Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
SARA GALBIATI
Foto: SARA GALBIATI

Flere børn end tidligere udvikler et ekstremt forhold til deres kost, der får dem til at tænke over hver en bid, de putter munden. Arkiv

Livsstil
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Skolebørn tæller kalorier

Bagsiden af sundhedsfokus: Børn tænker for meget over maden, siger kosteksperter.

Livsstil
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det stigende fokus på fedme og sund kost har en bagside. En del børn i skolealderen er nemlig så fokuserede på at spise sundt, at det spænder ben for deres hverdag.

Sådan lyder erfaringer fra sundhedsplejen i landets tre største kommuner, skriver metroXpress.

»Vi har børn ned i tredje klasse, der er meget kostbevidste, og som kan have meget svært ved at rumme det. Vi ser børn, der bekymrer sig meget om deres helbred, hvis de har spist noget usundt. Det kan handle om noget så uskyldigt som et stykke kage til en børnefødselsdag,« siger Line Nordberg, Ledende sundhedsplejerske på Vesterbro i København til metroXpress.

LÆS ARTIKEL

Hun understreger, at der er tale om 'normalvægtige børn'. Samtidig oplyser hun, at flere børn end tidligere udvikler et ekstremt forhold til deres kost, der får dem til at tænke over hver en bid, de putter munden.

Både i Århus og i Odense bekræfter ledende sundhedsplejersker tendensen. De betoner vigtigheden af et fokus på sund kost, men understreger samtidig, at der er en række negative konsekvenser for børn, hvis de tror, at de skal efterleve sundhedens ABC til punkt og prikke.

»Vi skal være glade for, at de unge mennesker gerne vil tage vare på deres krop, men det må ikke kamme over, så man begynder at se ned på folk, der vejer 500 gram for meget, eller så børn udvikler anoreksi« siger Ragnhild Henriksen, leder af sundhedsplejen Syd Øst i Århus.

LÆS ARTIKEL

Lektor Karen Wistoft fra Aarhus Universitet, der forsker i børns sundhed, anslår, at '20 procent af de danske skolebørn lider af en form for kosthysteri'.

»Vi ser en stigende tendens til bekymringer om kost og udseende blandt børn. I forhold til kost, kan det resultere i angst og tristhed, hvis man føler, at man skal passe meget på med, hvad man spiser,« siger Wistoft.

For nylig viste en rapport fra CEFU, at 25 procent af unge mellem 15 og 24 år har talt kalorier. »Det står lige så grelt til blandt yngre børn,« siger Wistoft.

ritzau

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden