Stemmemode. Særligt de amerikanske kendisser dyrker knirket på stemmen, og nu begynder stadig flere danske piger også at knirke.
Foto: Jens Dresling

Stemmemode. Særligt de amerikanske kendisser dyrker knirket på stemmen, og nu begynder stadig flere danske piger også at knirke.

Livsstil

Ny trend: Unge kvinder finder den 'knirkende stemme' frem

Den knirkende stemme er både cool og urban, lyder det fra retoriker.

Livsstil

Stort hår, sovekammerøjne og særligt den hæse morgenstemme. Det er nok ikke alle, der føler sig lige attraktive om morgenen, men der er traditonelt set noget sexet ved en kvinde, der kravler ud af sengen. Og morgenstemmen er i tæt familie med den nye sprogtrend, der er ved at have et godt tag i de danske piger.

Knirk på stemmen, bliver det kaldt, og ifølge retoriker og underviser i stemmebrug, Thea Sejr, er den hæse, knirkende røst en måde at udstråle, at man blandt andet er sexet. At man lever et ubekymret liv med for lidt søvn og for meget fest. Du kan måske allerede høre det for dig.

Nu har retoriker Thea Sejr med en artikel på Kommunikationsforum.dk sat fokus på de knirkende stemmer, og hun er ikke den eneste, der interesserer sig for den nye tendens. Hendes artikel henter blandt andet dokumentation i cand. mag. i audiologopædi, Sara Gryholdt Rasmussens speciale, der handler om behandling af stemmelidelser.

»Det er dejligt, hvis vi begynder at tale mere om, hvordan vi bruger vores stemme. Ligesom man tænker over, hvilket tøj, man tager på, inden man går ud af døren«, siger Sara Gryholdt Rasmussen om samarbejdet.

Vi knirker alle sammen Knirket er nemlig i sig selv ikke en ny opfindelse. Man hører det ofte, når en person er ved at afslutte sin sætning. Luften går ligesom lidt af ballonen, og de sidste par ord, der siges med den sidste luft, får den kendetegnende knirkende lyd.

Egentlig er det en social funktion, der viser tilhørerne, at man er færdig med at tale, og at de kan tage over. Det nye er, at piger nu mere eller mindre bevidst begynder at knirke på ord midt i deres sætninger eller på hele sætninger, og det kan høres.

»Hvis du bruger knirket som et varemærke for din identitet og bruger det på alle ord, så kan det medføre, at du spænder mere i halsmuskulaturen og med tiden bliver træt i stemmen. På sigt kan man få hæsheden som en kronisk lyd. Derudover kan andre mennesker have svært ved at høre dig eller ved at tage dig alvorligt. Knirket giver nemlig indtryk af, at man er mindre engageret. Men pigerne tillægger sig det alligevel for at vise, at de er urbane og cool. Der er sikkert også nogen, der tillægger sig det for at lyde mere autoritære«, siger retoriker Thea Sejr med henvisning til, at knirket ofte falder på de dybe toner, og at knirkende kvindestemmer tidligere var associeret med mandestemmer.

I dag symboliserer knirket, ifølge amerikanske forskere, en bestemt type kvinde, der både er veluddannet, ubekymret og attraktiv. Men den påstand vil helt sikkert møde modstand fra dem, der synes, at knirk på stemmen lyder både irriterende og dovent. Knirk på stemmen anses skam også for at være en mild lidelse eller symptom på en, og den korte forklaring på knirket er, at der er støj under ens grundtone.

Selvom knirket er almindeligt i Danmark og ses hos både både mænd og kvinder, er det endnu mere udbredt i USA, hvor det kaldes 'Vocal Fry'. Britney Spears, Kim Kardashian og Kesha er bare nogle af de berømtheder, der har været med til at gøre knirket moderne. Unge piger efterligner deres idoler, og når amerikanske piger knirker, er det langt mere explicit. Amerikanske medier har ligefrem kaldt vocal fry for en epidemi.

»Det er nemmere at overdrive artikulationen og næsten vrænge ordene ud på amerikansk. På dansk er vi ofte lidt mere nedtonede, og vi har ikke lige så store tonale udsving. Knirket er ikke lige så markant og let at høre som på amerikansk, men det er der helt sikkert også på dansk«, forklarer Thea Sejr og siger samtidig, at hun ikke tror, at knirk bliver lige så udbredt i Danmark, som det er i USA.

En stegt stemme

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Vocal Fry kan oversættes til, at man steger sin stemme, og det lyder umiddelbart ikke sundt. Knirk kan da også være slidsomt i længden, hvis man ikke målrettet varmer sin stemme op til det, og siden pigerne bruger knirket mere eller mindre ubevidst, er det ikke sikkert, at de tænker over opvarmningen.

»Der er ikke 100 procent enighed om, hvordan man danner knirk med stemmen, og måske er der flere måder. Umiddelbart er det fordi stemmen ikke er varmet nok op. Ligesom hvis man har røget eller drukket, og slimhinderne er dehydrerede. Når de tørrer ud, laver man den samme støjende lyd«, forklarer retoriker Thea Sejr

På sigt kan knirk føre til stemmetræthed og manglende kraft i stemmen, men risikoen for alvorlige skader er dog ikke stor for 'almindelige' mennesker, der ikke lever af at tale.

»Men det er fedt, at vi er begyndt at tale om det, og at vi laver de her studier om, hvad stemmekarakteristika udtrykker. Det handler langt hen ad vejen om at prøve sig selv af og vise sig selv i flere udgaver, og det er godt, at vi bliver mere bevidste om vores stemmer«, siger hun.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce