Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Livsstil
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Læg voksenmalebogen fra dig: Verden er ved at løbe tør for farveblyanter

Salget af malebøger til voksne er vokset så eksplosivt, at det skaber problemer for verdens producenter af farveblyanter.

Livsstil
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Du kan formentlig hive mindet frem fra glade, ubekymrede barndomsstunder. Da du med en koncentreret tunge strittende ud af mundvigen og armeret til tænderne med tuscher og farveblyanter prøvede at sætte farve på sorthvide landskaber og motiver i din malebog.

Der sidder formentlig stadig masser af koncentrerede børnekroppe rundt omkring i verden, der fokuseret kæmper for at ramme inden for stregerne i deres malebøger. Men i dag er chancerne for, at deres forældre sidder ved siden af og gør præcis det samme, blevet mindst lige så store.

Siden 2013 er der blevet udgivet mere end 2.000 forskellige malebøger henvendt til voksne. Og de to bedst sælgende - 'Secret Garden' af Johanna Basford og Eleanor Blatherwicks 'Enchanted Forest' - har tilsammen solgt op imod 15 millioner eksemplarer i 50 lande.

LÆS ARTIKEL:

Den enorme efterspørgsel på streger at tegne inden for er faktisk blevet så stor, at det er godt på vej til at blive et alvorligt problem. For med flere malebøger følger også flere farveblyanter, og her bliver de store producenter i øjeblikket presset til det yderste.

Det er noget af det, der sælger allermest. Det er boomet helt vildt, og nu sprøjter vi dem ud. Både blyanter og malebøger. Jeg bliver spurgt efter dem hver dag - og af alle aldersgrupper.

De kan simpelthen ikke følge med massernes hungren efter farver.

»Vi kører i øjeblikket flere vagter, end vi plejer på vores fabrikker, for at tilfredsstille det globale behov for farveblyanter. Og der er en klar relation til den farvelægningstrend, der er opstået blandt voksne. Den fortsætter stadig den dag i dag og kan føles over hele verden - fra Sydamerika til Asien«, har Sandra Suppa fra verdens største producent af farveblyanter, Faber Castell, fortalt den engelske avis The Independent.

Faber Castell har oplevet tocifrede procentstigninger på deres salg af farveblyanter siden boomet i voksenmalebøger, og hos Europas to andre farveblyantsgiganter, Staedler og Stabilo, er tendensen den samme.

Den bedste plads i butikken

I Bog og Idé på Frederiksberg er farvelægningstrenden også svær at overse. To store hylder lige ved siden af kassen er fyldt til randen med malebøger i flere forskellige temaer. Lige fra mindfullness til kendte bygninger og Harry Potter.

»Det er en af de bedste pladser i butikken«, påpeger butikkens voksenmalebogsekspert, Christina Mailund. Og det er der selvsagt en grund til.

LÆS ARTIKEL:

Eller i hvert fald ikke tænke på andet end hvilken farve den næste skal være, og at det er vigtigt at holde sig indenfor stregerne. Malebøger til voksne er blevet et hit i USA og England, og nu er trenden også på vej til Danmark. Hør hvorfor det virker for Tanja her og læs mere om trenden her. Kilde: politiken.tv / Mikkel Stoumann Fosgrau

»Det er noget af det, der sælger allermest. Det er boomet helt vildt, og nu sprøjter vi dem ud. Både blyanter og malebøger. Jeg bliver spurgt efter dem hver dag - og af alle aldersgrupper. Der er især flere og flere ældre, der er begyndt at spørge efter dem som et middel til mindfulness og afstresning«.

For halvandet år siden stod 'Secret Garden' som den eneste voksenmalebog hengemt på en hylde over engelske hobbybøger i et hjørne af butikken. Lidt senere fik butikken en lille stak danske eksemplarer tilsendt, som i en periode lå på disken »som noget nyt og spændende, folk kunne prøve«.

Nu troner bøgerne i stakkevis på en af butikkens mest prominente pladser - en tendens, man ser i mange af landets boghandlere. Og i butikken på Frederiksberg er Christina Mailund overbevist om, at de nok snart må tage endnu en hylde i brug for at få plads til det stigende udvalg af voksenmalebøger.

»Det har været en eksplosiv, men meget jævn udvikling, og det er det stadig. Det er ikke noget, der har solgt meget i starten, og så er fadet ud igen. Det bliver ved med at sælge, og det er ret sjældent, at vi oplever det med den slags trends«, forklarer hun, inden hendes kollega bryder ind.

Sofie Brahe Liljedahl er netop vendt hjem fra forhandlermesse i England - og der var ikke umiddelbart tegn på opbremsning i den eskalerende dille.

»Derovre er det endnu større. Vi har stadig kun det basale - alle forlag laver hele tiden nye temaer og genrer. Der var blandt andet en bog, hvor man ikke skulle farvelægge felter, men tegne mønsteret udenom nogle farver. 'Til dig, der er træt af at tegne inden for stregerne', reklamerede de med«, forklarer hun.

»Jeg tror også kun, at det bliver endnu større«.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Har vendt det globale bogsalg med mindfulness og erotik

Salget af fysiske bøger har i mange år været stødt faldende. Udkonkurreret af tablets, Kindles og andre moderne dimser og dutter, der i stigende grad gør vores bøger til en digital oplevelse.

Men sidste år blev tendensen brudt. Ifølge forlagsbranchens førende analysefirma, Nielsen BookScan, steg bogsalget sidste år med to procent. En udvikling, voksenmalebøger i høj grad kan tage en del af æren for, viser blandt andet salgstallene fra verdens største forhandler Amazon.

Vi kører i øjeblikket flere vagter, end vi plejer i vores fabrikker, for at tilfredsstille det globale behov for farveblyanter. Og der er en klar relation til den farvelægningstrend, der er opstået blandt voksne.

I 2015 optog de 3 pladser på netportalens top 10 over mest solgte bøger. Og i juleperioden var halvdelen af sidens 20 aktuelle bestsellere voksenmalebøger.

Skulle man stadig være i tvivl om bøgernes enorme popularitet, kan man lade tallene ligge og i stedet lade sig overbevise af den næsten eviggyldige regel for underholdningsmarkedet: Hvis der er lavet porno af det, så er det et hit. Og ja - de første erotiske malebøger er for længst begyndt at ramme markedet.

Det bringer os tilbage til verdens farveblyantsproblematik. For en øget interesse i farvelægning er ikke i sig selv grunden til, at medarbejderne hos verdens førende farveblyantsproducenter i øjeblikket kæmper med at tilfredsstille deres kunder.

LÆS ARTIKEL:

Et lige så stort problem er, at de nye kunder er kræsne.

»Folk er ikke tilfredse med 'bare' at have 36 farver. Vi oplever, at folk i stigende grad foretrækker større sæt med 72 og nogle gange endda 120 forskellige farver, når de skal male. Samtidig går flere og flere efter vores højeste kvalitetsblyanter«, forklarer Faber Castell's Sandra Suppa.

Den tendens nikker de også genkendende til hos Bog og Idé på Frederiksberg. Den store malebogshylde er endnu ikke ramt af den potentielle farveblyantskrise; den flyder foruden bøgerne nemlig også over med fancy farveblyanter og tuscher, og flere gemmer sig på andre hylder rundt om i butikken. Oplevelsen er, at voksne malebogsentusiaster som regel kun lader sig spise af med det bedste af det bedste.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

LÆS ARTIKEL:

»Det oplever vi helt klart. Malebøger er jo noget, vi altid kun har ført til børn, og de sæt, der bliver købt til dem, har som regel kun 10-20 standardfarver. Men til voksne er det de helt store pakker, vi sælger klart flest af. De vil gerne have de bedste farveblyanter, og de vil gerne have det største udvalg«.«, forklarer Christina Mailund.

»På den måde kan man godt sige, at de er mere kræsne, end vi er vant til«.

Læs mere:

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden