UPASSENDE. Det kan være svært at finde sko i store størrelser.
Foto: MATHIAS CHRISTENSEN

UPASSENDE. Det kan være svært at finde sko i store størrelser.

Livsstil

Danskernes fødder har vokseværk

Men store størrelser er en dårlig forretning, så det er svært at finde sko.

Livsstil

Danskerne har fået større fødder. Og der er en god forklaring. Fødderne er nemlig ikke det eneste, der vokser på os. Vi er både blevet højere og bredere, og det har ganske enkelt affødt fyldigere fødder.

»Vores forskning viser, at der er en kraftig sammenhæng mellem vægt, højde og fodens længde. Jo større vægt, jo længere fod. Og jo højere du er, jo længere fod har du også«, siger forskningsfysioterapeut og ph.d.-studerende Michael Skovdal Rathleff fra Aarhus Universitet. Han har foretaget målinger på 280 menneskers fodlængde, fodstilling, højde og bredde.

Helt præcis er danskerne blevet 6 kilo tungere på vægten. Mænd er vokset 2,2 cm og kvinder 1,2 cm siden 1987, viser tal fra Statens Institut for Folkesundhed.

LÆS ARTIKEL Ifølge Danmarks Skohandlerforening går et typisk skosortiment til mænd op til størrelse 45 og et sortiment til kvinder op til størrelse 41. Men ifølge Svenska Dagbladet viser en svensk undersøgelse fra forskningskoncernen Swerea IVF, at 13 procent af de svenske kvinder faktisk bruger større end 41 i sko. Overfører man det til Danmark, har over 280.000 voksne danske kvinder svært ved at finde sko i standardbutikkerne. En af dem er Anne Charlotte Hansen på 26 år. »Egentlig bruger jeg større end størrelse 41. Men jeg kan ikke få noget, der er større i butikkerne. Så jeg bruger 41, for det er det, jeg kan få. Derfor gør det generelt altid ondt, når jeg har sko på«, siger hun. Soldater med størrelse 53 Der findes ikke tal, der viser udviklingen i skostørrelser herhjemme, men ifølge Michael Skovdal Rathleff tyder alt på, at billedet er det samme i Danmark. »Når vi både er blevet højere og tungere, så vil det give god mening, at vi også får en længere fod«, siger han. Vægten, både fra sidebenene samt øget vægt fra højden, kan nemlig afflade svangbuerne under foden og strække foden, så den bliver længere. Decideret overvægt tyder også på at kunne ændre fodens stilling, så den kælver indad, og så er der større risiko for, at svangbuerne afflades. Det danske studium har primært fokuseret på fodens længde, men ’Den tyske fodrapport 2010’ fra Det Tyske Skoinstitut påviste, at tyskernes fødder er blevet iøjefaldende bredere siden 1966. Ved overvægt kan fodens forreste svangbuer under tæerne nemlig presses nedad, og det giver bredere fødder.

Ikke behov for små størrelser i Europa

LÆS ARTIKEL

Også Christian Dawe, som er administrerende direktør i Angulus og repræsenterer mærker som Lloyd, Clarks, Peter Kayser og Ara, kan mærke tendensen.

»Vi registrerer det, når vi sælger sko til vores kunder. De køber ofte 12 par af en model, som spænder fra 37 til 42. Og fordelingen vægter mod højre, de køber altså flere par af de store størrelser. Vi har en tommelfingerregel, der siger, at skostørrelsen er vokset med cirka et nummer på ti år«, siger han.

Mindre udvalg efter finanskrisen

Det ser dog ikke ud til, at de danske butikker generelt vil begynde at føre større størrelser, selvom flere danskere har fødder, der ikke kan være i standardstørrelserne. Forretningerne sælger generelt ikke sko til de omtrent 20 procent af befolkningen, der bruger de små eller store yderstørrelser, erkender Danmarks Skohandlerforening. Det kan nemlig blive en dårlig forretning. Risikoen for, at de må sælges til udsalgspris, er alt for stor for en detailhandel, der er hårdt presset af finanskrisen, forklarer Jens Birkeholm, direktør i foreningen. For selv om der er en stigende efterspørgsel efter de ekstra store størrelser, er de lidt mindre størrelser stadig det sikre valg for butikkerne. Det bekræfter Christian Dawe fra Angulus. »Der er fokus på lagerets størrelse, og det kan gå ud over, hvor godt man er repræsenteret i yderstørrelserne«, siger han. Men det betyder samtidig, at der bliver plads til specialbutikkerne, mener Skohandlerforeningen. »Den ene butiks fravalg kan være guld for nichebutikken. Hvis de almindelige butikker fører de store størrelser, vil mange butikker have lidt, men ikke noget bredt. Nu dukker der nichebutikker op både fysisk og på nettet, som har et bredt, stort udvalg af de store størrelser, og som kan holde udvalget«, siger han. Fredrik Hammarqvist ejer onlinebutikken Grandshoes.dk, der, som navnet afslører, netop specialiserer sig i store skostørrelser. Han mener også, at finanskrisen har gjort plads til nichebutikkerne. Og så er onlinehandlen også en del af forklaringen. For med en onlinebutik er man ikke begrænset til et geografisk betonet segment. Han mener dog, at det til gengæld er blevet sværere at finde moderigtige store sko i standardbutikkerne. Det forklarer han med, at hvor basissko tidligere godt kunne overleve på hylderne i op til et år, skal de sælges inden for en sæson i dag, og det øger risikoen for, at de store størrelser ender på udsalg.

Str. 48

Uffe Erup Larsen

»Jeg er stolt af at bruge størrelse 48. Der går lidt konkurrence i, at man lige kan trumfe med en størrelse 48. Der er ikke så mange, der bruger den størrelse, men når man er 2 meter høj, så passer det godt. Det har aldrig generet mig at have store fødder, men det har frustreret mig, hvis jeg ikke kunne finde de sko, jeg gerne ville have, i min størrelse. Generelt er det en udfordring at finde sko. At gå på udsalg for at få 48 har jeg droppet. Butikkernes udvalg er begrænset og konservativt. Sko, som har lidt kant, finder man ikke i 48. Min opfattelse er, at der er blevet færre af de store størrelser herhjemme. Derfor er nettet mit primære indkøbssted.«

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Str. 41

Anne Charlotte Hansen

»Egentlig bruger jeg større end 41, men jeg kan ikke få noget, der er større, så jeg bruger en 41. I et parti, er der oftest kun ét par i 41, så det er sjældent, at jeg kan finde et par. Jeg har en konstant summen i lilletå og storetå, så jeg har fået at vide af lægen, at jeg skal købe fodformede sko, men så vil jeg hellere have ondt. Jeg pakker gerne mine fødder ind. Jeg kan ikke rigtig lide at have bare tæer. Sandaler er jeg ikke glad for, for der synes jeg, mine fødder kommer til at se større ud, og det er ikke så feminint. Jeg har virkelig kompleks over, at jeg har fået en kæreste, der bruger 42, for jeg kan nærmest passe hans sko, og det er jo ikke, fordi han har små fødder. Jeg synes, det er mig, der har enormt store fødder.«

Str. 51

Frederik Lund

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Der kan godt komme nogle jokes om mine store fødder. Mine vinterstøvler kalder mine venner for eksempel for moonboots, fordi de er så store. Og i entreen kan folk godt kommentere mine store sko. Jeg tænker dog ikke specielt meget over, at jeg har store fødder. Men det er et problem, når jeg skal på skiferie, have løbesko, dykke eller stå på skøjter, for det er ikke til at få sko til. Jeg har fundet en forretning, som sælger store sko. Hvis ikke jeg kendte den, var jeg i problemer, hver eneste gang jeg skulle have nye sko, og selv der er udvalget ikke stort. Jeg køber ikke sko på nettet, for det er fra sko til sko, om det er størrelse 51, jeg bruger. Jeg tænker ikke over, at jeg ikke kan få min størrelse, for det kan jeg bare ikke. Jeg har accepteret, at jeg ikke kan få de sko, som jeg gerne vil have. Hvis jeg går ind i en skoforretning, er det med tanke på, hvad jeg kan passe, og ikke på, hvad der er pænt.«

FACEBOOK

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce