Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

FAVORITTEN. Jakob Hertz springer ud i Charlottenlund ved København i støvlen Mount Crest fra Mammut. Det endte med at blive hans foretrukne, fordi den er solid, pæn, støtter og beskytter og kan holde i rigtig mange år.
Foto: Jacob Ehrbahn/Jacob Ehrbahn

FAVORITTEN. Jakob Hertz springer ud i Charlottenlund ved København i støvlen Mount Crest fra Mammut. Det endte med at blive hans foretrukne, fordi den er solid, pæn, støtter og beskytter og kan holde i rigtig mange år.

Livsstil
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Sådan finder du den rigtige vandrestøvle

En god vandrestøvle gør naturen mere fremkommelig - og kan samtidig være din nye skridsikre vinterstøvle.

Livsstil
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Skal du ud og gå længere ture på stier og ’offroad’ i skov og på klipper, er anskaffelsen af et par rigtige vandrestøvler et godt første skridt på vejen. For det gør fornøjelsen større at gå på en skridsikker sål, at støvleskaftet støtter anklen, så du ikke vrikker om, og at have foden i en støvle af materialer, der er åndbare og vandtætte.

LÆS ARTIKEL

Vælger du en afdæmpet model, der ikke går alt for højt op på læggen, har du samtidig købt den perfekte vinterstøvle, der gør det muligt at stå fast i sne og slud og at have tørre fødder.

Endelig er der et vist ’livsstilssignal’ i at have en terrængående støvle på, også når man bare skal på arbejde eller café, akkurat som man kender det fra mountainbikes og firhjulstrækkere, der ofte kun får lov at færdes inden for bygrænsen.

Offroadmode
»For nogle er det en modesag at se outdoor-agtig ud. Men hvis støvlen også skal være anvendelig i naturen, skal den opfylde visse krav«, siger Jakob Hertz, der lever af at guide folk, der ønsker at bruge naturen som legeplads og til en aktiv fritid.

Med sit firma Farout.dk har han i 23 år undervist i fjeldvandring, havkajak, telemarkskiløb og mountainbike. Og fra det faste kursussted i Blekinge og fra sommerlejre i Frankrig har han givet mange danskere deres første introduktion til lange gåture i skov og fjeld.

»Det vigtigste er, at man kender sit behov. Hvilket terræn vil du vandre i? Og skal du have vægt på ryggen? Skal støvlen være af læder eller kunststof? Herefter skal man først og fremmest finde en støvle med en god pasform, der sikrer, at hælen sidder godt fast, og foden ikke rutsjer«, siger Jakob Hertz, der gerne vil give nogle tip med på vejen til den rigtige vandrestøvle.

Støvlen støtter bedre
»Du skal vælge støvler i stedet for sko, når du skal gå i ujævnt terræn. Et støvleskaft op om anklen støtter, så du kan gå stabilt. Vandrestøvlen er også god i regn og sne, hvor man holder fødderne tørre, men har brug for, at fødderne alligevel kan ånde«, siger Jakob Hertz. Han anbefaler desuden at kigge efter en støvle med en tilstrækkelig stiv sål.

»Du skal sikre dig, at det er en rigtig vandrestøvle. Det vil sige, den skal have et groft mønster i sålen, den skal sidde godt til og kunne snøres hele vejen ned til skosnuderne, og den skal være af åndbart materiale«, siger Jakob Hertz.

LÆS ARTIKEL

»Det betyder for eksempel, at de populære Sorèl-støvler ikke dur til vandring. Sålen står ikke fast, de kan ikke snøres tæt, og ens fødder kan absolut ikke ånde i dem. Men de er skam fine, hvis man sidder bag på en snescooter. Eller udendørs på en meget kold café«.

Hvis behovet kun er en vandretur af og til, men det ellers mest handler om by og vej, skal støvlen ikke være for høj i skaftet, og den skal være let og komfortabel.

Brug rigtige sportssokker

Det er også vigtigt at bruge den rigtige slags sokker, når du skal på vandretur. Glem alt om ragsokker og hvide tennissokker af bomuld. Ragsokken gør det umuligt at få støvlen til at sidde tæt, og bomuld bliver drivvådt, uanset hvor meget støvlen så ellers kan ånde. Jakob Hertz anbefaler, at man vælger sportsokker, der er figursyet til fødderne og har få syninger. Sokkerne må gerne indeholde uld, men de skal først og fremmest sidde tæt til foden uden at lave folder, for ellers får man vabler. Når du har afgjort, hvad du skal bruge vandrestøvlerne til, kan du lade dig inspirere af de typer støvler, som vi har bedt Jakob Hertz kigge nærmere på.Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden