Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Per Folkver
Foto: Per Folkver

Kontrol. Til maj får 32-årige Lene Ingvardsen og kæresten Søren Kirkegård et af de knap 56.000 børn, der for tiden fødes i Danmark hvert år.

Livsstil
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Økonomisk opsving kan udløse babyboom

Fødselstallet forventes at stige, når den økonomiske krise vender.

Livsstil
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Efter en støt dalende fødselsrate de seneste år vil danskerne inden længe igen begynde at føde flere børn.

Den økonomiske nedtur, som har hærget siden 2007, ser nemlig ud til at vende nu, og det vil indvirke positivt på fertilitetsraten i Danmark.

LÆS MERE

»De børn, som ikke er blevet født under krisen, vil blive født i et babyboom, når tiderne og økonomien vender«, siger seniorforsker ved Det Nationale Forskningscenter for Velfærd Mogens Christoffersen, der forsker i familiers udvikling.

Med 55.873 nyfødte børn var fødselsraten i 2013 den laveste i 27 år, viser tal offentliggjort af Danmarks Statistik i går.

Det skyldes ifølge forskerne tre forhold: Det er de smalle årgange, som blev født under trange kår i midten af 1980’erne, der nu er blevet fødedygtige. Derudover skaber den økonomiske krise usikkerhed om arbejde, bolig og privatøkonomi. Og så betyder vores livsstil, at vi i stigende grad færdiggør uddannelsen, før vi får børn.

Utryghed medvirker til tilbageholdenhed

Men med udsigten til bedre økonomiske tider skal vi ikke være urolige for, at fødselstallet vil forblive på det lave niveau, mener Lillian Bondo, formand for Jordemoderforeningen: »Vi vil se større årgange igen, når de større årgange får børn, og når der bliver mere tryghed på arbejdsmarkedet. Lige nu skal vi måske klappe hesten og afvente – og så må politikerne aktivt støtte unge familier«.

Mogens Christoffersen henviser til den økonomiske og politiske usikkerhed i 1930’erne og under Anden Verdenskrig, der fik danskerne til at holde igen med at få børn – en tilbageholdenhed, der udløste et boom efter krigen med 80.000-90.000 nyfødte om året.

LÆS OGSÅ

Den øvelse vil gentage sig, om end i en mindre målestok, mener han: »Det er en rimelig antagelse, at mange par vil forsøge at indhente det forsømte«.

Ikke alle er dog lige så optimistiske. Formand for Dansk Fertilitetsselskab Søren Ziebe siger:

»Vores livsstil gør, at selv om konjunkturerne ændrer sig, vil stigningen ikke være så stor«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden