Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:

Aldrig har så mange unge følt sig ensomme

Vi bruger mere tid på sociale medier, og det gør flere ensomme, siger forsker.

Livsstil
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Aldrig har så mange følt sig alene og ensomme blandt de 13-15-årige i folkeskolens ældste elever. Hver 10. pige og hver 16. dreng føler sig ofte eller meget ofte ensom.

Det viser nye tal fra Skolebørnsundersøgelsen 2014, som Statens Institut for Folkesundhed står bag.

Andelen af ensomme skoleelever er det højeste, siden undersøgelsen blev lavet første gang i 1988. Dengang var det kun en ud af hundrede, som følte sig ensom blandt drengene, mens det for pigernes vedkommende drejede sig om en ud af 25.

»Det er sværere at være ung og barn i dag. Der er meget mere pres på i familien og i skolen. Børnene er pressede af betydelige ændringer i vores skolesystem, hvor der er kommet mere fokus på individualisering og på præstationer«, siger Bjørn E. Holstein, en af forskerne bag undersøgelsen.

Desuden bruger unge mere og mere tid på internettet og de sociale medier, hvilket ifølge Bjørn E. Holstein ikke altid er godt for de unge, der i forvejen er udsatte og risikerer at blive ensomme.

Samværet er ændret drastisk

Han fortæller, at der er sket store ændringer i den måde, unge mennesker er sammen på i dag. De er kun halvt så meget sammen fysisk som for 10 år siden.

»Interaktionen er gået over til i højere grad at foregå elektronisk, og det stiller unge, der i forvejen er uden for, endnu ringere, når det ikke er normen, at man er sammen fysisk«, siger han.

»De ensomme vil blive skubbet yderligere ud i yderkanten, mens dem, der i forvejen har let ved skabe kontakter, vil få et langt bredere netværk på tværs af landegrænser«, siger han.

Det er især blandt de 15-årige piger, at flere er blevet ensomme gennem de seneste år. For fire år siden var det kun hver tyvende 15-årige pige, som følte sig alene, mens det tal på fire år er fordoblet.

Hos drengene er det især blandt de 13-årige, at flere er blevet ensomme. Her føler omkring en ud af 14 sig ofte eller meget ensom, mens det drejede sig om hver tyvende i 2010.

ritzau

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden