Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
motivation. 68 procent af de børn, der har fået børnekogebogen 'Mit Kokkeri' i skolen, er begyndt at lave mere mad derhjemme, viser ny evalueringsrapport. (Arkivfoto)
Foto: PER FOLKVER

motivation. 68 procent af de børn, der har fået børnekogebogen 'Mit Kokkeri' i skolen, er begyndt at lave mere mad derhjemme, viser ny evalueringsrapport. (Arkivfoto)

Livsstil
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Særlig kogebog får børn til at svinge gryder og pander

Den gratis skolekogebog Mit Kokkeri har fået langt flere børn til at lave mad derhjemme.

Livsstil
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Boller i karry, fiskefrikadeller, kyllingenuggets, svensk pølseret, risengrød, pizza og lasagne. Børnefavoritterne står i kø i kogebogen ’Mit Kokkeri’, og det er ikke så mærkeligt, for det er en helt særlig kogebog, der er lavet til børn efter grundige, forudgående undersøgelser af, hvad børn gerne vil lære at lave af mad. Og sjovt nok, så vil de gerne lære at lave deres livretter.

»Der er børn ikke spor anderledes end voksne. Vi laver også den mad, vi selv godt kan lide«, påpeger Charan Nelander, der er direktør i Komiteen for Sundhedsoplysning og idémand bag bogen.

Mentalt ejerskab

Bogen udkom sidste år og er indtil nu blevet uddelt til 170.000 skoleelever i 6. klasse. Lige nu er den udsolgt, men 3. oplag er på vej, og der er allerede forudbestilt 24.000 eksemplarer. Bogen bliver brugt af lærere i faget Madkundskab, men eleverne får deres eget eksemplar til evigt eje, og en helt ny evaluering af bogen viser, at den ikke bare inspirerer børnene til at lave mad i skolen, men også derhjemme. Hele 68 procent svarer, at de laver mere mad derhjemme, efter de har fået ’Mit Kokkeri’.

»Børnene tager mentalt ejerskab til den her bog. Den er deres, maden er lækker, bogen er flot og af god kvalitet, og opskrifterne er lette at gå til«, forklarer Karen Wistoft, professor i madkundskab ved Aarhus Universitet og forfatter til evalueringsrapporten, som udkommer i dag.

Hun understreger, at bogen taler både til de børn, der gerne vil eksperimentere med opskrifterne og til dem, der helst vil følge dem slavisk. Cirka halvdelen foretrækker det første og den anden halvdel det andet.

»Opskrifterne er skrevet logisk og pædagogisk, så børnene undgår at blive forvirrede eller tabe tråden. Det skaber overskud til at eksperimentere, hvis man har lyst til det, og i bogen er der også opfordringer til børnene om at smage til og prøve sig frem. Det er der mange, der godt kan lide«, forklarer Karen Wistoft.

»Det er igen det med, at de føler ejerskab til bogen. Den er deres, og de kan bruge den, som de vil«.

Fra børn til børn

Ligesom Charan Nelander fremhæver Karen Wistoft, at kogebogen så at sige er lavet af børn til børn. Den bygger i hvert fald på opskrifter, børnene selv har ønsket sig, og så er det otte kokke med erfaring i at lave mad med børn og til børn, der har udviklet selve opskrifterne. Dernæst er de testet på børn og justeret, før de endelig kom med i bogen.

Det med, at børnene selv er med fremme i front hjælper også, når der skal kokkereres derhjemme, pointerer Karen Wistoft. Næsten halvdelen af de 1.300 børn, der medvirker i evalueringsrapporten, fortæller, at de sender forældrene ud af køkkenet, når de skal lave mad.

»Og det er klogt. For forældre kan være noget så emsige i et køkken. Mit bedste råd til forældre, der har børn i 1.-2. klasse og opefter er ikke bare at inddrage børnene i madlavningen, nej de skal helt overdrage den til dem. Det er det bedste, de kan gøre for at fremelske deres børns lyst til at lave mad«.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Karen Wistoft siger, at børn ofte kan meget mere i et køkken, end forældrene tror. Det er helt forfejlet at tro, at børn skal være teenagere, før de kan lave aftensmad selv.

»For at det bliver rigtig sjovt, så skal børnene føle, at de står for madlavningen på egen hånd – og det kan de sagtens. De skal føle, at de er herre over, hvad der kommer ud af det; de bliver så glade og stolte, når de kan servere noget for deres forældre og resten af familien, som de helt selv har lavet«, siger hun og understreger, at det også er langt den bedste måde for dem at lære noget om madlavning.

»Mange forældre har alt for svært ved at slippe køkkenet. Men det er altså det, der gør forskellen, og her er Mit Kokkeri fremragende, fordi bogen er så nem at bruge for børnene. Jeg kan ikke sige det tydeligt nok; det er hver gang, forældrene giver slip, at børnene for alvor vokser«.

Opfyldte forventninger

Charan Nelander fra Komiteen for Sundhedsoplysning er »sindssygt glad« for, at Mit Kokkeri er blevet taget så vel imod og har lokket så mange børn i køkkenet derhjemme.

»Det var lige præcis det, vi håbede ville ske. Bogen er fuld af mad for børn, og de skal selv have lov til at vælge, hvad de vil lave. Hvad ville du selv sige til, hvis en anden kom og dikterede hvad for noget mad, du skulle lave? Så ville al madglæden og entusiasmen da forsvinde. Børnene ind i køkkenet, forældrene ud!«

(Artiklen fortsætter under billedet)

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Udover, at ’Mit Kokkeri’ skal appellere særligt til børn, så er bogen lavet ud fra principper om, at råvarerne skal være tilgængelige i ethvert supermarked, og at maden skal være lækker og billig at lave. Bogen, som er en rigtig hardback-kogebog med flotte billeder, kan bestilles gratis på hjemmesiden mitkokkeri.dk. Modtageren betaler portoen, og den bliver sendt, så snart 3. oplag er klar til august lige efter skolernes sommerferie.

Vil du ikke gå glip af de nyeste artikler fra Signe Thomsen eller Forbrug&Liv, så klik på ’Følg’-knappen i toppen af denne artikel. Så dukker de automatisk op i Din Strøm, når du er logget ind på Politiken.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

  • 
    Folkemødet åbner. Statsminister Lars Løkke Rasmussen holder tale. Winni Grosbøll Borgmester. 
Christian Falsnæs performenskunstner får publikum sat i gang.

    Du lytter til Politiken

    14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!
    14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!

    Henter…

    Kristian Madsen og Amalie Kestler udpeger ugens vigtigste politiske begivenheder. Om regeringsdannelse og om Toga Vinstue. Og møder de politikere, som ellers burde bruge tiden på at danne en regering. Samt en der gik, og en der kom.

  • Du lytter til Politiken

    13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...
    13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...

    Henter…

    I dag begynder fire dage med Folkemøde på Bornholm - uden den slags debatter, der normalt vækker de store følelser. På Folkemødet diskuterer man De Store Ting. Alt det, som det organiserede Danmark synes er væsentligt at snakke om. Men hvad er dét så?

Forsiden