Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
MARTIN LEHMANN
Foto: MARTIN LEHMANN

En flaske rødvin rummer syv genstande og ikke seks, som det ellers hedder i de officielle optællinger. Sundhedsstyrelsen er klar til at ændre sine mål for genstande.

Livsstil
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Vin rummer mere alkohol end du tror

Sundhedsstyrelsen vildleder om indholdet af alkohol i vin. Og har langt mindre strikse råd om genstande end vinbranchen selv.

Livsstil
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Danske kvinder og mænd har efterhånden lært at tælle til 14 og 21 genstande om ugen. Men drikker vi vin efter Sundhedsstyrelsens anbefaling, indtager vi reelt for meget alkohol.

Styrelsen siger nemlig, at en flaske vin indeholder seks genstande, og regner med en alkoholprocent på 12. Men så mild er vinen ikke længere, og dermed får vindrikkere flere genstande, end de tror.

LÆS ARTIKEL

Sundhedsstyrelsen – og Rådet for Større Færdselssikkerhed, der bruger samme beregning – bør straks rette deres forældede vejledning, mener forskningsleder Janne Tolstrup fra Center for Alkoholforskning under Syddansk Universitet.

»Den almindelige befolkning ved, cirka hvad en genstand er, så når de søger informationer om vin, skal det være i overensstemmelse med virkeligheden«, siger Janne Tolstrup:

»Det er vigtigt for folkesundheden og trafiksikkerheden«.

Danskerne er til stærkere vine Ude i virkeligheden køber danskerne i dag langt stærkere vine end for ti år siden, oplyser detailhandlen. Og en optælling, som Politiken har foretaget i Fakta, viser, at kun 2 ud af 77 rødvine har en alkoholprocent på 12 eller mindre.

Det skyldes, at oversøiske vine fra Chile, Australien, Argentina og Sydafrika er stormet frem, ligesom italienske Amarone-vine. Og de har alle et alkoholindhold på typisk 13,5-15 procent – svarende til 7-7,5 genstand per flaske – og altså markant mere, end Sundhedsstyrelsen oplyser.

LÆS ARTIKEL

Oven i købet er de danske myndigheders råd generelt mere blødsødne end den europæiske vinindustris egne. Vinproducenterne anser en genstand for at være 10 centiliter vin, mens Sundhedsstyrelsen siger 12 centiliter.

SE ARTIKEL

»De danske anbefalinger virker mindre strikse end andre myndigheders og vores. Vi anser de stærkere vine for at indeholde op mod 8 genstande«, siger Ursula Fradera fra Deutsche Weinakademie, der står bag den fælles europæiske kampagne ’Wine in Moderation’.

Flasker med syv genstande gør en forskel

Sundhedsstyrelsen erkender, at deres information om vin skal støves af:

»Det virker helt oplagt, at vi prøver at justere vores udmeldinger om, hvor mange genstande der er i en flaske vin, så det tager højde for de stigende procenter. Og det er også relevant at arbejde for, at man i hvert fald i EU får en ensartet definition af, hvor meget alkohol der er i en genstand«, siger specialkonsulent i styrelsen Kit Broholm.

Men er det overhovedet vigtigt, om der er seks eller syv genstande i en flaske?

»Det er helt bestemt vigtigt. Der findes ikke et risikofrit alkoholforbrug, og alle genstande tæller, så det er ikke ligegyldigt, om man drikker en vin med 14 eller 12 procents alkohol. Derfor skal vi nu se nærmere på det her«, siger hun.

Drop alkohol helt før du kører
Samme lyder fra direktør i Rådet for Større Færdselssikkerhed Anders Rosbo:

»Hvis der reelt er 7 genstande i en flaske vin, går vi straks ind og ændrer den information. Men det er vigtigt for mig at understrege, at vi fraråder den matematikleg med antallet af genstande, som mange bevæger sig ud i«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden