VENNER. Hunden er i den grad flere danskeres bedste ven.
Foto: LARS JUST

VENNER. Hunden er i den grad flere danskeres bedste ven.

Livsstil

Hver tredje ejer: Mit kæledyr er lige så vigtigt som mine venner

Kæledyrsejere skal passe på med at menneskeliggøre deres dyr, mener adfærdsforsker.

Livsstil

Det skal tages helt bogstaveligt, når vi siger, at hunden er menneskets bedste ven.

I hvert fald svarer næsten hver tredje kæledyrsejer i en ny meningsmåling lavet af Megafon for TV 2 og Politiken, at hans kæledyr er lige så vigtigt som hans venner.

Og det undrer ikke adjunkt Jill Byrnit fra Syddansk Universitets Institut for Psykologi, som forsker i relationen mellem dyr og menneske. Hun forklarer, at kæledyr i dag har en overordentlig fremtrædende position i familien:»Efterhånden har vi kastet en kærlighed på de her kæledyr, som er helt ude af proportioner, i forhold til hvad dyrene egentlig har brug for. Der er ingen tvivl om, at for eksempel en hund holder af sin ejer, men når det er sagt, så ville den jo også let kunne knytte sig til en anden ejer«.

Ingen praktisk funktion
Jill Byrnit forklarer, at hvor husdyr tidligere havde en nytteværdi, så har de i dag ingen praktisk funktion i vores liv, og derfor er der kun den følelsesmæssige relation tilbage.

»Kæledyrene er blevet en del af husstanden. De rører ejerne inderligt, og de bliver hurtigt en del af ens ansvarsområde. Derfor udvikler man meget naturligt stærke følelser for sine kæledyr. De kommer til at fylde meget i livet, fordi man er ansvarlig for dem. Den moderfølelse har man ikke i samme grad haft før i tiden«.

LÆS OGSÅ Moderfølelsen følges med markant stigende udgifter til vores kæledyr. Tal fra Danmarks Statistik viser, at hvor en husstand i 2005 i gennemsnit brugte godt 1.700 kroner på anskaffelse, foder og dyrlægeregninger til deres kæledyr, brugte vi i 2011 i gennemsnit godt 2.250 kroner. Jill Byrnit mener, at det venskabelige forhold mellem dyr og ejer kan blive et problem for dyret, fordi et kæledyr har behov for at blive ledet af sin ejer. »Hvis eksempelvis en hund bliver utryg ved hierarkiet, så føler den ikke, at den har en ordentlig leder. Og så er den selv nødt til at gå ind og tage over. Derfor ser man for eksempel aggressive hunde«. Venskab er godt for dyrevelfærdenFormand for Det Dyreetiske Råd, videnskabelig direktør i Københavns Zoo Bengt Holst, mener, at et nært forhold mellem kæledyr og menneske i langt de fleste tilfælde er fint. »Det er et udtryk for, at vi kerer os om dyrene, og det, synes jeg, er glimrende. Hvor man før i højere grad betragtede dyr som undervæsener i forhold til os mennesker, så respekterer man i dag dyr som noget, man skal tage hensyn til. Det er godt for dyrevelfærden, så længe det ikke bliver ekstremt«, siger Bengt Holst, som mener, at det er med til at skærpe dyreværnsloven, fordi der er flere og flere ting, vi ikke vil acceptere.Dyrlæger betoner, at så længe forholdet mellem dyr og menneske ikke fører til overfodring (af dyret), trives både dyr og menneske godt med tæt samvær.

»Det kan løfte livskvaliteten for eksempelvis et ældre menneske, og en kærlig ejer løfter også hundens trivsel. Hunden elsker at være sammen med mennesker, det kan den ikke få for meget af«, siger Anders Høgh, formand for Praktiserende Dyrlægers Arbejdsgiverforening.Ingen folkelig forargelse

Der er heller ikke generelt i den danske befolkning forargelse over det tætte forhold mellem kæledyr og ejer. 65 procent af danskerne siger i den ny meningsmåling, at det er fint, at mennesker knytter sig til deres kæledyr. Kun 5 procent mener, at kæledyrsejere bruger for meget tid på deres dyr. Helbredsmæssigt set kan der også være fordele ved at have et nært forhold til et kæledyr. Forskning peger på, at det for eksempel nedsætter blodtrykket at nusse med et kæledyr. Ifølge Bente Klarlund Pedersen, professor, dr.med, overlæge ved Rigshospitalet, er det hundeejere, som får den største helbredsmæssige effekt af deres kæledyr – især fordi hunden skal luftes. »Undersøgelser har vist, at det at have et kæledyr giver mindre sygelighed, og tendensen viser sig stærkest hos personer, der holder hund«, siger Bente Klarlund Pedersen.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden