Tag endelig en ekstra lur. For lidt søvn øger risikoen for at blive fed, fordi den manglende søvn forstyrrer hormonerne. Arkiv
Foto: NIELS CHRISTENSEN

Tag endelig en ekstra lur. For lidt søvn øger risikoen for at blive fed, fordi den manglende søvn forstyrrer hormonerne. Arkiv

Livsstil

For lidt søvn kan gøre dig fed

Sover du otte timer bliver, risikoen for en stor mave og kraftig talje mindre

Livsstil

Den, som sover, synder ikke. Men et svensk studie viser, at man bliver fed på den usunde måde, hvis man kun sover fem timer om natten over en periode.

Til gengæld er otte timers søvn hver nat en god idé, hvis du vil gøre dit taljemål og mave mindre, skriver det svenske site thelocal.se

Undersøgelsen er foretaget på Uppsala Universitet, og resultaterne vil blive offentliggjort i maj-nummeret af det videnskabelige magasin 'Sleep'.

LÆS ARTIKEL

»Sammenhængen mellem kort søvn og fedme var især stærk blandt yngre kvinder«, siger Jenny Theorell-Haglöw, der er kvinden bag undersøgelsen til avisen Upsala Nya Tidning.

Syvsovere har ni centimeter smallere talje I undersøgelsen sammenlignede forskerne kvinder som får mindst otte timers søvn hver nat med dem, der sover mere. Cirka 400 kvinder deltog i en test af nattesøvnen og gik samtidig ind på at få undersøgt helbredet og taljemål.

På den måde målte man på, hvor god en kvalitet søvnen havde, og hvor længe de forskellige faser af søvnen varede.

LÆS ARTIKEL

Taljemålene hos de kvinder, der sov mest, var ni centimeter mindre i snit, end blandt de kvinder, der kun sov fem timer per nat.

Væksthormoner spiller vægten et puds

Forskerne ved ikke præcis, hvorfor længere søvn holder kvinderne slankere, men Theorell-Haglöw har en række forslag til, hvorfor en god nattesøvn kan virke på den måde.

»Kort tids søvn, kort drømmesøvn og kort dyb søvn forstyrrer produktionen af cortisol og væksthormoner på en måde, som kan medvirke til at øge kropsvægten. Sover man mindre betyder samtidig mere vågen tid, hvor man kan spise løs«, siger hun.

GUIDE

Resultaterne fra Uppsala kommer i hælene på flere andre studier, der peger på en sammenhæng mellem manglende søvn og fedme.

»Men der er brug for yderligere forskning for at afgøre, om der er en sikker sammenhæng«, siger Theorell-Haglöw til thelocal.se .

LÆS ARTIKEL For lidt søvn til børn giver ekstra kilo

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

Forsiden

Annonce