Foto: Rune Pedersen
Livsstil

Danskerne soder luften til med lys

Et enkelt stearinlys forurener indeklimaet seks gange mere end en trafikeret vej.

Livsstil

Uden at vide det dynger langt de fleste danskere luften i deres hjem til med ultrafine partikler fra stearinlys. Over halvdelen af os tænder levende lys hver dag eller næsten hver dag om vinteren, mens hver fjerde har blussende kerter en-tre dage om ugen.

LÆS ARTIKEL Samtidig mener under halvdelen af danskerne, at stearinlys kan være skadelige for indeklimaet. Det viser en helt ny undersøgelse af danskernes vaner med levende lys, som FDB Analyse har foretaget for Politiken. Et enkelt bloklys Men den afslappede holdning står i stærk kontrast til målinger, som viser, at et enkelt bloklys kan fylde et rum med 300.000 ultrafine partikler per kubikcentimeter. Til sammenligning er der 40.000 partikler per kubikcentimeter på den trafikerede H.C. Andersens Boulevard. De mange partikler i hjemmene bekymrer en række forskere og læger.

LÆS ARTIKEL

»Vi ved, at de er sundhedsskadelige, men ikke, hvor sundhedsskadelige de er. Men det er kun, fordi de ikke er undersøgt, sådan som partikler fra dieselos, brænderøg, rygning og stegeos er«, siger lektor Jørn Toftum fra Danmarks Tekniske Universitet, DTU.

Ukendt risiko
Miljøingeniør Kåre Press-Kristensen fra Det Økologiske Råd hæfter sig ved, at partiklerne har en kritisk størrelse.

»De mindste partikler når dybest ned i vores lunger og helt ned i det, vi kalder alveolerne. Samtidig er koncentrationen utrolig høj. På den måde behøver det kun at være en lille del af partiklerne, der er sundhedsskadelig, før vi har den samme skade som på H.C. Andersens Boulevard«, siger Kåre Press-Kristensen.

»Hvis du ikke kan leve uden stearinlys, må du vide, at du løber en eller anden ukendt risiko«, siger professor Steffen Loft, som forsker i toksikologi. Han har ligesom flere af de andre forskere skåret brugen af stearinlys ned til et minimum.

LÆS ARTIKEL

Astmatikere og andre med luftvejsproblemer har ifølge Steffen Loft et kendt problem med os fra stearinlys. De får simpelthen åndenød på grund af forbrændingspartiklerne.

300.000 partikler på fem minutter
For at afprøve, hvor mange partikler stearinlys kan sende ud i luften, bad Lørdagsliv miljøingeniør Kåre Press-Kristensen om at tage sin partikelmåler med ud i et privat hjem. Efter en udluftning lå partikelindholdet på 9.000 per kubikcentimeter. Men efter kun fem minutter med et enkelt bloklys på bordet, steg partikelmængden til 300.000 partikler per kubikcentimeter.

Et nyt forsøg med syv lys viste, at partikelmængden steg til 450.000, selv om der i mellemtiden havde været luftet ud igen. De uvidenskabelige forsøg med partikelmåleren bekræfter resultatet af en undersøgelse fra Statens Byggeforskningsinstitut, som i 2005 slog fast, at stearinlys afgiver flere partikler til indeklimaet end for eksempel cigaretter eller stegeos.

Indgroet i vores samfund

»Hver gang vi trækker vejret, indånder vi en halv liter luft – det er 500 kubikcentimeter. Så hvis der er 400.000 partikler, svarer det til, at vi indånder 200 millioner partikler. Og vi trækker vejret 15 gange i minuttet«, regner Kåre Press-Kristensen. Indeklimaekspert ved Statens Byggeforskningsinstitut Lars Gunnarson påpeger, at en gennemsnitlig dansker er i sit hjem 16 timer i døgnet og befinder sig indendørs 80-90 procent af døgnet. Derfor er det vigtigt, hvilken luft vi ’indtager’. »Det er så indgroet i vores samfund, at stearinlys er hyggeligt, nærmes sundt. Men med de høje partikeltal fra stearinlys er det rimeligt at få undersøgt, hvordan de påvirker sundheden«, siger Lars Gunnarsen.Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden

Annonce