Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
JOACHIM ADRIAN
Foto: JOACHIM ADRIAN

parodontose. Kvinder har fået endnu en konkret grund til at stoppe rygningen, fastslår forskerne bag ny rapport.

Livsstil
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kvindelige rygere risikerer at tabe tænderne

Storrygende kvinder taber tænder seks gange oftere end andre.

Livsstil
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Blandt storrygende kvinder lidt oppe i årene er der seks gange større grund til bekymring for tab af tænderne end blandt jævnaldrende ikkerygere.

Det viser et nyt studie omtalt i den amerikanske tandlægeforenings tidsskrift The Journal of the American Dental Association.

En pakke om dagen

Særligt kvinder efter overgangsalderen, der har røget en pakke cigaretter om i dagen i 26 år eller mere er i farezonen, viser forskningen.

De har nemlig seks gange så stor risiko for at tabe tænderne på grund af tandsygdommen parodontose end jævnaldrende ikkerygere.

»Kvinder har fået endnu en konkret grund til at stoppe rygningen«, fastslår ph.d.-studerende og første forfatter til rapporten, Xiaodan Mai ved University at Buffalo, USA, i en pressemeddelelse fra universitetet.

LÆS ARTIKEL

Tab af tænderne som følge af parodontose er i forvejen en udbredt tilstand hos kvinder efter overgangsalderen, påpeger Xiaodan Mai.

»Det påvirker i høj grad både kost, udseende og den generelle livskvalitet«.

I rapporten påpeges det, at rygning kan sætte fart i udviklingen af tandkødssygdommen, og desuden ser det ud til, at problemerne med tab af tænderne i aldersgruppen er større blandt kvinder end blandt mænd.

Og selv om kvinderne har været grundige med tandhygiejnen og gået ofte til tandlæge, er det i sig selv ikke udslagsgivende.

»Det er en klar tendens, at kvinder efter menopausen generelt har en større grad af tandtap end mænd i samme alder«, siger Xiaodan Mai.

I modsætning til den øgede risiko for parodontose blandt de undersøgte kvinder viser forskningen ingen tegn på, at gruppen har flere huller i tænderne end kvinder, der ikke ryger.

Forskernes næste trin er at undersøge, om rygere med parodontose også har en øget risiko for visse typer kræft sammenlignet med kvinder i samme aldersgruppe, der ikke ryger.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden