Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Singlebyggeri. I Carlsberg Byen på Vesterbro bygges der 3.000 nye boliger og her bygges en del små lejligheder til singler.
Foto: Finn Frandsen

Singlebyggeri. I Carlsberg Byen på Vesterbro bygges der 3.000 nye boliger og her bygges en del små lejligheder til singler.

Livsstil
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Soloboom: Mange singler forventer at bo alene resten af livet

En ny stærk singlekultur bliver magtfuld på boligmarkedet i fremtiden.

Livsstil
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Engang var det at bo alene et ungdomsfænomen, som man gik igennem, mens man ventede på den eneste ene. Eller en fase mellem to ægteskaber. Men sådan er det ikke længere.

En ny undersøgelse viser, at hver tredje single i 30’erne og 40’erne forventer at bo alene resten af livet. Tallene stammer fra en undersøgelse foretaget af YouGov for Boligejernes Videnscenter, Bolius.

LÆS ARTIKEL

»Det, der virkelig overrasker, er, at så mange i de aldersgrupper, der tidligere indgik i kernefamilier, forventer at bo alene altid«, siger senioranalytiker Henrik Sonne fra Bolius, der har udarbejdet undersøgelsen.

Singlerne i undersøgelsen er defineret som boligsingler – altså mennesker, der bor alene – også selv om de har en kæreste. Deres store antal og faste overbevisning om singlestatussen – også i fremtiden – kommer bag på eksperterne.

»Vi har hele tiden talt om, at singlekulturen er noget, der kommer. Men vi kan se, at den i høj grad er der allerede. Boligsinglerne er ikke nogle stakler, som man tidligere har tænkt, men nogle ressourcestærke mennesker, der selv vælger at forme deres liv som singler«, siger Kristine Virén, arkitekt og formidlingschef i Boligejernes Videnscenter.

Skred i boligkulturen

Singlefamilierne udgør 70 procent af det samlede antal familier i Københavns Kommune. Antallet af singlefamilier i hele landet er steget med 30 procent siden 1986. Det viser tal fra Danmarks Statistik. Deres boligsituation er ikke en midlertidig løsning – tværtimod er den et bevidst valg. Nogle har børn, andre har ikke – lige meget hvad har alle mulighed for at vælge den løsning, der passer dem bedst.

»Den stigende velstand gør det muligt for mange at realisere den livsform, som man foretrækker. Tidligere var der mindre råderum, og mulighederne var ikke så mange«, siger Hans Thor Andersen, forskningschef på Statens Byggeforskningsinstitut.

»Mange singler i dag har en god økonomi. De har råderum til alt det sjove, men også til at købe deres egen bolig selv. Der er sket et skred i boligkulturen, sådan som jeg ser det. Singlerne vil have noget andet end det, vi troede, de ville have, og det skal vi til at forme boligerne efter. Undersøgelsen viser, at singlerne er krævende. De vil have kvalitet. God beliggenhed tæt på kulturliv og shopping, tæt på deres arbejdsplads. Og singlerne uden for byen vil have hus og have. De går ikke på kompromis med deres krav«, siger Kristine Virén.

Hun peger på behovet for en ny og fleksibel indretning. F.eks. at bruge skydedøre til at skabe en stor lejlighed, når man er alene, og et gæsteværelse, hvis man får besøg. At kunne åbne lejligheden helt op til at holde store fester. At singlerne også vil have et køkkenalrum til at holde juleaften for hele familien – ligesom alle dem, der bor sammen.

Hans Thor Andersen fra Statens Byggeforskningsinstitut mener, at det betyder, at der skal bygges flere boliger i fremtiden, hvis behovet skal dækkes.

»Og de skal være centralt beliggende. Både København og Aarhus har havne under voldsom transformation. Nye projekter er hele tiden på vej, og det er på mange måder fint. Det er en udvikling, der er i skarp kontrast til for 30 år siden, hvor vi havde svigtende skatteindtægter og dårlige boliger. Der er vi et andet sted i dag«.

At singlerne er kræsne, viser undersøgelsen klart. De fleste singler vil helst bo på mellem 75 og 100 m2.

»Vi vil alle sammen bo større, og singlerne er ikke mere forkælede end alle os andre. De vil gerne indrette en bolig, der signalerer, at det ikke er et midlertidigt ståsted, men en bolig, som de har tænkt sig at blive i«, siger Kristine Virén.

Priser presser singler

Samtidig stiger boligpriserne. Især i storbyerne. I København er priserne i centrum og brokvartererne steget mere end 10 procent sidste år. Hvis man skal have råd til en ejerlejlighed på 60 m2 i Københavns Kommune, kræver det en årsindtægt på 500.000 kroner. For to år siden var tallet 400.000 kroner, viser tal fra Boligejernes Videnscenter.

Og for en enlig er det så meget, at boligpriserne truer med at presse alle andre end de mest velhavende singler ud af byen. Kan byen leve med det, eller bør man bygge flere billige boliger til singlerne?

»Når der skal gøres noget for nogle – noget, der koster penge – er der nogle andre, der skal betale. Det er ikke en menneskeret at bo i det centrale København eller Aarhus. Der kan være grund til at modvirke segregation, men skal de singler, der bor i forstæderne, betale? Eller småbørnsfamilier? Der er sikkert stærke meninger om dette, men der findes ikke et ’rigtigt’ svar efter min mening«, siger Hans Thor Andersen fra Statens Byggeforskningsinstitut.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

I Carlsberg Byen på ydre Vesterbro er en ny bydel på i alt 3.000 lejligheder ved at blive tegnet. Byplanen er tæt, og planen er, at her skal være masser liv: gallerier, haver, boliger, hoteller. En kosmopolitisk bydel, hvor der sker noget hele tiden. Her er singlerne tænkt ind fra begyndelsen.

»Vi vil gerne bygge til singlerne. Vi sondrer mellem de unge og de ældre singler. De unge vil gerne have liv omkring sig og billigere boliger, og 20 procent af lejlighederne skal være mellem 50 og 70 m2. De skal være indrettet sådan, at pladsen er udnyttet optimalt, der er lynhurtigt internet og god opbevaringsplads«, siger Søren Felden, direktør i Carlsberg Byen.

Han opdeler singlerne i flere undergrupper. De velhavende og lidt ældre vil ofte gerne have egoistlejligheder. De er typerne, der kun har champagne på køl og et enkelt soveværelse og lever meget urbant. Andre endnu ældre singler har brug for komfort, at lejligheden er fremtidssikret – og et gæsteværelse til deres voksne børn.

Mikrolejligheder

Han kunne også godt tænke sig at bygge endnu mindre boliger. Inspireret af nye boligprojekter i blandt andet New York, hvor unge arkitekter bidrager med små boliger og nye tanker omkring pladsudnyttelse. Hvor sengen kan klappes sammen, køkkenet lukkes af og spisebord og gæstekøjeseng er skjult i en indbygget skabsvæg.

»Til de yngre singler vil vi gerne lave nogle fællesskabskoncepter. Det kunne være læsesale, så man kan komme hinanden ved. Et motionscenter i underetagen, fælles tagterrasse og fælles vaskerier«, siger han og forklarer, at han kigger meget til udlandet. Her er to konkrete forslag på bordet.

»Det ene er et såkaldt ’Friends’-koncept opkaldt efter tv-serien. Hvor beboerne har egne værelser, men deler en stue. Det andet er mikrolejligheder inspireret af New Yorks nye koncept ’My Micro Flat’: Det er singlelejligheder på mellem 25 og 37 m2«, siger Søren Felden.

De færre kvadratmeter vil gøre det muligt for folk med en lavere indtægt at få råd til at blive i byen, men selv om Carlsberg Byen godt kunne tænke sig at bygge så småt, kan det måske ikke lade sig gøre. I Københavns Kommune er størrelsen på nybyggede lejligheder nemlig reguleret. I en årrække har storbyerne fokuseret på at bygge boliger til børnefamilierne for at holde på de arbejdende unge, som der var skatteindtægter i. Boligmassen i København er stærkt reguleret, og den regulering er der en grund til, forklarer Hans Thor Andersen.

»Bygherrerne vil helst bygge helt små boliger eller luksusboliger. Det er det, man tjener mest på. De dyre grunde i byen ville blive rigmandsghettoer uden politisk regulering«, siger Hans Thor Andersen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Men borgmester Frank Jensen vil gerne tilbyde flere singleboliger, og derfor er 25 procent af alt privat nybyggeri i 2015 frigjort fra bestemmelsen om at skulle være på minimum 95 m2 i gennemsnit, så man igen kan bygge mindre boliger.

»De sidste mange år har vi haft fokus på at få flere boliger til børnefamilier i København, da der var en stor overvægt af ret små boliger. Men i dag vokser København hele tiden med mange nye kvarterer, og de skal selvfølgelig ikke kun være til familier. Der skal også være boliger til ældre og til studerende og til dem, der ikke har behov for 120 kvadratmeter. Derfor har vi nu revideret vores boligpolitik, så der igen er fokus på at bygge boliger i mange forskellige størrelser, og ikke kun til de store familier«, skriver overborgmester Frank Jensen i en mail.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Folkemødet åbner. Statsminister Lars Løkke Rasmussen holder tale. Winni Grosbøll Borgmester. 
Christian Falsnæs performenskunstner får publikum sat i gang.

  Du lytter til Politiken

  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!
  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!

  Henter…

  Kristian Madsen og Amalie Kestler udpeger ugens vigtigste politiske begivenheder. Om regeringsdannelse og om Toga Vinstue. Og møder de politikere, som ellers burde bruge tiden på at danne en regering. Samt en der gik, og en der kom.

 • Du lytter til Politiken

  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...
  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...

  Henter…

  I dag begynder fire dage med Folkemøde på Bornholm - uden den slags debatter, der normalt vækker de store følelser. På Folkemødet diskuterer man De Store Ting. Alt det, som det organiserede Danmark synes er væsentligt at snakke om. Men hvad er dét så?

Forsiden