Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Anders Birch (arkiv)
Foto: Anders Birch (arkiv)

gammeldags. Forsker i religion og nationalisme Peter Lüchau oplever, at mange synes, det er for stift og gammeldags, når en begravelse foregår i kirkelige rammer.

Livsstil
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Knap hver fjerde fristet af begravelse uden kirken

For mange er kirkelige begravelser gammeldags og for stive, siger ekspert.

Livsstil
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Toogtyve procent af befolkningen foretrækker en begravelse helt uden religiøst indhold.

Det viser en Megafon-måling foretaget for Politiken og TV 2 Nyhederne. Alene sidste år valgte 5.917 personer at blive begravet eller bisat uden indblanding fra kirken, viser tal fra Danmarks Statistik.

Peter Lüchau, der forsker i religion og nationalisme ved Københavns Universitet, mener, at tallene er udtryk for en generel individualiseringsbølge i samfundet.

»Vi vil alle sammen være så unikke og fantastiske, som vi overhovedet kan, og det udtrykker vi på forskellige måder. En af dem er en generel fravælgelse af alt, der hedder autoriteter. Vi vil gøre tingene på vores egen måde«, siger han.

Peter Lüchau oplever, at mange synes, det er for stift og gammeldags, når en begravelse foregår i kirkelige rammer. Desuden er der ikke samme mulighed for selv at præge ceremonien.

Præsten passer ikke ind
I dag er danskerne kulturkristne. Kirken er ikke nødvendigvis en integreret del af vores hverdagsliv længere.

Derfor tænker vi heller ikke kirken ind som ramme om livets store begivenheder.

Det mener Naja Genet May, der er bedemand og antropolog.

»Det bibelske indhold er ikke noget, vi bruger i vores levemåde som sådan. Derfor har præsten for mange ikke rigtig noget at gøre i en begravelsesceremoni«, forklarer hun.

LÆS OGSÅ Megafon-målingen viser desuden, at 12 procent foretrækker at blive begravet på privat grund frem for en offentligt tilgængelig kirkegård eller gravplads. Tallet er ikke overraskende, mener Peter Lüchau. »Problemet med en kirkegård er, at der skal du ligge sammen med alle de andre. Hvis du kan blive begravet privat, i en skov eller få strøet din aske ud over havet, vil du det, for så skiller du dig ud«, siger han. Lillian ligger begravet på marken

Sidste år søgte 42 personer om at blive begravet på privat grund. En af dem, der tidligere valgte at blive begravet i egen jord, var Lillian Nielsen. Hendes urne er sat ned i jorden på marken ved hendes og enkemanden Peter Nielsens lille husmandssted i Birkerød i 2011. En beslutning, som både han og hans familie er glade for. »Vi befinder os rigtig godt med, at Lillian ligger her«, siger han og tilføjer, at de dagligt kaster et blik derud. Peter Lüchau mener, at skræddersyede begravelser vil tage til, og at vi vil se større fokus på begravelsesservice. »Bedemændene vil formentlig tilbyde flere ydelser end at komme i en almindelig kiste og ned i et hul.

LÆS OGSÅ

Der er ingen grænser for, hvad folk kan finde på, men der er grænser for, hvad staten vil tillade«, siger han.

Naja Genet May tilbyder allerede mange forskellige ydelser i sin bedemandsforretning. At køre rustvognen er kun en lille del af hendes virke. Hun tilbyder at stå for alt det praktiske i forbindelse med en ikke-kirkelig begravelse.

»Jeg leder selv begravelsesceremonien ved borgerlige begravelser, hvis de pårørende ønsker det. Sammen opfinder vi selv nye ritualer, der er i den afdødes ånd«, siger hun.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden