Kæledyr. Forbruget af foder og tilbehør er steget med 22 procent siden 2005, mens udgifterne til dyrlæge og andre behandlinger er steget med hele 56 procent.

Kæledyr. Forbruget af foder og tilbehør er steget med 22 procent siden 2005, mens udgifterne til dyrlæge og andre behandlinger er steget med hele 56 procent.

Livsstil

Udgifter til kæledyr vokser på trods af krisen

Forbruget af foder, tilbehør og dyrlægebehandlinger stiger markant. Ekspert mener, det er ved at gå for vidt.

Livsstil

Vuffi, Lillemis og Piphans er på få år blevet en markant dyrere affære for danskerne.

Forbruget af foder og tilbehør til kæledyr er steget med 22 procent siden 2005, mens udgifterne til dyrlæge og andre behandlinger af kæledyr er steget med hele 56 procent. Det viser beregninger fra Danmarks Statistik.

Og på dyrlægeklinikkerne strømmer kunderne til:

»Folk bruger generelt flere og flere penge på kæledyrsting som foder og udstyr. Finanskrisen har ikke ramt smådyrsområdet. De skal have det godt – uanset hvad. Der sker en kontinuerlig udvikling af behandlingsmulighederne, og de nye komplicerede behandlinger koster mere. Det vil folk gerne betale for, de er villige til at betale forholdsvis meget for at få deres kæledyr helbredt«, siger Anders Høgh, der er formand for Praktiserende Dyrlægers Arbejdsgiverforeninger.

LÆS OGSÅ

Samtidig er dyrehandlerbranchen med en samlet omsætningsfremgang på godt 25 procent den hurtigst voksende af alle brancher siden finanskrisens start, fremgår det af en Nordeaanalyse.

»Ser man på billedet af den danske forbruger, ser jeg ikke noget mætningspunkt for branchen i de næste par år«, siger Helge Pedersen, bankens globale cheføkonom.»I kriseårene er der sket en substitution fra det materielle til det immaterielle. De danske forbrugere har sparet på budgettet, men har også kompenseret for fravalget af det materielle. Det er kommet dyreindustrien til gavn«, siger han.

De stigende udgifter skyldes en stigende menneskeliggørelse af kæledyrene, vurderer Jill Byrnit, primatolog ved Syddansk Universitet. Hun forsker i relationer mellem dyr og mennesker:

»Vi får ikke særlig mange børn, så kæledyr har fået en mere og mere fremtrædende position i familierne. Og så er det stigende forbrug en konsekvens af, at færre i dag har en partner«, siger Jill Byrnit.

Den sunde symbiose
I dag har godt 880.000 danskere ifølge Danmarks Statistik et eller flere kæledyr.

De øgede udgifter afspejler, at de er blevet en del af mange familieliv, mener Bengt Holst, formand for Det Dyreetiske Råd og videnskabelig direktør i Københavns Zoo.

»Mange kæledyr opfylder en kæmpe rolle i menneskers liv, hvorfor de er villige til at ofre mange penge på dem, og det må man respektere«, siger han.Og spørger man danskerne, mener langt de fleste, at vores forhold til kæledyr er afbalanceret.

I en meningsmåling, som Megafon har lavet for Politiken og TV 2, erklærer blot 6 procent af 1.053 respondenter sig enige i, at »kæledyrsejere generelt bruger for meget tid på deres kæledyr«.

Ude af proportioner

Jill Byrnit fra SDU peger på, at kæledyr modsat produktionsdyr ikke har nogen egentlig funktion for mennesker. Tilbage er blot følelserne. »Efterhånden har vi kastet en kærlighed på de her kæledyr, som er helt ude af proportioner i forhold til, hvad dyrene egentlig har brug for«, siger Jill Byrnit.

LÆS OGSÅ Men hvor ejere går stadig mere op i deres kæledyrs ve og vel, er der også fordele at spore den anden vej rundt; husdyr har også en helbredsmæssig effekt på deres ejere, påpeger professor og overlæge ved Rigshospitalet Bente Klarlund Pedersen: »Undersøgelser har vist, at det at have et kæledyr giver mindre sygelighed«.Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden