rådet.

Livsstil

Sammen med sommeren starter festivalsæsonen, og så drager tusindvis af unge ud i verden for at høre musik og drikke øl.

Men taler man åbnet med de unge om deres alkoholvaner, kan man få dem til at agere mere forsvarligt i sommerlandet.

Derfor starter også Sundhedsstyrelsens og Festivalernes interesseorganisation, Dansk Lives kampagne 'Mindre druk. Mere fest'.

Kampagnen er rettet mod unge, forældre samt barpersonale, og skal inspirere til åben dialog om ansvarligt alkoholforbrug blandt unge på landets festivaler.

Ingen løftede pegefingre
»Sundhedsstyrelsens erfaringer er, at forældre ikke tror, det nytter at tale med deres teenagere om alkohol«, siger specialkonsulent i Sundhedsstyrelsen, Kit Broholm.

Men det gør det. Amerikansk forskning viser, at børn, hvis forældre synes, det er okay, at de drikker, indtager op til ti gange så meget alkohol som børn, hvis forældre er klart imod.

Og selvom de unge ikke altid overholder aftaler til punkt og prikke, skal forældrene alligevel forsøge sig med at sætte grænser. At lægge et loft på for eksempel fem genstande er en norm, der kan være med til at begrænse forbruget, siger Kit Broholm.

»Det er også vigtigt, at forældre fortæller, hvorfor forbruget skal begrænses; at alkohol fx kan få én til at gøre og sige ting, man bagefter fortryder, og at uheld, ulykker og uønsket sex oftere forekommer, når man er fuld«.

Alkohols virkning forstærkes, når man drikker i solen, og ikke har fået så meget væske og mad, så derfor er det også vigtigt at unge indtager de daglige måltider og holder sig ude af solen i den tid, hvor solen er stærkes, selvom de er på festival.

Nibe Festival er en af de Festivaler, der deltager i kampagnen.

»Det er afgørende for os, at de unge får en god oplevelse på festivalen. Derfor er vi meget opmærksomme på at lære vores barpersonale at servere alkohol ansvarligt, dvs. ikke til unge under 18 år eller unge, der i forvejen er berusede«, siger Peter Møller Madsen, festivalleder på Nibe Festival.

»Vi vil også gerne som festival være med til at bidrage til en positiv alkoholkultur, ligesom forældre kan gøre meget for at forberede de unge inden festivalen. Det behøver jo ikke være med løftede pegefingre, men kan som kampagnen baseres på gode råd og åbenhed«.

FACEBOOK

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

Forsiden

Annonce