Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
OMTANKE. En europæisk befolkningsundersøgelse viser blandt andet, at personer, der synes, det er vigtigt at passe på naturen, er lykkeligere end andre.
Foto: FOLKVER PER (arkiv)

OMTANKE. En europæisk befolkningsundersøgelse viser blandt andet, at personer, der synes, det er vigtigt at passe på naturen, er lykkeligere end andre.

Livsstil
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Du bliver lykkeligere, hvis du sorterer dit affald

Et bæredygtigt liv og et lykkeligt liv hænger sammen, konkluderer ny rapport.

Livsstil
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hvis du passer på naturen, begrænser dit affaldsspild og husker at sortere dit skrald, inden du smider det i skraldespanden, lever du et mere lykkeligt liv end andre.

Det konkluderer en ny rapport fra det danske Institut for Lykkeforskning.

Rapporten bygger på international forskning fra blandt andet Københavns Universitet, London School of Economics og Harvard University - og interviews med eksperter.

En ny undersøgelse blandt den europæiske befolkning viser blandt andet, at personer, der synes, det er vigtigt at passe på naturen, er lykkeligere end andre.

Derfor mener miljøminister Kirsten Brosbøl også, at danskerne skal blive bedre til at leve bæredygtigt:

»Vores klode kan ikke følge med det forbrug af ressourcer, som finder sted i dag. Derfor er vi nødt til at tænke mere bæredygtigt. Både virksomheder og forbrugere skal blive bedre til at udnytte ressourcerne effektivt til gavn for vækst, økonomi og miljø. Og så er det da dejligt, hvis man samtidig bliver et lidt gladere menneske«, siger Kirsten Brosbøl.

Flere forklaringer på sammenhæng mellem affaldssortering og lykke

Den nye rapport fra Institut for Lykkeforskning peger på fire mulige forklaringer på, hvorfor folk, der lever mere bæredygtigt og tænker i affaldssortering, oplever større livskvalitet.

Første forklaring er, at din bæredygtige adfærd giver dig større tilfredshed med dit liv.

Anden forklaring er det omvendte: At fordi du er et lykkeligt overskudsmenneske, er du mere tilbøjelig til at sortere dit affald.

En tredje forklaring kan være, at det at sortere og reducere dit affald via eksempelvis projekter i dit lokalsamfund, giver dig både skønnere naturomgivelser og styrker dit lokalfællesskab - hvilket gør dig mere lykkelig.

Den fjerde forklaring er, at hvis du er et menneske, som drager omsorg for dine omgivelser, er der større chance for, at du selv er lykkelig og lever bæredygtigt.

Institutleder: Det skyldes en kombination af flere ting

Meik Wiking, der er direktør hos Institut for Lykkeforskning, som står bag rapporten, tror selv på en kombination af de fire forklaringer:

»Der er ikke en, der er mere sandsynlig end de øvrige. International forskning har længe peget på, at for eksempel sunde personer er lykkeligere end mindre sunde, og at folk med arbejde er lykkeligere end folk uden. Men det er interessant, at forskningen nu viser en mere overraskende sammenhæng; nemlig at de personer, der opfører sig mere miljørigtigt - eksempelvis ved at sortere eller forebygge affald - oplever højere lykkeniveauer«, siger Meik Wiking i en pressemeddelelse fra Miljøministeriet.

Den nye rapport har fået det mundrette navn »Sustainable Happiness – Why waste prevention may lead to an increase in quality of life« (Bæredygtig lykke - Hvorfor afværgelse af affaldsspild kan føre til en øget livskvalitet, red).

Rapporten vil blandt andet blive sendt til FN, som efterlyser øget indsigt i sammenhængen mellem lykke og bæredygtighed, skriver Miljøministeriet.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden