SALGSARGUMENT. Muligheden for en kirkebegravelse ryger, hvis man melder sig ud af folkekirken.
Foto: MORTEN LANGKILDE

SALGSARGUMENT. Muligheden for en kirkebegravelse ryger, hvis man melder sig ud af folkekirken.

Livsstil

Det går du glip af, når du melder dig ud af folkekirken

Kirkebryllup og begravelsen kommer i fare. Nå, ja, og fællesskabet. Se, hvad du betaler i kirkeskat.

Livsstil

En kampagne fra Ateistisk Selskab med komiker/politiker Anders Stjernholm i spidsen opfordrer i disse dage danskerne til at melde sig ud af folkekirken. Hvis man lægger følelserne til side og betragter kirkeskatten som et slags åndeligt Netflix, hvad får man så for pengene? Og hvad mister man?

Her kan du se de tørre fakta, se hvad du kan spare, og læse salgsargumenterne fra en sognepræst fra Østerbro.

Det går du glip af...

 1. En kirkelig begravelse. Er den afdøde ikke medlem, kan man ikke kræve at blive begravet fra kirken af en præst. Man kan dog stadig blive begravet på kirkegården, men nogle steder er taksten for ikke-medlemmer højere.
 2. Det store kirkebryllup. Hvis både du og partneren er udmeldt, kan man ikke blive viet i kirke.
 3. Konfirmation. Man skal være døbt og dermed medlem af folkekirken for at blive konfirmeret.
 4. Personlig rådgivning. Du kan bede om en samtale med præsten under tavshedspligt, hvis du har brug for livsvejledning.

...til gengæld kan du godt:

 1. Stå fadder ved barnedåb, dog skal du selv være døbt
 2. Være forælder til en konfirmand
 3. Blive gift i kirken med en, der er medlem af folkekirken
 4. Deltage gratis i alt, hvad der foregår i folkekirkens åbningstid

Man bliver meldt ind i folkekirken automatisk, når man bliver døbt. Ønsker man at opsige medlemskabet, kan det gøres til enhver tid ved at skrive til den lokale præst i sognet. Her kan man også melde sig ind, hvis man senere fortryder. Find nærmeste præst på sogn.dk

Find din kirkeskat

Prisen for et medlemskab hos folkekirken afhænger af indkomst, da det er en kirkeskat på i gennemsnit 0,88 procent, hvilket ved en dansk gennemsnitslønning på 294.000 kroner betyder cirka 2600 kroner om år. Dog er kirkeskatten langt lavere i Gentofte (0,43 procent) og meget dyrere på Læsø (1,3 procent). Se din pris for medlemskab her:

Betaler til fællesskab

Sognepræst Rikke Juul, Frihavnskirken på Østerbro, forstår godt, at man melder sig ud, hvis man har en anden tro end kristendom, men har svært ved at se økonomien som eneste argument.

»Hvis man går så meget op i at spare de penge, så kan det da godt være, at man bare skal melde sig ud. Man betaler jo til et fællesskab til nogle goder, vi har sammen, som alle kan gøre brug af, også selvom man ikke personligt benytter sig af det her og nu«, siger Rikke Juul.

»Vi har smukke rum, som vi holder åbne. Frirum, hvor man kan komme alene. Eller få en musikalsk oplevelse med koncerter, kor og veluddannede organister. Vi har foredrag, kulturtidbud og babysalmesang. Og så varetager vi mere og mere undervisningen i den kristne kulturarv, som det danske samfund bygger på, både for konfirmander og børn«.

Siger sognepræst Rikke Juul, der også kan fortælle om ældregrupper, sorggrupper og sjælesorgssamtalen, som hun giver, når folk er i krise eller bare har brug for at vende eksistentielle spørgsmål.

»Og så er vi et at de sidste steder i samfundet, hvor man kan komme og være med uden at blive registreret. Der er plads til alle, også dem, der falder uden for i andre sammenhænge«.

Hun nævner også højmesserne til påske og jul, hvor også mange ikke-medlemmer kommer, og hvor der ofte er middagsfællesskaber for folk, der er alene.

»Vi døber, konfirmerer, vier og begraver folk. Det skal der ikke brugerbetaling på. Det skal alle, der ønsker det, have adgang til, også selvom man ikke kan betale. Rummelighed er en del af den kristne tankegang. Vores Gud er en generøs og nådig Gud, det skal kirke gerne reflektere«, siger sognepræsten Rikke Juul fra Østerbro.

»Hvis folk mener, at deres penge er bedre brugt andetsteds, på andre velgørende formål eller måske på ferier og mobiltelefoner, så er det jo deres valg«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

Forsiden

Annonce