Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
FINN FRANDSEN (arkiv)
Foto: FINN FRANDSEN (arkiv)

Mangelfuld. Mange piger savner at kunne tale om følelser i folkeskolens seksualundervisning.

Livsstil
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Skolernes seksualundervisning når ikke pigerne

Unge piger får ikke nok ud af skolernes seksualundervisning, viser undersøgelse.

Livsstil
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Blomsterne og bierne var i fokus på et stort antal af landets folkeskoler i sidste uge, da Sex & Samfunds seksualundervisningskampagne "Uge Sex" løb af stablen.

Pigebladet Vi Unge sætter dog spørgsmålstegn ved, om skolernes obligatoriske seksualundervisning når pigerne, efter at bladet har lavet en stor rundspørge blandt læserne.

59 procent af de i alt 1.716 adspurgte, hvoraf størstedelen er i alderen 11-16 år, mener ikke, at de lærer nye ting i seksualundervisningen i skolen, 33 procent føler sig ikke klædt på til sex, og 38 procent kan ikke forholde sig til spørgsmålet, om de er klædt på til sex eller ej.

For lidt følelser i undervisningen For Vi Unges chefredaktør Tina Dines Appelt er resultatet ikke overraskende.

»Vi har en rigtig tæt dialog med vores læsere. Mange af dem skriver til os, og vi kan mærke, at det følelsesmæssige apekt omkring sex er noget, der optager dem meget«, fortæller hun og forklarer, at de mange spørgsmål ikke har plads i folkeskolens seksualundervisning, der primært fokuserer på krop og teknik, og alt for lidt på relationer og følelser.

LÆS ARTIKEL

»Hvis man sammenholder vores rundspørge med de flere end de 1.000 brevkassespørgsmål omkring sex, som vi modtager hvert år, kan vi se, at hele det følelsesmæssige aspekt omkring sex, normer, tillid og rettigheder slet ikke bliver diskuteret i den almindelige seksualundervisning«, siger hun.

»Det der med at sætte et kondom på en gulerod og blomsterne og bierne, har de fleste styr på, men hvornår man er klar til sex, med hvem, og hvor ofte, er der et stort behov for at få sat ord på«.

Internet og tv rykker ved grænser

Tina Dines Appelt forklarer, at de unge i dag er langt mere oplyste omkring sex end for bare 10 eller 15 år siden.

»Internettet og tv har gjort det let tilgængeligt, og i dag har du i en alder af 14 år helt sikkert set enten porno eller folk have sex med hinanden«, forklarer hun og tilføjer, at det dog ikke har gjort nutidens unge mere selvsikre end tidligere ungdomsgenerationer.

»De er utrolig selvcentrerede og har meget facade, men de er i bund og grund mindst lige så usikre som for ti år siden - og deres seksuelle debut er der heller ikke blevet rykket ved«.

LÆS ARTIKEL

Personlig vejledning i seksualundervisningen vil i Tina Dines Appelts øjne være en løsning, så de unge har mulighed for at betro sig til nogen og stille nogle af de svære spørgsmål. Det er dog ikke sikkert, at denne person skal være underviseren, da han eller hun er for tæt på.

»Det er vores erfaring, at de unge har det langt bedre med at stille de ofte lidt tabubelagte og personlige spørgsmål til en person, som de ikke kender, men som alligevel forstår dem – det synes jeg, at man skal tage med i planlægningen af seksualundervisningen fremadrettet«, siger hun.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden