Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Foto: NICOLAI FUGLSIG
Familieliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Slankeekspert: Brug kun slankepiller til psykisk robuste

Lægerne bør passe på slankepiller, der kan føre til depression. Fem nye midler på vej på markedet bør undersøges for bivirkninger, mener Arne Astrup.

Familieliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Praktiserende læger bør virkelig være opmærksomme på risikoen ved brug af slankemidlet Acomplia (rimonabant).

Det mener slankeekspert Arne Astrup, efter at han og et hold danske forskere har afsløret, at mennesker, der fik slankemidlet, blev ramt af depressioner og angstanfald. Midlet sælges ikke i håndkøb, og bruges udelukkende til mennesker, der er syge og overvægtige.

Forskerholdet fik deres resultater offentliggjort i det anerkendte lægetidsskrift The Lancet i dag.

Kræver at patienter er robuste Sammenlignet med en kontrolgruppe, havde Acomplia-patienterne 2,5 gange større risiko for at afbryde behandlingen efter at have oplevet depressive virkninger af pillerne og 3 gange større risiko for at standse behandlingen på grund af angstanfald.

»De praktiserende læger skal være meget opmærksomme på, at pillerne udelukkende bruges til patienter, som er psykisk robuste«, siger Arne Astrup til tjek.dk.

Ifølge Astrup bør man øge fokus på slankepillers psykiske virkninger.

»Der er i øjeblikket 4-5 andre medicinalfirmaer, der har slankemidler på vej, og som er i den sidste fase, før de kommer på markedet. Her bør man virkelig være grundig, når man studerer humøret hos patienter«, siger han

Læger advares ikke nok
Arne Astrup frygter, at informationerne til de praktiserende læger kommer for utydeligt og for sent. Allerede i sommeren 2007 blev der ændret i indlægssedlerne, der følger med medicinen.

»Men ligesom andre faggrupper bliver læger overdynget med informationer, og det er let at overse, hvad Lægemiddelstyrelsen laver af ændringer i indlægspapirerne. Det er oftest først, når noget har været i The Lancet eller i de danske medier, at der er stor opmærksomhed på ændringer«, siger Arne Astrup.

Lægemiddelstyrelsen udsendte i juli i år en advarsel mod at bruge slankepillerne til mennesker, der lider af depression.

»Depression og andre psykiske reaktioner var allerede kendt på godkendelsestidspunktet, men en gennemgang af data og bivirkningsrapporter førte til skærpede advarsler i sommer«, oplyser overlæge Steffen Thirstrup fra Lægemiddelstyrelsen.

Styrelse: Depressive skal skifte piller

Patienter, der allerede er i behandling med Acomplia, og som har en depression eller får medicin mod depression, bør stoppe behandlingen med Acomplia og kontakte egen læge for at drøfte andre behandlingsmuligheder, lyder Lægemiddelstyrelsens advarsel.

Patienter, som udvikler depression eller får selvmordstanker under behandling med Acomplia, bør ligeledes afbryde behandlingen og kontakte egen læge.

På baggrund af de nyeste sikkerhedsoplysninger vurderer Det Europæiske Lægemiddelagentur, at der fortsat er et positivt forhold mellem fordele og risici ved lægemidlet. Dette gælder dog ikke patienter med depression.

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden