Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Overtøj. En god flyverdragt skal kunne holde tør, være vindtæt og åndbar.
Foto: Sara Galbiati

Overtøj. En god flyverdragt skal kunne holde tør, være vindtæt og åndbar.

Livsstil
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Stil realistiske krav til vinterdragten til de små

Overtøj skal holde barnet varm og tør, men bliv ikke forblændet af testresultater.

Livsstil
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Mange forældre er villige til at betale store beløb for overtøj til småbørn, for ’intet er for godt til de mindste’.

Men devisen indebærer en risiko for at skyde over målet, for når forbrugerorganisationer tester og rangordner flyverdragter, jakker og regntøj, kan det let føre til opskruede krav, som igen fører til dyrere produkter.

LÆS ARTIKEL

»Og det er langtfra altid i forbrugernes interesse, for ofte vil den højere kvalitet slet ikke blive udnyttet«, siger teamleder Charlotte Fischer fra Teknologisk Institut.

Det har for eksempel ingen reel betydning i hverdagen, om en flyverdragt kan klare et vandsøjletryk på 10.000 mm eller mere og derfor udråbes til testvinder, påpeger hun i en artikel på Teknologisk Instituts hjemmeside.

Det lyder imponerende, at tøjet kan modstå et tryk fra en 10 meter høj vandsøjle, hvilket svarer til højden af en treetagers bygning. Teknologisk Instituts erfaring er, at tøjet vil fungere tilfredsstillende, hvis det kan modstå et vandsøjletryk på 3.000-4.000 mm. Så vil det typisk kunne modstå vand, når barnet sidder på jorden.

»En fornuftig grad af vandtæthed er vigtigt, men man skal huske, at det ikke kun afhænger af metervaren. Det er mindst lige så vigtigt, måske vigtigere, at produktet kan modstå vand i sømme, ved nitter og i samlinger«, forklarer Charlotte Fischer.

Vindtæt og vandafvisende

Også når det gælder åndbarhed, opleves testkrav, der kan virke uforholdsmæssigt høje i forhold til, hvad almindelig brug fordrer. En særlig laboratorietestmetode anvendes hyppigt, selv om forholdene ikke er sammenlignelige med dem, der gælder, når børn går rundt med overtøjet på – den kan nemlig give en højere score.

LÆS OGSÅ

Det bliver tekstilet imidlertid ikke mere åndbart af, så i stedet for kun at fokusere på vandtæthed og åndbarhed kan forældre med fordel kigge på, om tøjet også er vandafvisende, hvilket vandtæt tøj ikke nødvendigvis er.

»Børns overtøj bør være vandafvisende, for ellers suger den yderste del vand, og så føles tøjet koldt at have på«, siger tekstilekspert Charlotte Fischer.

Endelig er det i et land som Danmark med megen blæst en god idé at se på, om overtøjet er vindtæt. Børnetøj bør have en vindtæthed, der slipper mindre end 25 mm luft igennem i sekundet. Forbrugere vil det tit være nødt at spørge, for producenterne bestemmer selv, om de vil informere om en vares konkrete kvaliteter eller eventuelt mærke overtøjet efter en ny europæisk standard for termoregulerende beklædning, som det så fint hedder.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden