Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Kvalitetstid. 72 procent af danskerne mener ikke, at det er okay at have mobiltelefonen fremme under aftensmaden.
Foto: DITTE VALENTE (arkivfoto)

Kvalitetstid. 72 procent af danskerne mener ikke, at det er okay at have mobiltelefonen fremme under aftensmaden.

Livsstil
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Danskerne vil have mobilerne væk fra aftensmaden

Telefoner bliver bandlyst i flere og flere situationer til fordel for nærvær.

Livsstil
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

En sms mens barnet bliver født eller en ringetone under vielsen.

De fleste kan blive enige om, at telefonen bør være slukket under en fødsel, barnedåb eller et bryllup. Men det er faktisk derhjemme, at danskerne sætter flest grænser for, hvornår mobiltelefonerne skal være fremme.

72 procent mener nemlig, at det ikke er okay at bruge mobilen under aftensmaden. Endnu flere mener, at den skal væk, når man putter børn. Det viser en undersøgelse fra YouGov, som er fortaget på vegne af TDC.

Det overrasker ikke forfatter og foredragsholder Gitte Hornshøj, der fortæller om takt og tone i sociale situationer. Hun fornemmer en tendens til, at flere vælger at gå offline, fordi de har behov for at være nærværende.

LÆS ARTIKEL

»Det er en nødvendighed at lægge telefonen fra os, for vi kan ikke tåle ikke at være nærværende. Vi har brug for at være sammen med mennesker uden at være to steder på én gang - så enkelt af det«, siger hun.

Behovet kommer som en reaktion på, at det at være konstant online er så nyt, at der endnu ikke er etableret høflighedsregler. Mange har derfor svært ved at sætte grænser for, hvornår det er upassende at hive sin smartphone frem, fortæller hun:

LÆS ARTIKEL

»Til mine foredrag spørger publikum ofte om, hvordan man skal opføre sig med en mobiltelefon. Jeg kan høre, at det frustrerer folk, og flere finder ud af, at det ikke er sundt for vores sociale liv at være på, når man er sammen med andre«.

Madsociolog: Der er kommet en bølge af nærvær

Madsociolog Jon Fuglsang fra Professionshøjskolen Metropol er enig. Han tror også, at undersøgelsens resultater viser en tendens til, at flere vælger at lægge telefonen fra sig i sociale situationer som under aftensmaden.

»Det virker, som om bevægelsen og debatten med at spise sammen og være til stede under måltidet har gjort et indtryk på danskerne. Der er kommet en bølge af nærvær«, siger han og refererer blandt andet til Fødevareministeren, Dan Jørgensens, opfordring til danskerne om at spise i fællesskab.

LÆS ARTIKEL

Og netop aftensmåltidet har en særlig stor betydning for vores sociale liv, fortæller han. For i en hverdag, hvor vi bruger så meget tid i vores eget digitale univers, er aftensmaden et socialt ritual, vi har behov for:

»Aftensmåltidet er en hverdagslig rutine, der skaber sammenhørighed. Tidligere havde man andre ritualer, som gjorde det samme – som at se det samme i fjernsynet. Men disse vaner er i dag blevet mere individualiserede, og aftensmaden er i mange familier et af de eneste tilbagevendende daglige ritualer, hvor familien er samlet og skaber tid til hinanden«, siger han.

SE TV

Fødevareministeren vi starte en madrevolution, der skal få danskerne til at få øjnene op for det sunde måltid. Kilde: Politiken TV / Miriam Dalsgaard og Henrik Haupt

Han tror, at det forsat vil få større betydning at være til stede, når man spiser sammen.

»Der er kommet en modreaktion, hvor man skal være tilstedeværende og forsøge at skabe en særlig stemning, når man spiser - både ude og hjemme«.

Mere okay under morgenmaden

Trods danskernes lyst til at lægge Facebook eller mailen fra sig, når vi spiser aftensmad sammen, er det et helt anden situation, når det kommer til morgenmaden.

Undersøgelsen viser, at kun 54 procent er modstandere af at have mobilen fremme over havregrynene - modsat de 72 procent, når det gælder aftenmåltidet. Men det er der en god forklaring på, fortæller Jon Fuglsang.

LÆS GUIDE

»Om morgenen er der ikke længere en kultur om, at vi skal spise på samme tid eller spise det samme. Det er blevet accepteret, at morgenmaden tilpasses vores individuelle behov og præferencer, mens aftensmaden stadig handler om at tilpasse sig fællesskabet«, siger han.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden