Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
PER FOLKVER
Foto: PER FOLKVER

Planlægning. Lis Møllers tre sønner er godt tilfredse med, at deres mor har styr på, hvad de skal gøre med hende, når hun dør.

Livsstil
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Lis har planlagt sin egen begravelse i mindste detalje

Allerhelst vil Lis Møller »futtes af« i en økologisk, pileflettet kiste, siger hun.

Livsstil
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»Sådan en vil jeg sgu gerne ned i«, tænkte Lis Møller, da hun under planlægningen af sin egen mindehøjtidelighed faldt over en smuk, pileflettet kiste på nettet.

Det var en af få opture den 61-årige socialrådgiver havde haft, siden hun på grund af knoglekræft, begav sig ud i at udforske begravelsesmarkedets muligheder.

På Lis Møllers ønskeliste over den perfekte mindehøjtidelighed finder man blandt andet tre unikke, håndlavede vaser til hendes aske. En til hver søn. Lidt udvalgt musik spillet af vennerne og så den økologiske, pileflettede kiste.

LÆS OGSÅ

»Når jeg så bliver kørt til krematoriet i min pileflettede kiste, håber jeg, at familie og venner bliver i mit hus til det obligatoriske gravøl, og hvad jeg ellers har sørget for, så det også kan blive lidt muntert«, siger Lis Møller.

Det hele skal slutte med en askespredning i Mexico, Thailand eller i Gilleleje, hvor hun bor.

»Almindelige kister er Dracula-agtige«
»Min søster og jeg sad på Glostrup Sygehus og tudede og tudede, da vores mor døde. Vi anede ikke, hvad vi skulle stille op med begravelsen. Derfor var det en kæmpe lettelse, da jeg fandt et brev hos min mor, hvor der stod ’til de efterladte’. Men det var tomt«, fortæller Lis Møller.

Frustrationen var så stor, at hun lovede sig selv, at hendes sønner ikke skal stå i samme situation, når hun stiller træskoene. Men en gør-det-selv-begravelse er besværlig, når man helst vil undgå kirken og ikke synes, at bedemændene skal tjene på død og sorg.

Kirken har aldrig været en del af Lis Møllers livsstil. Og så skal punktummet heller ikke være det. Det skal derimod pileflet og økologi.

»Almindelige kister er lavet af spånplader og er ikke bæredygtige. De fylder mig ikke med positive tanker - de er Dracula-agtige«, siger Lis Møller.

Mindelunden i baghaven
Ligesom et stigende antal danskere har Lis Møller meldt sig ud af folkekirken.

»Jeg er ikke interesseret i pligtbesøg fra mine efterladte på en kirkegård, som vi ingen tilknytning har til. På mit ’faldereb’ ville det være hyklerisk at støtte et foretagende, som jeg ikke bryder mig om«, siger Lis Møller.

Derfor håber hun, at hendes sønner vil mindes hende et andet sted.

»Jeg har et lille mindested i min have, hvor min eksmand, min mor og far og et par venner har fået plads. Om sommeren er der smukt og fredfyld, og her lader jeg tankerne svæve om dem, der var«, siger Lis Møller.

Det er også haven i Gilleleje, som skal danne rammerne om selve mindeceremonien. Gæstelisten er skrevet, og det er hendes ældste søn, der skal føre ordet.

»Hans tale har jeg dog ikke skrevet for ham«, smiler Lis Møller.

Brev til ministeren
Lis Møller synes, det er på tide, at døden bliver bragt ’på mode’. Emnet er ifølge hende alt for tabuiseret, selv om det med garanti er noget, alle bliver involveret i.

Begravelsesverdens lukkede døre har også gjort det svært for Lis Møller at få svar på spørgsmål omkring, hvad man må og ikke må, når man skal herfra.

Det fik hende sidste år til at skrive et brev til Kirkeministeren.

Hun ønskede blandt andet at få svar på, om hun kunne blive kremeret i den pileflettede kiste, som hun havde forelsket sig i.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Manu Sareen skrev tilbage, at det er de enkelte krematoriers bestyrelser, der afgør, hvornår kister er egnet til afbrænding.

Pileflet futter af for hurtigt
»Jeg tænkte, at man sikkert godt kunne blive futtet af i en pileflettet kiste, for den må da brænde godt«, siger Lis Møller, der i dag lever et næsten normalt liv med kræftsygdommen.

Efter stort besvær kom hun i kontakt med Danske Krematoriers Landsforening og fik svar på sit spørgsmål. De havde ikke haft held med at kremere lig på den måde.

»De havde holdt en prøveafbrænding med en pileflettet kiste. Og jeg har hørt, at den futtede af, nærmest inden, de fik lukket lågen«, fortæller hun.

Eftersom døden for tiden ikke ånder Lis Møller i nakken, fordi hendes kræftbehandling virker godt, har hun nu sat sine kremationsundersøgelser lidt i bero.

Vase til aske og blomster
Lis Møller nægter at være det, hun kalder en 'stangvare' i en bedemandskultur, hvor folk betaler bondegårde for begravelser, fordi de ikke vil virke fedtede. En almindelig urne bryder hun sig heller ikke om. De er grimme, synes hun.

»Det er latterligt at give penge for en urne, som alle synes er grim, og som vil blive smidt ud efter endt brug«, siger hun, og forklarer, at hun i stedet har fundet nogle smukke, håndlavede vaser.

Hvis det kan lade sig gøre, er planen, at hendes sønner får en vase hver, når hendes krop er brændt.

Indholdet fra hver skal spredes ud betydningsfulde steder i verden, hvor hun har rejst. Det ene i Mexico, hvor Atlanterhavet møder Stillehavet. Lis Møller har selv sørget for, der er penge til sønnernes rejse.

Døden skal på mode

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Og når vaserne er tomme, kan drengene sætte blomster i og sende mig en lille tanke, når de kigger på den«, siger Lis Møller og tilføjer, at hvis de bliver trætte af at kigge på den, kan de jo bare sælge den.

Hun fortæller, at hendes sønner er lettede over, at de har talt med hende om, hvad der skal ske. På den måde kommer de heller ikke op at skændes over, hvad er skal ske med mor, siger hun.

»Jeg håber, de har så meget respekt for mig, at de tror, der kommer dårlig karma, hvis de ikke gør, som jeg har sagt«, griner hun.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden