0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Gynækolog blæser til kamp mod 'designervaginaer'

Unge kvinder får skåret deres kønslæber af i stadigt større omfang.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Den serbiske maler Dragana Debeljakovic maler kusseportrætter, der akkompagnerer en stor videnskabelig undersøgelse af danske kvinders kønslæber. Affotografering af maleri: Finn Frandsen

Livsstil
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Livsstil
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»De store kønslæber dækker de små«, står der i seksualundervisnings- og anatomibøgerne. Men det er lodret forkert.

»Det er ikke underligt, at der sidder en masse piger og føler sig forkerte. Vi skal simpelthen have skrevet bøgerne om. Det kan virke banalt, men det er virkelig vigtig viden«, siger gynækolog Annemette Lykkebo.

Hun har gennem det seneste år stået bag verdens største videnskabelige undersøgelse af sin art: en opmåling af kvinders indre og ydre kønslæber for at sætte fokus på, hvad der er normalt, og hvad der ikke er normalt.

I dag fremlægger hun resultaterne, som hun netop har præsenteret på en stor international vulvakonference.

Unødvendige operationer
»Jeg fandt ud af, at 45 pct. ikke har indre læber, der titter udenfor, mens 55 pct. har synlige indre kønslæber. Mange kvinder har en opfattelse af, at det er unormalt med synlige indre kønslæber, men det er jo helt normalt. Det er jo ret sjovt, at der findes hele leksikoner over penissens tykkelse, længde, højre og venstre-hængninger og skiftende tilstande. Penissen er meget belyst. Men der er ikke nogen, der har undersøgt kvindens vulva og målt læberne før«, siger Annemette Lykkebo.

Det hedder ikke længere ’skamlæber’, men ’kønslæber’, ’fordi der er ikke noget at skamme sig over’, som det i årevis har lydt fra gynækologer og kvindesagsforkæmpere.

Men noget tyder på, at der er en del kvinder, der går rundt og skammer sig over deres kønsorganer. For både herhjemme og internationalt er kosmetisk omskæring af kvinder en business i vækst.

»Det er en ond spiral det her. Det handler ikke bare om en kønsdel, men om at man forsøger at skabe det perfekte, hvilket avler flere og flere unødvendige operationer«, fortæller gynækolog Annemette Lykkebo.

I Danmark må man, i modsætning til i de fleste andre vestlige lande, ikke operere på raske kvindelige kønsdele som følge af omskæringsloven fra 2003. Den skal forhindre muslimske omskæringer af kvinder, men rammer også kønslæbereduktioner.

Finn Frandsen
Foto: Finn Frandsen

Kunstmaler Dragana Debeljakovic har malet kvinders kønslæber for at vise den kvindelige variati