Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Gamle toner. Lirekassemanden spiller, når Frilandsmuseet i Kongens Lyngby holder marked som i slutningen af 1800-tallet.
Foto: Frilandsmuseet

Gamle toner. Lirekassemanden spiller, når Frilandsmuseet i Kongens Lyngby holder marked som i slutningen af 1800-tallet.

Livsstil
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Guide til efterårsferien: 10 fede forlystelser fra fortiden

Mød lommetyve, lirekassespillere og linedansere til markedsdag i 1800-tallet, lev en uge i jernalderen, eller tag til renæssancefestival på Kronborg Slot.

Livsstil
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Spil hønsebingo og dåsekast eller gå rundt blandt gøglere, fusentaster og lommetyve til lyden af en lirekasse, når Frilandsmuseet i efterårsferien holder marked som i slutningen af 1800-tallet.

Det historiske marked finder sted blandt Frilandsmuseets mere end 100 landbobygninger fra forskellige egne af Danmark, Færøerne og de tidligere danske landsdele Skåne, Halland og Sydslesvig. Museets grundige research betyder, at både aktiviteter, mad og omgivelser giver dig den samme oplevelse, som bønderne fik på landets markeder i de spæde år af industrialiseringen.

»Vi prøver at lave det så autentisk som muligt. Den viden, som vi bruger, er hentet fra Nationalmuseets arkiv, og den stammer fra de etnologiske undersøgelser, der er blevet lavet, og de erindringer, som folk har skrevet til museet«, siger museumsinspektør Boum Pyndiah.

Det er da også en bred og farverig vifte af gamle lege og aktiviteter, der står på programmet i efterårsferien. Blandt andet byder markedet på den gamle bondetradition nedkastning, der er en leg, som bønderne legede ved indledningen og afslutningen på høstsæsonen.

»Så kan folk prøve at kaste en høballe op i tre meters højde og ramme en ring. Hvis man kan klare det, vinder man en gave«, siger Boum Pyndiah.

Programmet byder også på en lidt mere ildelugtende udgave af bingo – nemlig hønsebingo.

»Nu er vi jo på landet, så der er nogen, som skal ud at fange en høne. Samtidig kan folk byde ind med, hvor hønen lægger sin afføring. Vi har et tæppe, hvor man kan sætte et kryds. Hvis man er heldig, kan man også her vinde en lille præmie«, siger Boum Pyndiah.

Professionelle skuespillere som Morten Eisner, der er bedst kendt som manden inde i Bamse, vil udklædt som klovne, fusentaster, lirekassespillere og gøglere sørge for at skabe den rette markedsstemning. Ligesom en linedanser vil kaste sig ud i akrobatiske øvelser på en line.

For mindre beløb kan man desuden tage en tur i luftgyngen, vinde gaver i lykkehjulet eller blive rundtosset i karrusellen. Der er også stylter til de modige, kraftprøver til de stærke og en tekstilbod, hvor man kan se, hvad der foregår i museets systue.

Der vil også være fristelser i form af fortidens kulinariske oplevelser på det historiske marked. Honninghjerter, kager med glasur, æbleskiver og popcorn – lækkerier, som også bønderne i 1800-tallet kunne nyde.

»Det var Columbus, der i sin tid tog popcorn med til Europa fra Latinamerika, og vi har to dygtige aktører, der spiller på violin og trommer, mens de sælger popcorn«, siger Boum Pyndiah.

Normalt er der også en krostue, hvor der bliver serveret smørrebrød, sodavand og øl. Denne er dog under restaurering, så i år er der sat et telt op til lejligheden.

Tag til Renæssancefestival på Kronborg Slot

Kronborg slot vil riddere på heste kæmpe i tunge rustninger, kanonerne buldre og købmænd udbyde varer fra den nye verden, når slottet i efterårsferien holder Renæssancefestival. Festlighederne er til ære for kongen, som fejres med en ridderturnering mellem Danmark og Sverige, mens kongens musketerer patruljerer rundt på markedspladsen. Der vil også være aktiviteter som fægtning, dans og håndværk.

Kronborg slot, Kronborg 2 C, 3000 Helsingør. Festlighederne løber af stablen fra 16. til 22. oktober kl. 10-17. Entre: 125 kr. En familiebillet (to voksne og tre børn) 450 kr. Enkelte aktiviteter koster 20 kr.

Få bolcher som i gamle

Hos Sømods Bolcher i København kan man komme direkte ind fra gaden og se, hvordan bolsjer blev lavet for 100 år siden. Sortimentet rummer stadig gamle klassikere som Kongen af Danmark, Bismarck, Althea og Karamel bolcher, og der er smagsprøver undervejs.

Sømods Bolcher, Nørregade 24 og 36, København K. Hverdage kl. 9.15-17-17.30. Lørdag 10-15.30. Søndag 11-15. Gratis adgang. Bolcher 30-1200 kroner.

Lev i Jernalderen

I Sagnlandet i Lejre kan familier leve som husmænd i 1850. Her kan man opleve, hvordan det føles at gå med uldtøj, hvordan sødgrød smager og hvordan det er at bo i et lille hvidt bindingsværkshus med jordgulv. Har man ikke selv mod på at hoppe i uldtøjet, kan man nøjes med at besøge familierne i Sagnlandet og opleve landsbyen. Du kan også opleve en vikinge-krigerlejr, se danmarkshistorien i ler og prøve bueskydning.

Sagnlandet Lejre, Slangealleen 2, 4320 Lejre. 10.-18. oktober kl. 10.-17. Voksne: 150 kroner. Børn 3-11 år: 95 kroner.

Oplev 1950'ernes København

Arbejdermuseet kan du træde ind i tv-serien Krønikens hverdag og smage på Rich's erstatningskaffe og kiksekage. Du har også mulighed for at besøge familien Sørensens lejlighed, hvor tre af familiens generationer af ufaglærte københavnere boede fra 1885 til 1990. Eller du kan fornemme stemningen fra utallige fagforeningsmøder i Arbejderbevægelsens fredede møde- og festsal og se industriarbejdets udvikling fra industrialiseringen i midten af 1800-tallet til i dag.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Arbejdermuseet, Rømersgade 22, 1362 København K. Alle dage 10-16. Entré: 55-75 kr. Gratis adgang for børn under 18 år.

Drik kaffe i en tidsmaskine

Granola på Vesterbro kan du nyde en kop kaffe anno 1930. Alt på cafeen er opført i gamle materialer. Det gælder terrazzogulvet, hvor cafeens navn er lagt, de flaskegrønne træpaneler og det 100 år gamle tapet. Foruden god kaffe er der også mulighed for at få et skud ingefær, en shake og et lille eksklusivt udvalg af morgenmads- og frokostretter.

Granola, Værnedamsvej 5, 1819 Frederiksberg C. Åbent hverdage kl. 7-24. Lørdag kl. 9-24. Søndag kl. 9-16

Oplev vikingernes hverdag

I Slagelse kan du opleve livet på Harald Blåtands vikingeborg Trelleborg . Kom tæt på vikingerne for 1000 år siden og og nyd den smukke natur i Tude ådal. Trelleborg er en af Danmarks kulturskatte og den bedste bevarede af de tre danske cirkulære borge.

Vikingeborgen Trelleborg, Trelleborg Allé 4, Slagelse. Åbent kl. 11-16 i efterårsferien. Gratis adgang. Enkelte aktiviteter kræver betaling.

Tag på kartoffelferie på Fyn

Det er ikke en rigtig efterårsferie uden en kartoffelhøst. I den fynske landsby i Odense kan du komme med i marken og grave dine egne kartofler op - nøjagtig sådan som børn gjorde det, dengang det hed kartoffelferie og ikke efterårsferie. Du kan også støbe lys, lave roemænd eller bage kardemommekager i den store bageovn.

Den fynske landby, Sejerskovvej 20, 5260 Odense S. 17. oktober – 21. oktober 2016. Åbent kl. 11– 15. Voksne: 60 kr. gratis adgang for børn under 18 år.

Lad dig inspirere af det 20. århundredes kunst og design

Kaare Klint, Poul Henningsen, Arne Jacobsen og Verner Panton. På Designmuseum Danmark kan du gå på opdagelse blandt det 20. århundredes største designklassikere. Du kan også nyde synet af de sidste 300-400 års danske mode og tekstil og se de flotte kunst og håndværker fra 1890-1910.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Designmuseum Danmark, Bredgade 68, 1260 København K. Åbent tirsdag – søndag 11-17. Onsdag åbent til kl. 21. Entré: 100 kr. Gratis adgang for studerende og alle under 26 år

En dag som barn i gamle dage

I Den gamle by kan børn i efterårsferien rejse tilbage i tiden og opleve, hvordan det var at være barn i 1864 eller 1927. Du kan enten blive sat til at stable brænde, skure gryder, vaske tøj som et barn, der arbejder for føden i 1864. En tidsperiode, hvorfra du også skal synge salmer og spise mad. Du kan også være feriebarn hos tante Ida i 1927, hvor du kan lave mad på støbejernskomfuret, samle bær og frugt i haven, sy, strikke og spille på klaver.

Den gamle by. Viborgvej 2, 8000 Aarhus C. Dagen varer fra klokken 10.30-15. Børn mellem 8 og 13 år kan deltage. Det koster 110 kroner at deltage inklusiv frokost. Kræver tilmelding.

Læs mere:

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden