Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Ostetest. Ingen af testens dommerne bryder sig om meget stærke og krasse oste, men de sætter pris på, at en ost har kant og lang eftersmag.
Foto: RUNE PEDERSEN

Ostetest. Ingen af testens dommerne bryder sig om meget stærke og krasse oste, men de sætter pris på, at en ost har kant og lang eftersmag.

Livsstil
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Smagstest: Bleg og tør ost er helt i top

De fleste af skæreostene hentet i supermarkederne klarer sig godt i denne smagstest. Dog lugter taberen af sur vaskekælder.

Livsstil
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ostelugten er til at tage at føle på i Hotel- og Restaurantskolens lokale, hvor otte skæreoste står klar til at blive blindsmagt.

Ostene er et udvalg, som mange kender fra supermarkedernes kølediske, og alle er mellemlagrede og ligger på et fedtindhold på cirka 25 procent.

De to testdommere, kokke og faglærere Gert Larsen og Thomas Stig Jørgensen, hæfter sig ved, at de fleste af ostene har et meget blegt udseende.

»Det tyder på, at det er ost lavet på vintermælk fra køer, der har stået i stalden. Ofte får ost fremstillet på mælk fra græssende køer en mere gullig farve«, forklarer de to dommere.

Osten fra Tistrup Mejeri, der scorer topkarakteren 6 tjektegn, er ingen undtagelse. Den ser tør og bleg ud, men både duft og smag er i top, viser det sig.

LÆS ARTIKEL

»Den dufter af smørristede hasselnødder«, konstaterer Gert Larsen og tilføjer efter at have sat tænderne i en skive, at her er en ost, der virkelig smager af noget.

Den bliver desuden rost for at have en blød smag uden at være for fed og cremet i det.

»Den bliver hængende i munden, men er ikke ubehagelig, og man får simpelthen lyst til at spise et stykke mere«, supplerer Thomas Stig Jørgensen.

Både dyre og billige scorer højt

Flere af testens andre oste klarer sig fint og får karakterer i den høje ende af skalaen. Blandt andet får testens eneste økologiske ost produceret af Thise pæne ord og 5 ud af 6 mulige tjektegn med på vejen. Dens mere smørgule farve og karakterfulde smag bliver fremhævet af dommerne. Den økologiske er testens tredjedyreste med en kilopris på 101,89 kroner.

LÆS OGSÅ

Også testens billigste oste, Them ost og Kronekilde, kan være med og får sneget sig op på samme karaktertrin som Irmas økologiske variant. Især Kronekildeosten bliver rost for sin næsten emmentaleragtige karakter med rig smørduft og fine faste konsistens.

Ingen af dommerne bryder sig om meget stærke og krasse oste, men de sætter pris på, at en ost har kant og lang eftersmag. Det mangler SuperBrugsens X-tra Danbo og bliver derfor testens taber med kun 2 tjektegn.

»Den lugter af sur vaskekælder«, er Thomas Stig Jørgensens første kommentar efter at have haft næsen tæt på.

Gert Larsen er heller ikke begejstret: »Den har ikke den her mundfølelse, som man kan have, når man spiser noget, der har smag og konsistens, og eftersmagen forsvinder hurtigt«.

De to dommere bliver enige om, at den egner sig bedst til at smelte.

»Man kan lave sig en cowboytoast med den«, er den endelige dom.

Research: Camilla Mejlvang

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Folkemødet åbner. Statsminister Lars Løkke Rasmussen holder tale. Winni Grosbøll Borgmester. 
Christian Falsnæs performenskunstner får publikum sat i gang.

  Du lytter til Politiken

  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!
  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!

  Henter…

  Kristian Madsen og Amalie Kestler udpeger ugens vigtigste politiske begivenheder. Om regeringsdannelse og om Toga Vinstue. Og møder de politikere, som ellers burde bruge tiden på at danne en regering. Samt en der gik, og en der kom.

 • Du lytter til Politiken

  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...
  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...

  Henter…

  I dag begynder fire dage med Folkemøde på Bornholm - uden den slags debatter, der normalt vækker de store følelser. På Folkemødet diskuterer man De Store Ting. Alt det, som det organiserede Danmark synes er væsentligt at snakke om. Men hvad er dét så?

 • 15.000 mennesker er ansat til at gennemse det indhold, som Facebook vil skåne sine brugere for – videoer af mord, henrettelser eller mishandling af børn. Men hvem er de mennesker, der hver dag renser ud i internettets allermørkeste sider? Politiken har fulgt to af dem. ​

Forsiden