Teis Tøgern Jensen tager en kold tyrker hver uge, når han holder Offline Onsdag. Kilde: Politiken.tv/ Martin Lehmann

Livsstil

Onlineopgør: »Hver onsdag slukker vi telefonerne«

Det bliver moderne at droppe smartphones og sociale medier, spår forsker.

Livsstil

Hver onsdag ignorerer 30-årige Teis Tøgern Jensen opdateringerne på Facebook, lader telefonen ringe og slukker fjernsynet.

Det sker som en del af initiativet Offline Onsdag – et koncept han har startet, fordi han var træt af at bruge tiden i selskab med elektronikken. Betingelserne er enkle: Undgå alle elektroniske tidsslugere om onsdagen, og brug tiden på det, der ellers bliver forsømt.

LÆS ARTIKEL

»Jeg kom hjem fra arbejde og sad med iPaden fremme, Netflix på skærmen og telefonen i hånden. Teknologien var altopslugende, og jeg tænkte, at jeg måtte gøre noget«, siger Teis Tøgern Jensen, som arbejder i Røde Kors.

Han hørte om flere, som droppede smartphones eller højst gik på Facebook et vis antal gange om dagen. »Men der manglede et fælles samlested for alle os, som gerne vil skære ned«, siger han. Derfor skabte han Offline Onsdag.

Offline i én dag: Det er hårdere, end man skulle tro

Det er imidlertid hårdere at trække stikket til elektronikken, end man skulle tro, fortæller Teis Tøgern Jensen. Også selv om han har været offline hver onsdag siden september.

»Der er et tomrum, når man pludselig ikke sidder på telefonen eller ser fjernsyn hele aftenen. Hvad skal man så lave?«

Hvad laver du de dage, hvor du sidder med telefonen om aftenen?

»Det er lige præcis det, der er fjollet, for jeg gider ikke se folks rejse- og bryllupsbilleder på Facebook længere. Alligevel bruger jeg tid på den der parallelle virkelighed«.

LÆS ARTIKEL

Udfordringen med en offline ugedag hjælper ham med at bryde sine vaner. Det er nu ikke bare en udfordring, men også en proces, der sætter gang i tanker, som »hvad vil jeg bruge min tid på«, og »hvilke ting har jeg endnu ikke opnået«, fortæller han.

Nu skriver han en liste med de ting, han allerhelst vil bruge sin tid på.

»Jeg tvinger mig selv til at lave noget andet, end det jeg plejer. Det er fedt at ruske op i mig selv og bryde mine vaner. Jeg får læst bøger, set mine venner og løbet – ting, jeg normalt ikke ville have gjort en onsdag aften«.

»Det der en helt fantastisk følelse, at jeg faktisk gør det«, siger han.

Fremtidsgæt: Vi vil droppe mobilen og prioritere tiden

Det er slet ikke overraskende, at offline-mentaliteten, nærvær og initiativer som Offline Onsdag er i fokus, mener direktør og trendforsker hos firmaet Firstmove, Kirsten Poulsen.

Firmaet specialiserer sig i at forudse trends og følger handlingerne hos såkaldte 'firstmovers', altså mennesker, som er fem til ti år længere fremme i forhold til livsstil end alle os andre.

»Vi så allerede offline-trenden i 2006«, siger Kirsten Poulsen.

Det handler om at være til stede, forklarer hun. At tiden er det mest dyrebare, vi har, og at den skal bruges på nærvær med vores nærmeste.

LÆS ARTIKEL

»Det, der sker nu, er, at familierne aftaler regler for mobilen under aftensmaden, eller vennerne aftaler ikke at gå på Facebook, når de er sammen«.

Men vi vil snart gå endnu længere, spår hun:

»Vi ved, at de første firstmovers allerede har droppet mobiltelefonen. Vi forventer, det er en trend, som spreder sig«.

Trendforsker: Mig, mig, mig-mentaliteten er gammeldags

Også de sociale medier vil blive boykottet af flere danskere, mener Kirsten Poulsen.

Hun fortæller, at firstmovers allerede har droppet de sociale medier, og at det vil sprede sig i befolkningen. »Der vil blive taget nogle meget bevidste valg, omkring hvad man vil bruge sin tid på«.

LÆS GUIDE

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Og det bliver ikke selviscenesættende medier som Facebook, der får vores opmærksomhed i fremtiden, mener hun.

»Firstmovers hader mig, mig, mig-mentaliteten. Den tid er ved at være færdig, og på den måde er et medie som Facebook meget gammeldags«.

Offline Onsdag skal danne et fællesskab væk fra nettet

Hos Teis Tøgern Jensen er drømmene om en mere offline tilværelse vokset i takt med de elektronikfrie onsdage. Hans mål er, at flere tager udfordringen op og deler ud af deres oplevelser og råd.

På den måde kan Offline Onsdag danne et fællesskab, siger han og håber, at man på langt sigt kan mødes til sociale aktiviteter.

For lige nu er det lidt ensomt, hvis man er den eneste i sin omgangskreds, der er offline, fortæller han:

LÆS DEBATINDLÆG

»Jeg håber på at sidde i en togkupe, hvor jeg ikke er den eneste, der kigger ud af vinduet. At vi kan være flere om det. Bare en gang imellem«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

Forsiden

Annonce