0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Nytårstilbud: Følg med i Politiken hele året for kun 2021,- Køb nu

Danskerne soder luften til med lys

Et enkelt stearinlys forurener indeklimaet seks gange mere end en trafikeret vej.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Rune Pedersen
Foto: Rune Pedersen
Livsstil
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Livsstil
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Uden at vide det dynger langt de fleste danskere luften i deres hjem til med ultrafine partikler fra stearinlys. Over halvdelen af os tænder levende lys hver dag eller næsten hver dag om vinteren, mens hver fjerde har blussende kerter en-tre dage om ugen.

LÆS ARTIKEL

»Vi ved, at de er sundhedsskadelige, men ikke, hvor sundhedsskadelige de er. Men det er kun, fordi de ikke er undersøgt, sådan som partikler fra dieselos, brænderøg, rygning og stegeos er«, siger lektor Jørn Toftum fra Danmarks Tekniske Universitet, DTU.

Ukendt risiko
Miljøingeniør Kåre Press-Kristensen fra Det Økologiske Råd hæfter sig ved, at partiklerne har en kritisk størrelse.

»De mindste partikler når dybest ned i vores lunger og helt ned i det, vi kalder alveolerne. Samtidig er koncentrationen utrolig høj. På den måde behøver det kun at være en lille del af partiklerne, der er sundhedsskadelig, før vi har den samme skade som på H.C. Andersens Boulevard«, siger Kåre Press-Kristensen.

»Hvis du ikke kan leve uden stearinlys, må du vide, at du løber en eller anden ukendt risiko«, siger professor Steffen Loft, som forsker i toksikologi. Han har ligesom flere af de andre forskere skåret brugen af stearinlys ned til et minimum.

LÆS ARTIKEL

Astmatikere og andre med luftvejsproblemer har ifølge Steffen Loft et kendt problem med os fra stearinlys. De får simpelthen åndenød på grund af forbrændingspartiklerne.

300.000 partikler på fem minutter
For at afprøve, hvor mange partikler stearinlys kan sende ud i luften, bad Lørdagsliv miljøingeniør Kåre Press-Kristensen om at tage sin partikelmåler med ud i et privat hjem. Efter en udluftning lå partikelindholdet på 9.000 per kubikcentimeter. Men efter kun fem minutter med et enkelt bloklys på bordet, steg partikelmængden til 300.000 partikler per kubikcentimeter.

Et nyt forsøg med syv lys viste, at partikelmængden steg til 450.000, selv om der i mellemtiden havde været luftet ud igen. De uvidenskabelige forsøg med partikelmåleren bekræfter resultatet af en undersøgelse fra Statens Byggeforskningsinstitut, som i 2005 slog fast, at stearinlys afgiver flere partikler til indeklimaet end for eksempel cigaretter eller stegeos.

Indgroet i vores samfund

Få det store overblik for 1 kr.

Prøv den fulde adgang til Politiken.dk, apps, podcast og meget mere for kun 1 kr. De hurtigste er i gang på under 34 sekunder.

Læs mere

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Podcasts