Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Fest. En stor del af gymnasielivet handler om at drikke, og drikke meget. Sådan behøves det ikke nødvendigvis at være, mener Bente Klarlund.
Foto: LÆRKE POSSELT

Fest. En stor del af gymnasielivet handler om at drikke, og drikke meget. Sådan behøves det ikke nødvendigvis at være, mener Bente Klarlund.

Livsstil
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Klarlund: Red din teenager fra drukulykker

Unge har altid drukket, men lige nu er drukkulturen ekstrem. Derfor må de voksne forsøge at styre lidt

Livsstil
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Forleden aften deltog jeg i et middagsselskab.

Mange af gæsterne havde teenagebørn, og mens rødvinen blev skænket rundt, faldt samtalen naturligt på de unges alkoholvaner. Én kunne berette, at hun var blevet ringet op, fordi hendes søn havde drukket så meget, at han ikke kunne finde vej hjem fra stationen, der lå et par hundrede meter fra hjemmet. En anden havde oplevet at hente sin unge datter fra en fest, hvor hun var så fuld, at hun kravlede rundt på alle fire. Én måtte hente sit barn på skadestuen, hvor han var blevet indbragt med henblik på udpumpning.

Historierne fortsatte med beretninger om unge liv, der sørgeligt var bragt til ende ved ulykker udløst af druk.

Unge har altid drukket. Det hører ungdommen til at afsøge grænser. Sådan er det. Men vi vil jo gerne, at de overlever. I disse år oplever vi, at de unge tilsyneladende drikker på en måde, vi ikke tidligere har kendt til. Der er tale om en destruktiv form for druk. Gymnasiekulturen er mange steder gennemsyret af, at man skal drikke – og drikke meget – for at være en del af fællesskabet.

Forskning gælder ikke unge Den forskning, der vedrører alkohol og sundhed, er stort set udelukkende udført på voksne og fortrinsvis på midaldrende. Det forhold, at alkohol i små mængder de fleste af ugens dage har en sundhedsfremmende effekt hos voksne, er ikke relevant, når det gælder børnene og de unge.

Dels kan man ikke uden videre overføre resultaterne fra midaldrende voksne til de unge, dels drikker de unge på en anden måde end mange voksne.

LÆS ARTIKEL

De unge drikker for at komme i stemning. De drikker altså med henblik på at få en høj promille. Det kan medføre, at de mister deres dømmekraft og det øger risikoen for vold, ulykker, uvenskab, uønsket sex og grænseoverskridende adfærd.

Mange 16-20-årige har haft ubehagelige, farlige eller livstruende oplevelser på grund af alkohol, herunder spirituskørsel, ophold på skadestue, ulykker eller problemer med politiet.

»Det bør ikke være tilladt at drikke på gymnasiet«
En af de tilstedeværende forældre ved middagsselskabet er gymnasielærer, og han har ofte festvagt i forbindelse med gymnasieelevernes fester.

Han gav tydeligt udtryk for, at han finder det urimeligt, at de voksne, lærerne, rollemodellerne, nærmest skal skænke de alkoholiske drikke op for de unge. »Det bør ikke være tilladt at drikke på gymnasiet. Vi behøver ikke gøre det nemt for de unge«, lød det.

Forebyggelseskommissionen fremsatte en række forslag, der tog sigte på at gøre alkohol mindre tilgængeligt for de unge. Det vigtigste forslag var at hæve aldersgrænsen for køb af alkohol fra 16 til 18 år. For nylig kom der friske tal frem, der viser, at trods den nuværende grænse på 16 år har 84 procent af de unge under 15 år købt alkohol fra supermarkeder eller kiosker i løbet af den sidste måned.

LÆS ARTIKEL

Det nytter ikke, at der er en lov, hvis den ikke håndhæves. Jeg kan godt forstå, at politiet må prioritere deres opgaver. Men vi kunne indføre en pendant til parkeringsvagten for at holde øje med, om butikkerne overholder loven.

Sæt grænser

I gymnasiealderen tæller det mere, hvad kammeraterne siger og gør, end hvad forældrene måtte mene. Hvis de unge giver udtryk for, at de gerne vil drikke for ikke at føle sig uden for fællesskabet, så støt dem i, at de kan vise deres personlighed og karakter uden at være stangstive. Snak med de unge i familien, og giv dem argumenter: »Har du brug for at drikke for at bevise noget?«, »Hvis du tror på dig selv, så behøver du ikke at gøre, hvad andre gør«.

LÆS ARTIKEL Råd dem til at vælge øl eller cider frem for spiritus. Og fortæl dem, at de skal spise brød til, for det er farligt at drikke på tom mave. Rollefordelingen er klar. Det hører ungdommen til at prøve grænserne af. Men det er nu engang de voksne, der skal sætte dem.NYHEDSBREVtjeks daglige nyhedsbrev i din mailboks

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden