Kværn eller mølle. Mulighederne er mange, men du kan klare dig med en lille, billig kaffemølle.
Foto: TINA NIELSEN /POLFOTO

Kværn eller mølle. Mulighederne er mange, men du kan klare dig med en lille, billig kaffemølle.

Livsstil

Billig kaffekværn vinder i test

Den billigste kværn fra Føtex sparker konkurrenterne af banen. Men flere andre kværne gør også et godt job.

Livsstil

Skal kaffen være stærk eller mild, arabica, med mælk - eller skal man selv male eller kværne bønnerne, inden bryggeriet går i gang?

Mange mennesker har et nærmest religiøst forhold til deres daglige kaffe, og producenterne har derfor utallige kværne og møller at tilbyde dem, der holder af at se bønner blive forvandlet til malet kaffe hjemme i privaten.

Vi har derfor sat levnedsmiddeltekniker og mejerist ved Karoline's Køkken hos Arla i Århus, Lone Lysdal og kok Britta Surland, til at teste otte meget forskellige kaffemøller og kaffekværne for Tjek.

Det skal understreges, at maskinerne ikke er testet for langtidsholdbarhed, men kun for, hvordan de er at bruge i praksis her og nu.

Ikke praktisk med kaffemøller Køkkenet har inddelt dem i tre forskellige grupper: De manuelle, den elektriske hjemmemodel og de professionelle kaffekværne.

»De manuelle er nok mest til dem, der hygger sig med at male kaffen, for praktisk er det jo ikke. Det tager så lang tid, og man får godt nok ømme håndled af at dreje på kværnen i de to minutter, det i hvert fald tager, førend man har kaffe nok til en omgang«, siger Lone Lysdal.

Kaffemøllen 'Funktion' til 129 kroner kan slet ikke holde til Lone Lysdals drejen. Armen knækker allerede første gang, hun prøver den af.

Overraskende vinder
Overraskende for dommeren er det den mindste og billigste kværn 'Exido' fra Føtex til 100 kroner, der løber af med sejren.

»Den er bedst af dem alle. Exido er nem at betjene, nem at fylde, vipper eller tipper ikke, når man bruger den - og så larmer den ikke nær så meget, som mange af de andre gør«, siger Lone Lysdal.

Dumt at fylde køkkenet med en stor model

Et andet plus på kontoen for Lone Lysdal vedrørende Exido er, at den ikke optager megen plads på køkkenbordet eller i -skabet.

»Det er dumt at have en stor og pladskrævende maskine, hvis man ikke bruger den hele tiden«, siger hun, men fremhæver alligevel de større og halvprofessionelle luksusudgaver som gode, hvis man skal lave en masse kaffe på en gang. Men så må man også finde sig i meget larm undervejs.

Især maskinerne 'Cuisinart' til 699 kroner og OBH Nordicas 'Coffee grinder' til 299,75 kroner støjer og brager gevaldigt undervejs.

Se mere om de enkelte modeller ved at klikke dig rundt i skemaet nedenfor.

Redaktionen anbefaler:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce