Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
udsigt. Fra bænken i terapihaven samlede soldaterveteranen, Brian Palacios, tankerne og fik ny energi, mens han gik i havebehandling.
Foto: DITTE VALENTE

udsigt. Fra bænken i terapihaven samlede soldaterveteranen, Brian Palacios, tankerne og fik ny energi, mens han gik i havebehandling.

Livsstil
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Forskere laver forsøg med stressramte danskere i terapihave

Københavns Universitet prøver med sten, planter og vand at gøre stressramte raske.

Livsstil
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

På en hektar grønt land blandt eksotiske træer fra hele verden ligger et kæmpestort drivhus. Her er smukke planter, hængekøjer og rislende vand med guldfisk, der ifølge psykologer kan få stressramte på højkant igen.

Vi er i Hørsholm i terapihaven Nacadia. Her skal Danmarks første behandlingsforløb for langvarigt stressramte finde sted.

Forløbet er for stressdiagnosticerede, der har været sygemeldt mellem et halvt og to år, og som stadig kan se sig selv tilbage på arbejdsmarkedet.

LÆS OGSÅ

I havebehandlingen modtager man hjælp til meditative øvelser fra psykologer og haveterapeuter.

Forløbet starter den 22. april og løber tre uger frem, og det er Københavns Universitet, der står bag projektet.

Naturen beroliger
Dorthe Djernis, der er ledende haveterapeut og psykolog, forklarer, at alle metoder i terapiforløbet er evidensbaseret.

»Man har ved forskning fundet ud af, at når man opholder sig i naturen, så sættes det parasympatiske nervesystem i aktivering - Det er det, der skaber indre ro, så man kommer i balance«, fortæller hun.

I de 10 uger, behandlingsforløbet strækker sig over, vil deltagerne skulle møde op tre gange af tre timer hver uge i terapihaven. En kombination af mindfulness, yoga og udendørs aktiviteter skal skabe harmoni hos de stressramte.

»At være mindful betyder at være til stede i nuet. Ikke oppe i tankerne, i fortiden eller fremtiden. Det glemmer man i en travl hverdag. I naturen bliver det lettere«, siger Dorthe Djernis.

Aktiviterne understøttes af individuelle samtaler med en psykolog undervejs.

Brændekløvning og yoga
Udendørsaktiviteterne er nære ting, der giver mening for terapien.

Det kan være at kløve brænde til målet eller plante træer i haven. Hvis man ikke har lyst til at deltage, kan man sige, at man hellere vil gå en lille tur eller lægge sig hen i hængekøjen.

»Vi tager udgangspunkt i, hvad folk har brug for. Man kan godt sige ’Jeg har ikke lyst til noget’. Men ser vi en mest en motivation for folk vil jo gerne være raske igen«, siger Dorthe Djernis.

Positive tilbagemeldinger fra soldaterveteraner
Opbygningen af terapihaven bygger blandt andet på erfaringer og forskningsresultater fra terapihaver i Sverige, som landbrugsuniversitet har arbejdet med. Her har man i mere end 10 år brugt haveterapi i stressbehandlingen, fortæller Dorthe Djernis.

Terapihaven Nacadia er anlagt i Arboretet ved Hørsholm, der også hører under Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning på Københavns Universitet.

I haven i Hørsholm har man allerede haft succes med et behandlingsforløb for soldaterveteraner. Sidste efterår gennemførte syv tidligere udsendte soldater et forløb i Nacadia, hvor formålet var at skabe gode forudsætninger for at bearbejde krigens oplevelser og genskabe balancen i nervesystemet.

»Vi fik gode evalueringer fra soldaterne. Erfaringerne vil vi bruge på den nye målgruppe«, fortæller Dorthe Djernis.

Soldaterveteran: Yoga har hjulpet mig
39-årige Brian Palacios var tidligere udsendt i krigen på Balkan. Han startede i Nacadia, fordi han havde posttraumatisk stress. Han fortæller, at han tydeligt kunne mærke en forskel efter behandlingerne. Især de meditative hjemmeøvelser har hjulpet ham.

»Yogaøvelser, åndedrætsøvelser, progressiv afspænding, hvor man spænder musklerne en for en i hele kroppen, har hjulpet mig meget«, fortæller Brian

Dorthe Djernis forklarer, at hjemmeøvelser en halv time hver dag gør underværker for de stressramte.

Symbolsk medicin i naturen

Noget af det, der hjalp Brian Palacios var vandet. Fra en bakketop på en bænk kunne han lade tankerne svæve og lade op, mens han kiggede på en lille sø i haven.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Hvordan deltagerne oplever naturen er også en af de ting, man kan tage op i samtalerne, fortæller Dorthe Djernis. Hun siger, man kan afspejle sig i naturen rent symbolsk.

»Hvis man nu har funderet over, at stenene i vandløbet blokerer for vandet, så det pjasker, så kan man måske føle, at det er den situation, man selv kan komme i, når man blokeres af udfordringer«, siger hun.

LÆS OGSÅ

Et andet eksempel forklarer Dorthe Djernis med, at man kan tage vare på en plante. Vande den, gøde den og holde øje med den. Det kan stemme godt overens med det, deltagerne har brug for at gøre for sig selv. At tænke lidt på sig selv – gøde sig selv og mærke efter, hvad de har brug for.

»Det behøver ikke foregå på et bevidst plan. Men det kan spille ind, når vi laver aktiviteter og har samtaler«, siger hun.

Terapihaven har et samarbejde med en række kommuner; Frederiksberg, Hørsholm, Furesø, Allerød og Rudersdal.

Dorthe Djernis opfordrer stressramte til at tjekke Nacadias hjemmeside for mere information, hvis de gerne vil være med i projektet, der starter den 22. april.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden