Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
madglæde. Børn skal have lov til at være alene i køkkenet, hvis de skal finde den ægte glæde ved at lave mad, råder madkundskabsprofessor. (Arkivfoto)
Foto: KLAUS GOTTFREDSEN /Jyllands Posten

madglæde. Børn skal have lov til at være alene i køkkenet, hvis de skal finde den ægte glæde ved at lave mad, råder madkundskabsprofessor. (Arkivfoto)

Livsstil
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Sådan får du dit barn til at lave mad

Få madkundskabsprofessorens 9 gode råd.

Livsstil
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Madkundskabsprofessor ved Aarhus Universitet Karen Wistoft giver her sine bedste råd til, hvordan du som forælder hjælper dit barn med at blive dygtig til og glad for at lave mad.

Hendes råd er blandt andet baseret på de erfaringer, der er samlet i en stor, ny evalueringsrapport med 1.300 medvirkende børn, der alle har brugt kogebogen ’Mit Kokkeri’, som uddeles til skoleelever i 6. klasse.

»Mit bedste råd til forældre, der har børn i 1.-2. klasse og opefter er ikke bare at inddrage børnene i madlavningen, nej de skal helt overdrage den til dem. Det er det bedste, de kan gøre for at fremelske deres børns lyst til at lave mad«, siger hun overordnet.

Ifølge Karen Wistoft, så er det eneste, forældrene skal, faktisk at sikre, at ingredienserne og de redskaber, børnene skal bruge, er til stede i køkkenet. Og så er det fint at holde sig i nærheden, så børnene kan spørge, hvis de får brug for det.

Her kommer rådene

1. Så snart, dit barn har lært at sidde og holde på en ske, så er det klar til at komme med i køkkenet. Jo, jo – den er god nok. Børn på 1/2-1 år kan sagtens være med til at hælde ting op eller røre i en skål.

2. Fra en helt tidlig alder kan du også lade barnet være med til at smage på maden og snakke om, om der skal flere krydderier i.

3. Når barnet er omkring 4 år, kan du godt overlade til ham eller hende at lave en salat og arrangere den på egen hånd. Eller lade barnet putte alt i skålen til en omgang muffins. De kan også sagtens ælte en dej og tage ting ind og ud af ovnen med grillhandsker på. Det gælder om at finde på små, selvstændige opgaver; det nytter ikke længere at prøve at spise dem af med at røre lidt i en gryde eller skrælle en kartoffel. Madglæden opstår først rigtigt, når barnet føler ejerskab – når det får lov helt selv.

4. Omkring 1. klasse, så er det slut med at tænke inddragelse – nu skal der tænkes overdragelse. Hvis du er, som forældre er flest, så har du garanteret rigtig svært ved at slippe styringen i køkkenet. Derfor skal du helt ud! Overlad køkkenet til dit barn, men vær i nærheden, hvis det får brug for et råd. Og så skynd dig ud igen, når du har givet den hjælp, barnet bad om.

5. Lad altid barnet selv beslutte, hvad det vil lave af mad. Du ville heller ikke selv bryde dig om, hvis nogen kom og dikterede, at du absolut skulle lave bønnesalat.

6. Hjælp dog altid barnet med at vurdere, om opskriften passer til den alder, barnet har, eller om den er for svær. For eksempel skal mindre børn ikke bruge rivejern, og lidt større børn skal ikke bruge hverken en stavblender eller et mandolinjern; det er deres finmotorik ikke udviklet til.

7. Bestil eventuelt den gratis kogebog ’Mit Kokkeri’ på mitkokkeri.dk. Den er specielt lavet til børn og er meget logisk og pædagogisk bygget op.

8.mitkokkeri.dk kan barnet også se små videoer med kokketricks – for eksempel videoerne ’Skære og hakke et løg’, ’Er kartoflerne møre?’, ’Panere fisk’ og ’Ælte dej’. Lad barnet gå på opdagelse på hjemmesiden, der er meget god inspiration til både opskrifter og færdigheder.

9. Og så lige igen – ud af vagten! Lad barnet tage styringen!

Kilde: Karen Wistoft, madkundskabsprofessor

Vil du ikke gå glip af de nyeste artikler fra Signe Thomsen eller Forbrug&Liv, så klik på ’Følg’-knappen i toppen af denne artikel. Så dukker de automatisk op i Din Strøm, når du er logget ind på Politiken.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden