ændring. En sociolog vurderer, at omfanget af begravelser uden kirkens medvirken vil stige, men at omfanget afhænger af, hvordan kirken reagerer på udviklingen og måske tillader friere rammer.
Foto: DITTE VALENTE

ændring. En sociolog vurderer, at omfanget af begravelser uden kirkens medvirken vil stige, men at omfanget afhænger af, hvordan kirken reagerer på udviklingen og måske tillader friere rammer.

Livsstil

Flere begraves uden om kirken

Et stigende antal begravelser foregår uden kors og salmebøger. Kirkens koncept er for upersonligt, lyder det.

Livsstil

Det er ikke længere så sikkert som amen i kirken, at det er en præst, der fører ordet, når en dansker skal begraves, skriver Jyllands-Posten.

I Aarhus og København er der de seneste år oprettet afsnit på kirkegårde, hvor der ikke er religiøse symboler. Og hos landets bedemænd har man fanget de nye ønsker om en ikke-kirkelig begravelse, hvorfor de flere steder i landet bygger private kapeller, hvor der hverken er kors, Kristus eller salmebøger.

I statistikken ses det da også, at andelen af danskere, der begraves "uden gejstlig medvirken", er steget støt fra ni procent i 2007 til 12 procent sidste år.

LÆS ARTIKEL

Karsten Nissen, der er biskop i Viborg Stift, siger til Jyllands-Posten, at han er ked af, at flere begraves uden for kirken, da kirkens rolle i forbindelse med en begravelse er at hjælpe mennesker i sorg.

»Kirken kan virkelig noget i en situation som en begravelse. Den kan give de pårørende håb og trøst i en svær situation, som et dødsfald er. Her kan de hvile i traditioner, som de ikke selv skal opfinde. Derfor synes jeg, at det er trist, hvis danskernes fortrolighed med ritualerne ved en kirkelig begravelse forsvinder«, siger Karsten Nissen.

Ifølge flere bedemænd er der både tale om pårørende, der ønsker en enkel, kort og uhøjtidelig ceremoni uden for kirken, og pårørende, der ønsker selv at arrangere en mere personlig begravelse, hvor de blandt andet gerne vil afspille musik, som den afdøde holdt af.

Mogens Balling, direktør i det landsdækkende begravelsesfirma Begravelse Danmark siger, at nogle oplever kirkens koncept som stift og upersonligt.

Sociolog og professor på Aalborg Universitet Michael Hviid Jakobsen har forsket i danskernes begravelsesritualer. Han vurderer, at omfanget af begravelser uden kirkens medvirken vil stige, men at omfanget afhænger af, hvordan kirken reagerer på udviklingen og måske tillader friere rammer.

ritzau

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

 • 
  Arkitekt Jørn Utzon viser prototype på etfamiliehus i 1969.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Jørn Utzon – glemte Danmark sin største arkitekt?
  Hør podcast: Jørn Utzon – glemte Danmark sin største arkitekt?

  Henter…

  I dag er der premiere på dokumentarfilmen ’Jørn Utzon – manden & arkitekten’ om den dansker, der bl.a. tegnede Sidney-operaen: En bygning, der regnes med blandt det 20. århundredes mest ikoniske bygningsværker. Men hvordan endte Jørn Utzons hjertebarn, operaen i Sidney, som hans livs tragedie? Og hvorfor frøs danske arkitekter ham siden ud?

Forsiden

Annonce