Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Pelle Rink
Foto: Pelle Rink

solgt. Genbrugstøj givet til nødhjælpsorganisationerne ender oftest med at blive solgt videre i fattige lande. Som her i Uganda, hvor Politken stødte på danske mærker som Solid og Jack & Jones. Foto: Pelle Rink

Livsstil
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dit genbrugstøj sælges dyrt til afrikanere

Otte ud af ti tror, at genbrugstøjet gives til nødlidende. Det gør det ikke.

Livsstil
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Skjorten du brugte sidste gang i 2008 eller de bukser, du havde glemt bagest i skabet, har en stor sandsynlighed for at blive givet videre til nødhjælpsorganisationers indsamlinger.

Hver dansker giver godt fire kilo tøj årligt til genbrug, eller hvad der svarer til omkring syv par cowboybukser.

LÆS ARTIKEL

Men en ny undersøgelse som Megafon har lavet for Politiken viser, at hele 77 procent af os danskere ikke ved, at langt det meste af det tøj, som de donerer, bliver solgt videre til et komplekst, globalt forhandlernetværk, og i sidste ende havner i butikker og på markeder i blandt andet Afrika, hvor det bliver solgt til indbyggerne i ulandene, og altså ikke givet væk.

Det høje antal uvidende danskere kommer ikke som en stor overraskelse for Erik Hove, der er sektionschef med ansvar for genbrug i Dansk Røde Kors.

»Det er helt sikkert rigtigt. Den almindelige dansker tror, at det afleverede tøj nærmest dagen efter er på vej ned til en, der har brug for det. Det er ikke det, vi kommunikerer, men det er det, folk tror«, siger han.

Lars Lydholm, der er informationschef hos en af de andre store genbrugsspillere, Frelsens Hær, er mere forundret over det nye tal: »Det er svært for mig at svare på, hvorfor det forholder sig sådan, men det er i hvert fald på ikke fordi, vi prøver at holde det hemmeligt. Det fremgår tydeligt af vores hjemmeside, og hvis du spørger de ansatte, vil de også forklare det«.

Blev vred over videresalget

21-årige Eva Krarup, der studerer teatervidenskab på Københavns Universitet, var indtil for et år siden overbevist om at hendes aflagte tøj blev givet videre til trængende.

Hun er flittig gæst i diverse genbrugsbutikker, både som donor og kunde, og blev overrasket, da hun på en ferie i Indien opdagede, at vestens genbrugstøj blev solgt i markedsboderne. Hendes første reaktion var vrede, men nu har hun et mere nuanceret syn på det.

LÆS OGSÅ

»Genbruget slår jo bunden ud af deres egen tøjproduktion, men omvendt er der en masse i ulandene, der tjener penge på videresalget. Og det ville også være miljømæssigt forkert bare at smide det ud. Det er svært at finde hoved og hale i«, konstaterer hun, da Politiken møder hende i en Frelsens Hær-genbrugsforretning på Amager i København.

Selv om krisen har fået danskerne til at holde lidt længere på deres gamle tøj og købe mindre nyt, så afleverede vi stadig, ifølge Politikens beregninger, minimum 25.000 ton tøj til genbrug sidste år. Og det er en god forretning for nødhjælpsorganisationerne. Røde Kors havde alene et overskud på genbrugstøj i 2011 på 28,6 millioner kroner.

LÆS OGSÅ

»Vi har tøjet, og der er et marked for det. Hvis vi ikke sendte tøjet derned, hvad skulle vi så gøre ved det? Vi synes, det er forkert at sende helt fint tøj til pudsekludsfabrikken og endnu mere forkert bare at smide det ud«, siger Erik Hove fra Røde Kors.

Set i et globalt perspektiv er genbrugstøjbranchen i hastig vækst. Andrew Brooks, der er lektor i udviklingsgeografi på King’s College i England og har forsket i genbrugsbranchen i adskillige år, har vurderet værdien af den globale omsætning til 17 mia. kroner, og det er bare engros-salget.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden