Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
MIRIAM DALSGAARD
Foto: MIRIAM DALSGAARD

neutral. En religionsneutral gravplads betyder blandt andet, at religiøse symboler som jødestjerner, kors og halvmåner ikke vil være at finde her.

Livsstil
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Gravplads i København for ikke-troende er på vej

Ateistisk forening er tilfreds med begravelsesinitiativ i København. Næsten.

Livsstil
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kristne, muslimer og jøder i Danmark kan i dag blive begravet på gravpladser, der matcher deres tro.

Men for ateister, altså ikke-troende, er det en anden sag.

Det faktum vil flere politikere i Københavns Borgerrepræsentation nu gøre op med.

LÆS OGSÅ

Teknik- og miljøborgmester Ayfer Baykal (SF) vil i et samarbejde med Ateistisk Selskab de kommende uger forsøge at finde et areal på en eksisterende kirkegård i København. Den skal gøres religionsneutral, så ikke-troende kan få plads her. Der er dog et krav fra borgmesterens side.

»Vi vil ikke afsætte penge til projektet. Sektionerne på kirkegårdene skal vedligeholdes inden for kirkegårdens driftsrammer, så det ikke vil koste yderligere«, siger Ayfer Baykal.

En religionsneutral gravplads betyder blandt andet, at religiøse symboler som jødestjerner, kors og halvmåner ikke vil være at finde her.

Kirken skal ikke varetage gravsteder
Indtil videre har man kig på et afsnit af Vestre Kirkegård i København, som tidligere har været brugt til begravelse af kristne.

Hos Ateistisk Selskab jubler man over, at deres behov nu endelig bliver tilgodeset. Alligevel er løsningen ikke helt som Tommy Petersen, der er formand for de 700 medlemmer i den københavnske afdeling, kunne have håbet.

»Det her er jo kun en start. Det bedste ville være gravpladser, der ikke ligger på kirkegårde«, siger han.

Ifølge ham ville det give mere mening, hvis det var kommunen, der administrerede kirkegårdene uden om kirken.

»Begravelser er jo ikke noget religiøst. Man har altid gravet de døde ned, så hvorfor skal det være kirkens opgave at styre det«, siger Tommy Petersen.

Han håber, at når tilbuddet om religionsneutrale gravsteder kommer, vil flere politikere få øjnene op for det behov, han mener, der er.

Radikale politikere er ikke tilfredse
Gravsteder for ikke-troende har i flere år været De Radikales mærkesag. Alligevel er man i partiet ikke tilfreds med Ayfer Baykals initiativ

»En udgiftsneutral løsning er ikke nok efter vores mening«, siger Kasper Johansen, der er politisk ordfører for De Radikale i Københavns Borgerrepræsentation.

I morgen stiller hans parti et forslag til nye beregninger af, hvad det vil koste at anlægge religionsneutrale gravsteder på ubrugt jord.

De Radikale har også øje på Vestre Kirkegård i København, men dog på et andet afsnit, som hidtil er ubrugt, og som derfor skal renses og drænes, inden det kan tages i brug. Og det koster penge. Alligevel er han fortrøstningsfuld.

»Jeg vil blive overrasket, hvis ikke et flertal støtter op om forslaget«, siger Kasper Johansen.

Et gammelt projekt

Allerede i 2007 var et flertal i Borgerrepræsentationen for, at der skulle anlægges gravsteder for ateister. Men det kom aldrig på dagsordenen i budgetforhandlingerne, og planerne har derfor været strandet de seneste fem år.

De Radikale lover nu igen at slå på tromme for, at forslaget kommer på budgetforhandlingerne til efteråret.

»Det handler jo om viljen til at sætte penge af til det. Vi vil nu gøre det politiske benarbejde, så vi kan gøre det, vi lovede borgerne«, siger Kasper Johansen.

Det eneste sted i Danmark, der indtil videre er religionsneutrale begravelsespladser, er på Vestre Kirkegård i Aarhus. Det er den model, københavnerne nu efterligner.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden