Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

FORSKNING. Folk med en BMI på mere end 25, som taber sig, har en større dødelighed end dem, som bare bliver ved med at være overvægtige. (Arkivfoto)
Foto: JENS DRESLING

FORSKNING. Folk med en BMI på mere end 25, som taber sig, har en større dødelighed end dem, som bare bliver ved med at være overvægtige. (Arkivfoto)

Livsstil
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det kan være farligt at tabe sig

Risikoen for at dø tidligt er større for de overvægtige, som taber sig, end for dem, som holder (over)vægten.

Livsstil
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»Tab dig hurtig og effektivt!«.

Det skorter ikke på slankekure og slankeråd, hvor end man kigger hen. Men faktisk kan det være decideret farligt for overvægtige at tabe sig, viser forskningen ifølge overlæge og professor Kim Overvad fra Aarhus Universitet.

»Når vi undersøger overvægtige med et BMI (Body Mass Index, red.) på mere end 25, som taber sig, har de faktisk en større dødelighed end dem, som bare bliver ved med at være overvægtige på samme niveau«, siger overlæge Kim Overvad, som er professor i epidemiologi ved Institut for Folkesundhed.

LÆS KLUMME

Hvad skyldes det?

»Vi ved det ikke endnu, men det kan muligvis forklares med, at BMI beskriver kroppen som helhed, altså både muskelmasse og fedtmasse, uden hensyn til hvor fedtet er placeret på kroppen. Når man taber sig markant, kan det være, at man taber sig det forkerte sted – for eksempel hvis man taber muskelmasse eller fedt på bagdelen. Dét er ikke hensigtsmæssigt«.

Hvor skal man helst tabe sig?

»Det ser ud til, at de personer, som taber sig udelukkende på maven, har en lille smule lavere dødelighed end dem, der holder taljemålet, men forskellen er så lille, at vi ikke kan være sikre på sammenhængen. Det er usundt at ligne et æble, hvor fedtet sidder på maven. Det er sundere at ligne en pære med en masse fedt på bagdelen, især for kvinder«.

GUIDE

Betyder det, at overvægtige bare skal droppe enhver indsats for at tabe sig?

»Bestemt ikke, for der er en tendens til, at overvægtige tager mere og mere på over tid, og der er ingen diskussion om, at jo større overvægt, jo højere dødelighed. Men vi kan bruge vores viden til at sige, at man ikke ensidigt skal fokusere på vægttab med mere eller mindre hysteriske slankekure, som får ens vægt til at køre op og ned som en yoyo. Man bør hellere forsøge at ændre sin livsstil i retning af en sundere kost og mere bevægelse og motion. Motion er tilsyneladende noget af det bedste, man kan gøre, fordi man forbrænder kalorier og udvikler muskelmasse«.Er du ikke bange for, at budskabet om, at man ikke nødvendigvis har godt af at tabe sig, vil virke demotiverende for dem, som forsøger at gøre noget ved deres overvægt?

»Jo, men det er, hvad litteraturen og vores viden viser, og så må man ikke stikke folk blår i øjnene. Vi kan faktisk ikke argumentere for, at det er gavnligt at tabe sig i forhold til dødelighed og sygelighed, hvis man er moderat overvægtig«.

Hvor sikker er du på det?

»Ret sikker!«.

Hvordan kan vi så flytte fokus fra vægttab til motion?

»Det har jeg ikke noget bud på, for adfærdsændring er ikke min kompetence. Vi kan bare konstatere, at det er bedre at fokusere på at bevæge sig, undgå stillesiddende arbejde og ændre sine kostvaner, så man ikke bliver ved at tage på, i stedet for at fokusere blindt på at tabe en masse kilo«.

LÆS ARTIKEL

Foruden selve overvægten er problemet for de overvægtige så ikke også, at de ofte er i dårlig form og generelt har et dårligere helbred end normalvægtige?

»Jo, der er mange ulemper ved at være overvægtig. Både socialt, fordi mange isolerer sig. Og fysisk, fordi man slider på sine led og har smerter, hvilket nedsætter ens livskvalitet. Overvægtige har også tendens til for højt blodtryk, type 2-sukkersyge og forhøjet kolesterol, og det er jo livslange tilstande, man skal i behandling for«.

Taler det så ikke for, at man bør tabe sig?

»Det er paradokset. Hvis ens bundlinje er, at man gerne vil leve et godt liv, så er det godt at tabe sig. Men hvis bundlinjen er, at man gerne vil leve så længe som muligt, så er det en ulempe at tabe sig. De ekstra kilo lader faktisk også til at gavne, hvis man bliver syg«.

LÆS ARTIKEL
Hvordan?

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Personer, som bliver patienter efter en blodprop i hjertet, har en bedre prognose, hvis de er overvægtige og fede, end dem, som er slanke. Det kan skyldes, at de har mere at stå imod med i en sådan stresssituation end tynde personer. Også patienter med lungesygdommen KOL har et bedre udgangspunkt, hvis de er overvægtige, når de får diagnosen. Igen er det tilsyneladende en fordel at have noget at stå imod med«.

Gælder det samme for svært overvægtige personer?»Nej, det er en helt anden sag. Meget tyder på, at personer med et BMI på 40-50 har gavn af at blive opereret. En undersøgelse viser, at dem, der med operation får reduceret deres vægt med 20 procent, svarende til 50 kilo, har en lavere dødelighed end dem, som ikke er opereret, og en lavere risiko for eksempelvis kræftsygdomme. Så for dem kan det helt sikkert betale sig at tabe sig«.

LÆS ARTIKEL

Vidensrådet for Forebyggelse vil nu nedsætte en arbejdsgruppe, der skal skabe overblik over den samlede viden på området, som vil blive præsenteret for relevante sundhedsmyndigheder, administrationer og for borgerne. Kim Overvad bliver formand for arbejdsgruppen.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden